De Ax-1 bemanning.
Foto: NASA / Axiom Space

Indien alles verloopt volgens planning worden begin april 2022 voor het eerst vier mensen in de ruimte gebracht tijdens een bemande ruimtemissie die wordt uitgevoerd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Axiom Space. Tijdens deze Axiom Mission 1 (Ax-1) missie moeten vier mensen met behulp van een Crew Dragon ruimtecapsule van SpaceX naar het internationaal ruimtestation ISS gebracht worden waar ze ongeveer een week zullen verblijven. Slechts één van de vier bemanningsleden, Michael López-Alegría, is een gewezen NASA-astronaut die eerder al in de ruimte is geweest.

Axiom Space werd in 2016 opgericht en wil in 2024 's werelds eerste commerciële ruimtestation bouwen. Tot die tijd wil het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf verschillende mensen tegen betaling naar het internationaal ruimtestation ISS brengen in samenwerking met SpaceX. Met deze missies wil Axiom Space zoveel mogelijk ervaring opdoen voor toekomstige private ruimtevluchten. Nadat Axiom Space in maart 2020 bekend maakte dat het bedrijf in 2021 voor het eerst mensen naar het internationale ruimtestation zou brengen, werd onder andere de Amerikaanse Hollywood-acteur Tom Cruise genoemd als één van de eerste Axiom-ruimtevaarders. Begin 2021 werd uiteindelijk bekend gemaakt dat de geplande ruimtevlucht van Tom Cruise voor enkele jaren zou worden uitgesteld waarna zijn zitje werd vervangen. Vervolgens begon de Ax-1 crew vanaf augustus 2021 te trainen in verschillende faciliteiten van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en het ruimtevaartbedrijf SpaceX. 

Van de vier bemanningsleden van de Ax-1 missie is enkel Michael López-Alegría een gewezen NASA-ruimtevaarder. Voor Michael López-Alegría is dit zijn vijfde ruimtevlucht nadat hij eerder al de ruimte inging met Amerikaanse Space Shuttles en een Russisch Sojoez ruimtevaartuig. De gewezen NASA-astronaut voerde tijdens zijn carrière als ruimtevaarder al tien ruimtewandelingen uit en verbleef alles samen al meer dan 257 dagen in een baan om de aarde waardoor hij één van de meest ervaren Amerikaanse ruimtevaarders is. Naast gezagvoerder Michael López-Alegría gaan er tijdens deze Ax-1 missie nog drie mensen naar de ruimte die hiervoor betaald hebben. De Amerikaanse vastgoed- en technologie ondernemer Larry Connor is piloot van de Crew Dragon ruimtecapsule tijdens deze Ax-1 missie. Larry Connor zal tijdens de ruimtevlucht wetenschappelijk onderzoek uitvoeren in opdracht van de Mayo Clinic en de Cleveland Clinic. Het derde bemanningslid tijdens de Ax-1 missie is de Canadese zakenman Mark Pathy die tijdens de ruimtevlucht wetenschappelijke onderzoek zal verrichten voor diverse Canadese organisaties. Hier vierde en laatste bemanningslid tijdens de Ax-1 missie is de voormalige Israëlische gevechtspiloot Eytan Stibbe die ook actief is in de zakenwereld. Eytan Stibbe wordt de tweede Israëlische ruimtevaarder na Ilan Ramon die in 2003 om het leven kwam tijdens het tragische ongeval met het Amerikaanse ruimteveer Columbia. Eytan Stibbe zal aan boord van het ruimtestation experimenten uitvoeren voor de Ramon Foundation en de Ramon Foundation. Zowel Connor alsook Pathy en Stibbe zouden voor deze ruimtevlucht elk 55 miljoen dollar betaald hebben. De reserve-gezagvoerder voor de Ax-1 missie is de gewezen NASA-astronaute Peggy Whitson die nu ook werkzaam is bij Axiom Space.

De Ax-1 crew zal in de ruimte gebracht worden met een Falcon 9 raket van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX. De lancering zal plaatsvinden vanop het Kennedy Space Center in Florida en de ruimtevlucht zal worden uitgevoerd met de Crew Dragon ruimtecapsule Resilience die in november 2020 en september 2021 ook al mensen in de ruimte bracht. Na de lancering moet de Crew Dragon ruimtecapsule zich vastmaken aan het Amerikaanse gedeelte van het internationale ruimtestation ISS. Voor de koppeling met het ruimtestation zal de Crew Dragon eerst een tijd lang verblijven in een baan om de aarde. Alles samen zal de Ax-1 crew 25 wetenschappelijke experimenten uitvoeren gedurende hun verblijf aan boord van het ruimtestation. Na een verblijf van ongeveer acht dagen aan boord van het ISS moet de Ax-1 met de Crew Dragon ruimtecapsule terugkeren naar de aarde om uiteindelijk te landen in de Atlantische Oceaan. Indien deze Ax-1 missie probleemloos verloopt wil Axiom Space de volgende jaren nog drie soortgelijke ruimtevluchten uitvoeren waarna het bedrijf in 2024 gaat starten met de bouw van zijn eigen ruimtestation door eigen modules te koppelen aan het ISS die op termijn een eigen commercieel ruimtestation moeten vormen. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1930

Het gebeurde toen

In de Verenigde Staten wordt in Chicago Frank Donald Drake geboren. Na zijn studies astronomie aan de Cornell-universiteit en Harvard-universiteit werkt hij als radioastronoom bij het National Radio Astronomy Observatory (NRAO). In 1961 presenteert hij voor het eerst zijn vergelijking van Drake. Dit is een formule om aan de hand van waarschijnlijkheden een schatting te maken van hoeveel buitenaardse beschavingen er bestaan in het heelal. Hij schreef samen met Carl Sagan ook de Areciboboodschap. Dit is een radioboodschap die de ruimte in werd gestuurd ter gelegenheid van de heropening van het Arecibo-observatorium in 1974.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

74%

Sociale netwerken