zondag, 26 april 2015 00:12

Sentinel 2 satelliet gaat begin juni de ruimte in

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Artistieke impressie van de Sentinel 2A satelliet Artistieke impressie van de Sentinel 2A satelliet Foto: ESA

Afgelopen week kwam op de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana Europa's nieuwste aardobservatiesatelliet Sentinel 2A aan. Deze 1,2 ton wegende satelliet moet op 12 juni 2015 met behulp van een Vega raket in de ruimte gebracht worden waarna de kunstmaan minstens zeven jaar lang het aardoppervlak in verschillende spectrale banden gedetailleerd in kaart moet brengen. Zo moet deze satelliet het steeds veranderende aardoppervlak zeer gedetailleerd in beeld brengen.

Sentinel 2A maakt net als zijn voorganger, Sentinel 1A, deel uit van het Copernicus programma dat door de Europese Unie (EU), het Europese Ruimtevaartbureau ESA en het Europese Milieu-agentschap werd opgestart om aan moderne aardobservatie te doen. De eerste Sentinel-satelliet uit het Copernicus programma werd in 2014 in de ruimte gebracht en werd uitgerust met een Synthetic Aperture Radar zodat de satelliet zowel bij dag of nacht en slechte weersomstandigheden het aardoppervlak kan in beeld brengen. Op 12 juni is het de beurt aan de Sentinel 2A satelliet die door de Vega draagraket tot in een zonsynchrone baan om de Aarde moet worden gebracht. De satelliet zelf is 3,4 x 1,8 x 2,3 meter groot en werd gebouwd door een consortium van een zestigtal bedrijven uit twintig landen onder leiding van het Europese bedrijf Airbus Defence and Space. Het belangrijkste instrument aan boord van de Sentinel 2A satelliet is de Multispectral imager (MSI) waarmee men wil voortbouwen op het succes van de Franse SPOT en Amerikaanse Landsat aardobservatieprogramma's. Vanop een hoogte van 800 kilometer moet deze satelliet minstens zeven jaar lang het aardoppervlak zeer gedetailleerd in kaart brengen in dertien spectrale banden. De resolutie van de Sentinel 2A satelliet bedraagt 10, 20 en 60 meter en de observatiestrook is 296 kilometer breed. In 2016 moet uiteindelijk ook de Sentinel 2B satelliet gelanceerd worden zodat de twee satellieten onze planeet elke vijf dagen volledig kunnen in beeld brengen in verschillende delen van het spectrum waaronder zichtbaar licht, bijna infrarood en korte golf infrarood. De data afkomstig van de Sentinel 2A en 2B satellieten zal worden gebruikt voor onder andere land- en bosbouw, ruimtelijke ordening, milieubescherming, rampenbestrijding en onderzoek van biodiversiteit. Het Europese Copernicus programma heeft een prijskaartje van 4,3 miljard euro en zal bestaan uit een tiental aardobservatiesatellieten waarvan enkele ook zullen worden gebruikt om de atmosfeer van de Aarde, de oceanen en het klimaat te onderzoeken. Hieronder kan u een filmpje bekijken over de Sentinel 2A satelliet.

Sentinel 2ADe volledig afgewerkte Sentinel 2A satelliet is klaar voor zijn reis naar Frans-Guyana - Foto: ESA

Media

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 2001

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis wordt met behulp van een Delta II raket de Amerikaanse ruimtesonde 2001 Mars Odyssey gelanceerd. In oktober 2001 komt deze 376 kilogram zware ruimtesonde aan bij de planeet Mars. De Marsverkenner werd uitgerust met drie wetenschappelijke instrumenten waarmee wetenschappers in oktober 2002 onder andere de aanwezigheid van grote hoeveelheden waterijs in het zuidpoolgebied van Mars ontdekten. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 82

Messier 82
M82, ook gekend als het 'Sigaarstelsel', is samen met M81 wellicht het bekendste paar sterrenstelsels aan de nachtelijke hemel. Beide objecten zijn in eenzelfde beeldveld zichtbaar bij lage vergrotingen. Zowel…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

12%

Sociale netwerken