Lancering van de Franse CSO-2 satelliet.
Foto: Arianespace

Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana, Zuid-Amerika, heeft een Russische Sojoez raket met succes een Franse militaire satelliet in de ruimte gebracht. Tijdens deze missie werd de Franse CSO-2 spionagesatelliet succesvol in een baan om de aarde gebracht. Deze lancering was meteen ook de 114de en laatste lancering van 2020. 

Deze lancering werd, net als alle lanceringen die plaatsvinden vanop de Europese lanceerbasis, uitgevoerd door het Europese lanceerbedrijf Arianespace. Dit was de 25ste lancering van een Russische Sojoez raket vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana. Het Europese lanceerbedrijf Arianespace gebruikt Russische Sojoez raketten voor commerciële missies. De Sojoez raket vertrok om 17u42 Belgische tijd en zette de Franse satelliet iets minder dan een uur later uit in een baan om de aarde. 

Tijdens deze missie werd vanop het Ensemble de Lancement Soyouz (ELS) lanceercomplex een Russische Sojoez ST-A raket gelanceerd met aan boord de Franse CSO-2 satelliet. De Composante Spatiale Optique -2 (CSO-2) satelliet werd door Airbus Defence and Space gebouwd in opdracht van het Franse ministerie van defensie en zal de volgende jaren gebruikt worden voor spionagetoepassingen. De CSO-2 satelliet heeft een gewicht van 3,5 ton en een voorziene levensduur van tien jaar. CSO-2 maakt deel uit van het CSO-programma dat bestaat uit drie satellieten waarvan de eerste in december 2018 in de ruimte werd gebracht. De drie CSO satellieten zullen zich in twee verschillende zon-synchrone banen om de aarde bevinden zodat deze kunnen worden gebruikt voor verschillende toepassingen zoals spionage en het in beeld brengen van het oppervlak in hoge resolutie. Op termijn moeten deze satellieten de Helios 2 satellieten vervangen die in 2004 en 2009 gelanceerd werden. Terwijl deze satelliet ontwikkeld en gebouwd werd voor het Franse ministerie van defensie gaan ook andere Europerse landen als Duitsland, Zweden en België informatie afkomstig van deze satellieten kunnen opvragen en gebruiken. Het volledige CSO-programma heeft een prijskaartje van 1,3 miljard euro. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1990

Het gebeurde toen

Met behulp van het Amerikaanse ruimteveer Discovery wordt tijdens de STS-31 ruimtevlucht de elf ton zware Hubble Space Telescope in de ruimte gebracht. Tot op heden is dit nog steeds één van de meest succesvolle ruimtetelescopen ooit. Ondanks de geslaagde ruimtevlucht was de euforie echter van korte duur aangezien een vormfout in de 2,4 meter grote telescoopspiegel ervoor zorgde dat de beelden niet haarscherp waren. Uiteindelijk duurde het tot eind 1993 eer dit probleem kon worden opgelost. Zo werd de ruimtetelescoop tijdens een speciale Space Shuttle-missie voorzien van een soort 'contactlens' waardoor de telescoop vanaf dan extreem scherpe beelden leverde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken