De kleine capsule is terug geland op aarde.
Foto: CCTV/

Op woensdag 16 december 2020 is in Mongolië een kleine, onbemande Chinese capsule geland met aan boord stukjes maanrots. Deze capsule is afkomstig van de Chinese Chang'e 5 maanlander die op 1 december 2020 een zachte landing maakte op het maanoppervlak waarna deze bodemstalen van de maan genomen heeft. Meteen na de landing van de 300 kilogram zware capsule werd deze in veiligheid gebracht door een Chinees bergingsteam. Dankzij deze succesvolle terugkeer is China het derde land ter wereld geworden, na de Verenigde Staten en Rusland, dat op eigen kracht bodemmonsters van de maan is kunnen gaan halen. De laatste keer dat een land dit deed was in 1976 tijdens de Russische Luna 24 missie. 

Nadat de Chang'e 5 op 23 november 2020 in de ruimte gebracht werd met een krachtige Long March 5 raket, begaf het onbemande ruimtevaartuig zich op 28 november in een baan om de maan. Uiteindelijk landde de maanlander op 1 december omstreeks 16u11 Belgische tijd op het verlaten oppervlak van de maan. Het gebied waar Chang'e 5 is geland maakt deel uit van het Oceanus Procellarum waar ook de Apollo 12 maanlander is op geland in 1969. Meteen na de landing opende de maanlander zijn zonnepanelen en werd een kleine antenne naar de aarde gericht. Na het verkrijgen en opslaan van kleine stukjes maanrots (ongeveer twee kilogram) werd op 3 december 2020 een kleine sonde terug gelanceerd vanop het maanoppervlak dat zich in een baan om de maan automatisch vasthechtte aan de Chang'e 5 orbiter. China werd hierdoor ook meteen het eerste land ter wereld dat een automatische docking uitvoerde tussen twee onbemande ruimtetuigen in een baan om een ander hemellichaam. Uiteindelijk vertrok de terugkeercapsule op vrijdag 11 december terug vanuit zijn baan om de maan richting aarde waarna de kleine capsule op woensdag 16 december terug veilig landde op aarde. Meteen na de landing van de capsule begaf een Chinees bergingsteam zich met helikopters naar het kleine ruimtevaartuig en werd er een Chinese vlag gepland naast de capsule. De capsule zal nu overgevlogen worden naar Peking waar wetenschappers deze voorzichtig zullen open maken waarna de bodemmonsters uitvoerig zullen geanalyseerd worden. 

De ambitieuze Chang'e 5 missie maakt deel uit van het Chinese Lunar Exploration Program (CLEP) waartoe ook de Chinese maanrovers tot behoren. Met het Chinese Lunar Exploration Program (CLEP) wil China de maan stap voor stap verkennen in verschillende fases. Eén van de belangrijkste doelstellingen van dit programma was om uiteindelijk bodemstalen van de maan terug naar de aarde te brengen. In 2007 en 2010 bracht China al de Chang'e 1 en Chang'e 2 maanverkenners in de ruimte waarna in december 2013 Chang'e 3 de eerste Chinese zachte landing op de maan uitvoerde. De laatste missie uit dit wetenschappelijke programma, Chang'e 5, is een zogeheten 'sample return mission' waarmee men bodemstalen van de maan terug naar de aarde wou brengen. Wetenschappelijk onderzoek van bodemstalen uit het Oceanus Procellarum gebied zijn van groot belang aangezien men vermoed dat deze veel jonger zijn dan de stukjes maanrots die de Amerikaanse Apollo astronauten terugbrachten in de jaren '60 en '70. Hierdoor kan men veel leren over de geschiedenis van de maan alsook van andere hemellichamen uit ons zonnestelsel.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1973

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Russische ruimtesonde Mars 5 in de ruimte gebracht. Na een koerscorrectie op 3 augustus 1973 bereikte het ruimtetuig de planeet Mars op 12 februari 1974. Door technische problemen stopte het ruimtetuig met functioneren na slechts 22 omwentelingen om Mars te hebben gemaakt. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken