Een 'blauwe maan' is dus geen echte blauwe maan maar een term uit de volksmond.
Foto: Derekscope

In tegenstelling tot wat de naam zegt, is een 'blauwe maan' geen natuurkundig fenomeen maar een term uit de volksmond. Zo wordt de term 'blauwe maan' gegeven aan de tweede volle maan die in één kalendermaand te zien is. Dit fenomeen is niet heel uitzonderlijk en komt gemiddeld om de 2,71 jaar voor. De reden waarom men dit in de volksmond 'blauwe maan' noemt, komt wellicht van de Engelse uitdrukking 'once in a blue moon', wat de uitdrukking is voor iets wat zelden gebeurt. 

In een gemiddeld jaar op Aarde vindt er ongeveer 12,36 keer een Volle Maan plaats, iets meer dus dan één keer per maand. Het kleine overschot loopt op tot er een tweede Volle Maan voorkomt in één maand. Het voorkomen van een blauwe maan hangt ook sterk af van de tijdszone waarin men zich op dat moment bevindt. Zo kan een Volle Maan in Europa op 31 januari ook een 'blauwe maan' zijn terwijl het op dat moment in Australië al 1 februari is. Soms kan het ook dat er zich twee 'blauwe manen' voordoen in één kalenderjaar. Dit uitzonderlijk fenomeen vindt in 2018 plaats. De maan kleurt tijdens een zogeheten 'blauwe maan' dus niet echt blauw. De enige verklaring voor een Volle Maan die een andere kleur heeft dan gewoonlijk is terug te vinden in de samenstelling van de atmosfeer van de Aarde. Zo kunnen er zich tijdens bosbranden of vulkaanuitbarstingen meer roet en stofdeeltjes in de atmosfeer bevinden waardoor ze het rode licht uit het spectrum blokkeren en de maan hierdoor een blauwachtige kleur krijgt. Zo heeft men in 1883 een visuele blauwe maan kunnen waarnemen na de uitbarsting van de vulkaan Krakatoa. Gedurende meer dan een jaar zag men toen van overal op Aarde een visuele blauwe maan. Hieronder kan je een lijst terugvinden met data waarop een 'blauwe maan' te zien is: 

  • Woensdag 31 januari 2018
  • Zaterdag 31 maart 2018
  • Zaterdag 31 oktober 2020
  • Donderdag 31 augustus 2023
  • Zondag 31 mei 2026
  • Zondag 31 december 2028
  • Dinsdag 30 september 2031
  • Maandag 31 juli 2034
  • Zaterdag 31 januari 2037
  • Dinsdag 31 maart 2037
  • Maandag 31 oktober 2039
  • Zondag 31 augustus 2042
Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan wordt het Saljoet 1 ruimtestation in de ruimte gebracht. Dit is 's werelds eerste ruimtestation en wordt in juni 1971 voor het eerst bewoond door de Sojoez 11 bemanning. Saljoet 1 heeft bij zijn lancering een gewicht van 18,2 ton, is 15,8 meter lang en bestaat uit vier compartimenten waarvan één dienst deed als woon- en werkruimte. Het belangrijkste doel van de Saljoet 1 was het testen van (toen) nog nooit eerder in de ruimte gebruikte systemen. Daarnaast zou het ruimtestation worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Het hoofdinstrument, een telescoop, kon echter niet gebruikt worden omdat de beschermkap na de lancering niet was losgekomen. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken