Foto: Tailosive Tech (YouTube)

De Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) laat het ruimtevaartbedrijf SpaceX haar cellulaire Starlink systeem testen om data naar smartphones te sturen op meer dan twee dozijn locaties in de Verenigde Staten. Op donderdag 14 december gaf de FCC het bedrijf een "experimentele speciale tijdelijke vergunning" om de test uit te voeren, waarbij de satellietconnectiviteit naar ongewijzigde T-Mobile telefoons op de grond wordt gestraald. SpaceX heeft 180 dagen, of tot 14 juni 2024, om de proef uit te voeren. T-Mobile en SpaceX kondigden vorig jaar plannen aan om Starlink satellieten in een lage baan om de aarde te gebruiken om een mobiele telefoondienst aan te bieden en beweerden dat dit de dekking zou uitbreiden naar afgelegen locaties en de territoriale wateren.

De goedkeuring komt een week nadat de FCC in eerste instantie slechts gedeeltelijke goedkeuring gaf aan SpaceX om te beginnen met de uitrol van het cellulaire Starlink systeem. Die eerste goedkeuring stelde het bedrijf in staat om satellieten te lanceren die waren uitgerust met de technologie om de cellulaire connectiviteit te voeden. Een belangrijke beperking was toen dat SpaceX alleen korte tests mocht uitvoeren om te controleren of de antennes op de satellieten werkten. Alle andere tests waren verboden. De tijdelijke toestemming van donderdag 14 december 2023 staat SpaceX echter toe om het hoofddoel van het cellulaire Starlink systeem te testen: het verzenden van gegevens naar niet-gemodificeerde smartphones op aarde met behulp van T-Mobile's spectrum over de 1910-1915 en 1990-1995MHz radiobanden.

Volgens SpaceX zal de test uiteindelijk bestaan uit het gebruik van 840 satellieten - die elk fungeren als mobiele zendmasten in de ruimte - om de connectiviteit naar 2.000 testapparaten op de grond te stralen. Het bedrijf wilde het systeem aanvankelijk testen op 13 locaties, maar gaf later aan de FCC door dat er ook 12 andere "radioastronomische locaties" op de lijst stonden. "Op elk gegeven moment zullen ongeveer 60 van deze 840 (satelliet) payloads handsets bedienen in de Verenigde Staten onder deze experimentele autorisatie," zei het bedrijf in zijn aanvraag. De testlocaties zijn onder andere: Mountain View, Californië; Kansas City, Kansas; Redmond, Washington; en Dallas, Texas; onder andere.

De resulterende tests zijn bedoeld om zowel SpaceX als de FCC te laten onderzoeken of het cellulaire Starlink systeem radio-interferentie kan veroorzaken in de VS, inclusief met andere carriers en satellietproviders. Bedrijven als AT&T, Dish Network en Globalstar hebben allemaal hun bezorgdheid geuit over de mogelijke verstoring van hun eigen diensten door het cellulaire Starlink systeem. SpaceX gaf zijn eigen lange weerwoord, waarin het stelt dat het cellulaire Starlink systeem alleen voordelen heeft voor Amerikaanse consumenten en geen gevaar oplevert voor het radiosignaal. Toch geeft de tijdelijke toestemming van de FCC de Amerikaanse toezichthouder de mogelijkheid om indien nodig de stekker uit de tests te trekken.

"In het geval van schadelijke interferentie veroorzaakt door deze toekenning van STA (speciale toestemming), moet SpaceX onmiddellijk zijn activiteiten op vlak van Starlink en mobiele telefonie staken zodra het bedrijf van deze interferentie op de hoogte wordt gesteld", aldus de indiener. "SpaceX moet de Commissie onmiddellijk schriftelijk op de hoogte stellen van een dergelijke gebeurtenis." SpaceX wil het cellulaire Starlink systeem voor T-Mobile en andere partners ergens volgend jaar lanceren, te beginnen met testberichten. Voice en data moeten in 2025 beschikbaar zijn.

Bron: PCMag

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1981

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt een Delta 3914 raket gelanceerd met aan boord de Amerikaanse GOES 5 weersatelliet. Deze satelliet maakt net als zijn voorgangers deel uit van het Geostationary Operational Environmental Satellite (GOES) netwerk dat bestaat uit verschillende weersatellieten die zich in een geosynchrone baan om de Aarde bevinden. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

63%

Sociale netwerken