Foto: Roscosmos

Rusland heeft in de nacht van 10 op 11 augustus 2023 met succes de Luna 25 maanlander in de ruimte gebracht. De Russische maanlander werd om 01u10 gelanceerd met behulp van een Sojoez 2 raket die vertrok vanop de Vostochny Cosmodrome in het oosten van Rusland. Dit was de eerste maal sinds 1976 dat Rusland nog eens een maanlander lanceerde. Indien Luna 25 zijn reis naar de maan overleeft, zal het ruimtevaartuig enkele dagen in een baan om onze trouwe buur cirkelen waarna deze een zachte landing moet maken in de Boguslawsky krater die gelegen is nabij de zuidpool op de maan.

De plannen voor de Luna 25 missie dateren al uit de jaren '90. Uiteindelijk duurde het tot 2010 eer de plannen deze onbemande maanmissie opnieuw het daglicht zagen maar de mislukte Phobos-Grunt missie in 2011 zorgde ervoor dat de Luna 25 missie opnieuw werd uitgesteld. Uiteindelijk zou Luna 25 in oktober 2011 gelanceerd worden maar de oorlog in Oekraïne leidde uiteindelijk opnieuw tot vertraging. Nu Luna 25 zich op weg naar de maan bevindt, moet deze binnen een vijftal dagen aankomen bij de maan waarna het ruimtevaartuig vijf tot zeven dagen zal cirkelen in een baan om de maan. Indien deze fase succesvol wordt doorlopen moet Luna 25 een zachte landing maken in het zuidpoolgebied van de maan. Deze regio op de maan is voor wetenschappers bijzonder interessant aangezien men gelooft dat hier heel wat waterijs ligt opgeslagen in de maanbodem dat in de toekomst kan gebruikt worden voor het maken van brandstof, zuurstof en drinkbaar water. Toch is dit onderzoek niet zonder risico's aangezien het zuidpoolgebied op de maan gekend is om zijn grillig oppervlak.  

Luna 25, die werd gebouwd door het Russische ruimtevaartbedrijf NPO Lavochkin, had bij zijn lancering een gewicht van 1,7 ton en bestaat uit een één maanlander die voorzien werd van vier landingspoten. Aan boord van de Luna 25 maanlander bevindt zich voor 30 kilogram aan wetenschappelijke apparatuur verdeeld over negen wetenschappelijke instrumenten. Met deze wetenschappelijke instrumenten wil Rusland onder andere bodemstalen nemen tot op een diepte van vijftien centimeter waarna deze getest worden op de aanwezigheid van waterijs. Normaal had Luna 25 ook een instrument aan boord afkomstig van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA maar dit werd geannuleerd als gevolg van de inval van Rusland in Oekraïne. Voor Rusland is de geslaagde lancering van de Luna 25 van groot belang aangezien het geleden is van 1976 dat Rusland nog eens een maanlander heeft gelanceerd. Ook was dit de allereerste maal dat een Sojoez 2 raket werd gebruikt voor een missie naar de maan en dit vanaf de Vostochny lanceerbasis in het oosten van Rusland. De nieuwe Russische maanlander werd zo ontworpen dat hij minstens één jaar op het maanoppervlak kan werken. 

Indien de Luna 25 missie een succes wordt, wil Rusland in de toekomst nog meer maanverkenners lanceren. Zo moet de Luna 26 missie vanuit een baan om de maan het maanoppervlak gedetailleerd in kaart en beeld brengen en wil men met de Luna 27 en 28 missies opnieuw landers tot op het maanoppervlak brengen. Uiteindelijk moet de Luna 28 missie bodemstalen van de maan terug naar de aarde brengen. 

De Luna 25 maanlander net voor zijn lancering - Foto: Reuters

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1903

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronoom Raymond Smith Dugan ontdekt de planetoïde 511 Davida. Dit is een grote C-type planetoïde in het buitenste deel van de planetoïdengordel tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter met een onregelmatige vorm dat een gemiddelde diameter heeft van ongeveer 290 kilometer. Davida is een van de weinige planetoïden waarbij de vorm bepaald is door directe waarnemingen vanaf de Aarde. Uit deze waarnemingen blijkt dat op het oppervlak van de planetoïde een 150 kilometer grote depressie voorkomt. Wellicht is dit een enorme krater vergelijkbaar met de krater op het oppervlak van planetoïde (253) Mathilde.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

74%

Sociale netwerken