Foto: SpaceX

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX is er op donderdag 14 maart 2024 voor de eerste maal in geslaagd om een Starship ruimtevaartuig in een baan om de aarde te brengen. De 120 meter lange Starship raket vertrok om 14u25 Belgische tijd vanop de Starbase test- en lanceerbasis in Texas en zette het Starship ruimtevaartuig enkele minuten later uit in de ruimte op een hoogte van ongeveer 220 kilometer. Voor SpaceX is deze geslaagde testvlucht een bijzonder grote mijlpaal aangezien Starship in de toekomst opnieuw mensen naar de maan en zelfs naar de planeet Mars moet brengen. 

De 33 krachtige Raptor raketmotoren van de Super Heavy werden met succes tot ontbranding gebracht waarna de 120 meter lange raket vertrok voor de derde testvlucht. De lancering verliep geheel volgens planning en het Starship ruimtevaartuig werd probleemloos in een tijdelijke lage baan om de aarde gebracht. Het 50 meter lange Starship ruimtevaartuig verbleef vervolgens een veertigtal minuten in een baan om de aarde op een hoogte van ongeveer 220 kilometer waarna deze terugkeerde in de atmosfeer. Tijdens zijn verblijf in de ruimte werd een vrachtluik aan boord van Starship met succes geopend en werd een experiment uitgevoerd om brandstof over te laden in de ruimte. Het openen van het vrachtruim was één van de belangrijkste doelstellingen tijdens deze derde testvlucht aangezien Starship in de nabije toekomst Starlink satellieten moet uitzetten in de ruimte. Op het einde van de test keerde Starship terug in de atmosfeer en voor de eerste maal in de geschiedenis van de ruimtevaart werd dit prachtig in beeld gebracht dankzij de camera's aan boord van Starship. Helaas overleefde het onbemande Starship ruimtevaartuig de terugkeer in de atmosfeer niet en kon het onbemande ruimtetuig niet afdalen tot in de Indische Oceaan. SpaceX gaat er van uit dat Starship uit elkaar is gespat tijdens de terugkeer in de atmosfeer maar een succesvolle landing was nooit één van de doelstellingen tijdens deze missie. De lancering, de reis in de ruimte en de terugkeer werd via het internet rechtstreeks gevolgd door miljoenen mensen over de hele wereld dankzij camera's aan boord van de Starship die voor indrukwekkende beelden zorgden. SpaceX kon deze testvlucht prachtig in beeld brengen dankzij communicatie met zijn netwerk van Starlink satellieten. Met deze geslaagde testvlucht heeft SpaceX ongetwijfeld geschiedenis geschreven! 

Starship tijdens zijn terugkeer in de atmosfeer - Foto: SpaceX

Starship werd door SpaceX ontworpen om mensen naar de maan en verder te brengen en kan ook gebruikt worden om satellieten, ruimtetelescopen of onderdelen voor ruimtestations in de ruimte te brengen. Daarnaast kan Starship ook gebruikt worden voor het bevoorraden van brandstof van een ander Starship ruimtetuig dat zich al in de ruimte bevindt. Op deze manier kan een Starship ruimtevaartuig beginnen aan zijn lange reis naar Mars. Zowel de Super Heavy rakettrap alsook Starship werden ontworpen om hergebruikt te worden. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA selecteerde SpaceX en zijn Starship ook al partner waarmee het astronauten terug met naar de maan wil brengen. Zo moet in de toekomst een aangepaste versie van het Starship ruimtevaartuig in verticale houding kunnen landen op het maanoppervlak waarna deze zal terugkeren naar de aarde. Momenteel is SpaceX op de Starbase lanceerbasis in Texas nog tal van Starship raketten en bijhorende Super Heavy rakettrappen aan het klaarmaken die dit nog jaar nog moeten gelanceerd worden tijdens belangrijke testvluchten. In de toekomst wil SpaceX ook Starship raketten lanceren vanop het Kennedy Space Center in Florida. 

Bekijk hieronder de derde lancering van Starship

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1962

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de eerste Mariner ruimtesonde gelanceerd met behulp van een Atlas-Agena B raket. Het doel van deze missie was een scheervlucht langs de planeet Venus maar omwille van verschillende technische problemen heeft men de draagraket 293 seconden na lift-off moeten vernietigen aangezien de raket niet meer bestuurbaar was en uit koers raakte. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken