Foto: NBC News

Ruimtevaartdeskundigen en waarnemers van satellieten maken zich zorgen om een mysterieus object dat door Rusland eerder dit jaar in een baan om de Aarde werd gebracht. Zo zou dit object, dat de naam '2014-28E' draagt, volgens sommigen een ruimtewapen kunnen zijn aangezien het object enkele bijzondere baanmanoeuvres heeft uitgevoerd en Rusland de identiteit van dit object nog niet heeft bekendgemaakt. 

Toen Rusland in mei 2014 drie communicatiesatellieten in de ruimte bracht, werd ook het object 2014-28E mee gelanceerd. Officieel maakte dit object volgens Rusland geen deel uit van de nuttige landing aan boord van de Rokot raket waardoor men eerst aannam dat het object een stuk ruimtepuin was. Toen dit object de afgelopen weken echter enkele opmerkelijke baanmanoeuvres uitvoerde, wekte dit de aandacht van tal van satellietwaarnemers. Zo voerde 2014-28E afgelopen weekend nog een baanwijziging uit waardoor specialisten niet uitsluiten dat dit mysterieus object deel kan uitmaken van een Russisch anti-satelliet programma dat zijn oorsprong kent uit de Koude Oorlog. Militaire grootmachten als de Verenigde Staten, Rusland en China spelen al vele jaren met wilde plannen om satellieten in de ruimte uit te schakelen aangezien dit essentiële onderdelen zijn geworden van nationale veiligheidsprogramma's. Zo demonstreerde China in 2007 een anti-satelliet wapen waarbij een oude Chinese weersatelliet in een baan om de Aarde aan flarden werd geschoten door een kleine raket. Ook de Verenigde Staten lieten in 2008 een oude Amerikaanse satelliet opblazen bij wijze van test. Beide tests zorgden voor een enorm toenamen aan ruimteafval. 

Volgens de Amerikaanse professor Joan Johnson-Freese is de ongerustheid over dit mysterieus object terecht maar moeten we niet te gauw negatieve conclusies trekken aangezien Rusland 2014-28E kan gebruiken voor allerlei soorten toepassingen. Volgens Joan Johnson-Freese kan elk object in een baan om de Aarde, dat zijn baan kan aanpassen, aanzien worden als een 'wapen' wat niet wil zeggen dat dit allemaal wapens zijn. Volgens anderen kunnen de activiteiten van het object 2014-28E vergeleken worden met dat van een ruimtetuig dat inspecties uitvoert naar andere ruimtetuigen of dat dit gebruikt wordt voor spionagedoeleinden. De mysterieuze houding van Rusland over 2014-28E zorgt er voor dat de speculaties en complottheorieën enkel maar toenemen. Ook de huidige gespannen relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland, als gevolg van de crisis in de Oekraïne, zorgt ervoor dat objecten als 2014-28E veel argwaan wekken. 

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

34%

Dit gebeurde vandaag in 2001

Het gebeurde toen

Vijftien jaar nadat de eerste module in de ruimte werd gebracht, brandt het Russische ruimtestation op in de atmosfeer van de Aarde. Het 130 ton zware ruimtestation dook met een snelheid van 8 km/s de dampkring binnen waarna het ruimtevaartuig in stukken brak als gevolg van de grote plotselinge afremming door de toenemende luchtdruk en de hoge temperatuur. Vanaf de Fiji-eilanden waren de verbrandende delen goed zichtbaar. Sommige brokstukken brandde niet helemaal op en stortte neer in het zuiden van de Stille Oceaan over een gebied van zo'n 5 000 kilometer lang en 200 kilometer breed.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken