Sarah Brightman

De Britse bekende zangeres Sarah Brightman heeft op woensdag 13 mei 2015 laten weten dat ze haar tiendaagse ruimtereis naar het internationale ruimtestation ISS voor onbepaalde tijd uitstelt. De 54-jarige sopraan zou haar avontuur naar het ISS hebben uitgesteld om "familiale redenen". Brightman zat in de laatste fase van haar kosmonautentraining in Sterrenstad en wou vanuit het ruimtestation onder andere een nummer zingen. 

In oktober 2012 maakte de Britse zangeres Sarah Brightman bekend dat zij de ruimte zou ingaan als 'ruimtetoerist' en voor een korte tijd zou leven en werken aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Op 1 september 2015 had Sarah Brightman normaal samen met de Russische kosmonaut Sergey Volkov en de Deense ruimtevaarder Andreas Mogensen vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan moeten gelanceerd worden aan boord van de Sojoez TMA-18M ruimtecapsule. Zij zou als achtste 'ruimtetoerist' gedurende tien dagen lang leven en werken aan boord van het ISS waarna ze moest terugkeren naar de Aarde met de Rus Gennady Padalka die al zes maanden aan boord van het ruimtestation verblijft en de Deen Andreas Mogensen. Dit zou de eerste taxi-vlucht van een Sojoez ruimtetuig zijn geweest sinds 2009. Brightman wou aan boord van het ISS onder andere zingen en werkte hiervoor samen met haar ex-man Andrew Lloyd Webber. Brightman zou de eerste 'ruimtetoerist' aan boord van het ISS worden na een pauze van zes jaar. Tussen mei 2001 en oktober 2009 betaalden acht personen uit verschillende landen elk minstens 20 miljoen dollar voor een kort verblijf aan boord van het ISS. Door het stopzetten van het Amerikaanse Space Shuttle programma in 2011 werden de zitjes aan boord van de Russische Sojoez ruimtetuigen enkel toegewezen aan 'echte' ruimtevaarders. Volgens Britse media zou Sarah Brightman ongeveer 50 miljoen dollar hebben betaald voor haar ruimtereis. Naast de ruimtemissie zelf stelde Brightman ook haar verdere training in Rusland voor een onbepaalde tijd uit. Wellicht zal de Japanse zakenman Satoshi Takamatsu, die samen met Brightman in Rusland een kosmonautentraining volgt, nu de plaats innemen van de Britse zangeres. Mede-oprichter van Space Adventures, het bedrijf dat de commerciële ruimtevluchten naar het ISS organiseert, Eric Anderson liet weten dat Sarah Brightman in de toekomst opnieuw kan proberen om de ruimte in te gaan.

Sarah BrightmanSarah Brightman tijdens haar training - Foto: Sarah Brightman’s Facebook page

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1977

Het gebeurde toen

In de Verenigde Staten overlijdt Wernher von Braun. Hij was een van de leidende figuren bij de ontwikkeling van rakettechnologie in Duitsland en de Verenigde Staten. Door zijn deelname aan het raketprogramma van nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij een controversieel figuur. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij Amerikaans staatsburger en ging von Braun werken voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA waar hij een een belangrijke rol speelde in de lancering van de eerste Amerikaanse satelliet Explorer 1. Doordat hij ook de geestelijke vader was van de Saturn V Maanraket slaagde Amerika er dankzij von Braun in om als eerste een mens op de Maan te brengen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

76%

Sociale netwerken