Foto: ULA

Het Amerikaanse lanceerbedrijf United Launch Alliance (ULA) heeft op maandag 13 april 2015 tijdens het 31ste Space Symposium de naam en plannen bekend gemaakt voor zijn nieuwste draagraket. Het Next Generation Launch System (NGLS) heet vanaf heden officieel 'Vulcan' en moet binnen enkele jaren de Atlas V en Delta 4 raketten vervangen voor het lanceren van Amerikaanse gouvernementele en wetenschappelijke satellieten.

United Launch Alliance (ULA) werd in 2006 opgericht door de Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijven Lockheed Martin en Boeing met als doel hun Atlas en Delta raketten gezamenlijk aan te bieden aan Amerikaanse gouvernementele klanten zoals NASA, NRO en de Amerikaanse luchtmacht (USAF). Tot op heden voerde United Launch Alliance al 96 lanceringen uit met Atlas en Delta raketten die allemaal succesvol waren. Door de komst van nieuwe private spelers op de lanceermarkt zoals SpaceX en Orbital ATK was ook United Launch Alliance verplicht nieuwe toekomstplannen te maken om te kunnen blijven concurreren. Eén van de belangrijkste vernieuwingen is uiteindelijk de realisatie van een nieuwe draagraket die de naam 'Vulcan' kreeg. Deze raket moet in 2019 voor het eerst worden gelanceerd en zal worden uitgerust met raketmotoren afkomstig van de Amerikaanse bedrijven Blue Origin of Aerojet Rocketdyne. Vorig jaar maakte United launch Alliance bekend dat het in zee ging met Blue Origin voor de ontwikkeling van een nieuwe, goedkopere raketmotor die zal gebruikt worden bij de Vulcan raket. Door de onderste rakettrap van de nieuwe Vulcan draagraket uit te rusten met Amerikaanse raketmotoren neemt United Launch Alliance een drastische wending aangezien de Atlas V raketten vandaag de dag Russische RD-180 raketmotoren gebruiken. Als tweede rakettrap voor de nieuwe Vulcan raket zal men in eerste instantie gebruik maken van de succesvolle Centaur maar op termijn moet ook hier een nieuwe rakettrap voor worden ontwikkeld. Deze nieuwe 'upper stage' krijgt de naam Advanced Cryogenic Evolved Stage (ACES) en is voor het lanceerbedrijf één van de belangrijkste prioriteiten. Hoeveel geld United Launch Alliance gaat investeren in de ontwikkeling van de Vulcan wil het lanceerbedrijf niet bekendmaken maar de ontwikkeling van een nieuwe draagraket kost normaal ongeveer twee miljard dollar. Uiteindelijk wil United Launch Alliance 10 tot 20 Vulcan raketten per jaar lanceren tegen een prijs van ongeveer 100 miljoen dollar per lancering. Ter vergelijking: de lancering van één Atlas V raket kost vandaag de dag 164 miljoen dollar. United Launch Alliance kan de Vulcan tegen deze prijs aanbieden aangezien de nieuwe raket ook zal gebruikmaken van herbruikbare technologie en onderdelen. Zo wil het lanceerbedrijf de raketmotoren van de onderste rakettrap hergebruiken door deze te laten terugkeren naar de Aarde waarna ze in de lucht aan een parachute worden opgevangen door een helikopter. Deze Sensible, Modular, Autonomous Return Technology (SMART) is voor United Launch Alliance van essentieel belang aangezien ook andere bedrijven als SpaceX vandaag de dag veel geld en middelen in investeren in herbruikbare ruimtevaarttechnologie.

VulcanNet als de huidige Atlas V en Delta 4 raketten zal ook de toekomstige Vulcan draagraket modulair worden opgebouwd. Zo zal men deze nieuwe draagraket kunnen voorzien van verschillende soorten vrachtruimtes naargelang het soort vracht dat moeten gelanceerd. Deze vrachtruimte zal een diameter hebben van vier of vijf meter. Onderaan de nieuwe raket zal men deze ook kunnen voorzien van vier extra boosterraketten die de Vulcan bij de lancering meer stuwkracht moeten geven. Net als bij de Atlas V en Delta 4 raketten zal ook de nieuwe Vulcan uiteindelijk bestaan uit een hele reeks van configuraties die zowel middelzware als zware vrachten in de ruimte moeten brengen. Volgens United Launch Alliance is dit de grote kracht achter het ontwerp van deze nieuwe raket aangezien andere bestaande draagraketten als de Falcon 9 en Ariane 5 bestaan uit één versie. De volgende maanden zal United Launch Alliance ook beslissen welke lanceerbasis het zal gebruiken voor de nieuwe Vulcan. Zo komen lanceercomplexen op Cape Canaveral in Florida en Vandenberg in Californië in aanmerking. De naam 'Vulcan' werd uiteindelijk gekozen door het grote publiek nadat United Launch Alliance een online naam-campagne organiseerde waarbij iedereen kon stemmen op een naar voor deze nieuwe draagraket.

VulcanVulcanBron: ULA unveils its future with the Vulcan rocket family

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2008

Het gebeurde toen

In de stad Colombo, Sri Lanka, overlijdt Sir Arthur Charles Clarke. Hij schreef het boek 2001: A Space Odyssey en bedacht in 1945 het principe van de geostationaire communicatiesatelliet. Deze bijzondere baan om onze planeet is ook bekend als de 'Clarke Orbit'. Zijn bekendste boek, 2001: A Space Odyssey, werd in 1968 verfilmd en wordt beschouwd als een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Clarke deed op de Amerikaanse televisie samen met Walter Cronkite ook verslag van de Apollo-maanexpedities en werd in 2000 door de Britse koningin geridderd voor zijn verdiensten.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken