woensdag, 19 november 2014 00:00

Is 2014-28E een Russisch ruimtewapen? Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Is 2014-28E een Russisch ruimtewapen? Foto: NBC News

Ruimtevaartdeskundigen en waarnemers van satellieten maken zich zorgen om een mysterieus object dat door Rusland eerder dit jaar in een baan om de Aarde werd gebracht. Zo zou dit object, dat de naam '2014-28E' draagt, volgens sommigen een ruimtewapen kunnen zijn aangezien het object enkele bijzondere baanmanoeuvres heeft uitgevoerd en Rusland de identiteit van dit object nog niet heeft bekendgemaakt. 

Toen Rusland in mei 2014 drie communicatiesatellieten in de ruimte bracht, werd ook het object 2014-28E mee gelanceerd. Officieel maakte dit object volgens Rusland geen deel uit van de nuttige landing aan boord van de Rokot raket waardoor men eerst aannam dat het object een stuk ruimtepuin was. Toen dit object de afgelopen weken echter enkele opmerkelijke baanmanoeuvres uitvoerde, wekte dit de aandacht van tal van satellietwaarnemers. Zo voerde 2014-28E afgelopen weekend nog een baanwijziging uit waardoor specialisten niet uitsluiten dat dit mysterieus object deel kan uitmaken van een Russisch anti-satelliet programma dat zijn oorsprong kent uit de Koude Oorlog. Militaire grootmachten als de Verenigde Staten, Rusland en China spelen al vele jaren met wilde plannen om satellieten in de ruimte uit te schakelen aangezien dit essentiële onderdelen zijn geworden van nationale veiligheidsprogramma's. Zo demonstreerde China in 2007 een anti-satelliet wapen waarbij een oude Chinese weersatelliet in een baan om de Aarde aan flarden werd geschoten door een kleine raket. Ook de Verenigde Staten lieten in 2008 een oude Amerikaanse satelliet opblazen bij wijze van test. Beide tests zorgden voor een enorm toenamen aan ruimteafval. 

Volgens de Amerikaanse professor Joan Johnson-Freese is de ongerustheid over dit mysterieus object terecht maar moeten we niet te gauw negatieve conclusies trekken aangezien Rusland 2014-28E kan gebruiken voor allerlei soorten toepassingen. Volgens Joan Johnson-Freese kan elk object in een baan om de Aarde, dat zijn baan kan aanpassen, aanzien worden als een 'wapen' wat niet wil zeggen dat dit allemaal wapens zijn. Volgens anderen kunnen de activiteiten van het object 2014-28E vergeleken worden met dat van een ruimtetuig dat inspecties uitvoert naar andere ruimtetuigen of dat dit gebruikt wordt voor spionagedoeleinden. De mysterieuze houding van Rusland over 2014-28E zorgt er voor dat de speculaties en complottheorieën enkel maar toenemen. Ook de huidige gespannen relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland, als gevolg van de crisis in de Oekraïne, zorgt ervoor dat objecten als 2014-28E veel argwaan wekken. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1966

Het gebeurde toen

In de Belgische stad Leuven overlijdt de Belgische katholieke priester, astronoom, kosmoloog en natuurkundige Georges Henri Joseph Edouard Lemaître. Zijn belangrijkste wetenschappelijke bijdragen leverde hij aan de algemene relativiteitstheorie en aan de kosmologie door zijn hypothese van het uitdijende heelal en als grondlegger van de oerknaltheorie.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 89

Messier 89
M89, ook gekend als NGC 4552, is een elliptisch sterrenstelsel in het sterrenbeeld Virgo (Maagd) dat behoord tot de bekende Virgocluster van sterrenstelsels. Op slechts 40' van het sterrenstelsel vind…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

79%

Sociale netwerken