Foto: dearMoon

Eén van de projecten waarvoor het nieuwe Starship ruimtevaartuig van SpaceX werd ontwikkeld en zal gebruikt worden, is ruimtetoerisme. Zo maakte de Japanse miljardair Yusaku Maezawa samen met SpaceX oprichter Elon Musk in 2018 bekend dat een Starship ruimtevaartuig zal gebruikt worden voor een commerciële ruimtevlucht naar de maan. Dit project kreeg de naam 'dearMoon' en wordt volledig gefinancierd door Yusaku Maezawa. Samen met Maezawa zullen nog acht andere ruimtetoeristen naar de maan vliegen die allemaal actief zijn in de kunst of entertainment sector. Tijdens dearMoon missie zal het Starship ruimtevaartuig een scheervlucht maken langs de maan waarna deze moet terugkeren naar de aarde.

Met de dearMoon missie wil de Japanse miljardair en kunstliefhebber Yusaku Maezawa ruimtetoerisme promoten en mensen inspireren voor commerciële ruimtevaart. Daarnaast hoopt de Japanner dat deze missie ook meer vrede op aarde zal brengen. Hiervoor financiert hij de vlucht naar de maan volledig zelf en selecteerde hij acht reisgezellen die gratis mogen meevliegen. Een belangrijke voorwaarde om te geselecteerd te kunnen worden was dat je actief moest zijn in de kunst of entertainment sector. Uiteindelijk maakte Maezawa op 8 december 2022 bekend wie er tijdens de dearMoon mag meevliegen naar de maan nadat er maar liefst één miljoen mensen zich hadden ingeschreven. De foto's, muziek, video's en andere kunst die tijdens deze maanmissie zullen gemaakt worden, zullen na de missie wereldwijd tentoongesteld worden.

Yusaku Maezawa werd in 1975 geboren in Japan en verbleef in zijn jeugd een tijd lang in de Verenigde Staten. Hij richtte in 1998 Start Today op waarna hij in 2004 de bekende online kledingwinkel Zozotown oprichtte. In 2021 schatte Forbes zijn netto vermogen op 2 miljard dollar. Naast zakenman is Yusaku Maezawa ook een bekend kunstverzamelaar en kocht hij de afgelopen jaren kunstwerken van Bruce Nauman, Alexander Calder, Richard Prince en Jeff Koons. Om zich zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden op deze ruimtemissie ging Yusaku Maezawa in december 2021 al eens de ruimte in. Tijdens de Sojoez MS-20 missie verbleef hij bijna twaalf dagen in de ruimte en bracht hij een bezoek aan het internationale ruimtestation ISS.

Crew dearMoon missie

  • Yusaku Maezawa (Japanse miljardair en kunstliefhebber)
  • Steve Aoki (Amerikaanse DJ en producer)
  • Tim Dodd (bekend van Everyday Astronaut en bekende YouTuber)
  • Yemi Akinyemi Dele (Tsjechische choreograaf)
  • Rhiannon Adam (Ierse fotografe)
  • Karim Iliya (Britse fotograaf) 
  • Brendan Hall (Amerikaanse filmmaker)
  • Dev Joshi (Indiase acteur)
  • Choi Seung-hyun (Zuid-Koreaanse zanger)
  • Kaitlyn Farrington (Amerikaanse snowboard kampioene en back-up voor deze missie)

Missie

De eerste civiele ruimtevlucht naar de maan zal zes dagen duren en in die tijd zal het Starship ruimtevaartuig van SpaceX één scheervlucht langs het maanoppervlak maken. Wanneer de dearMoon missie van start zal gaan, is nog onduidelijk en hangt sterk af van de verdere ontwikkeling Starship. Zodra het Starship ruimtevaartuig en de Super Heavy rakettrap betrouwbaar zijn, kan deze private missie naar de maan.

 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronaut Neil Armstrong zet als eerste mens voet op de Maan. Nadat hij zijn eerste voet op de Maan heeft gezet, spreekt hij de legendarische woorden uit "That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind". Op dat moment volgden honderden miljoenen mensen op Aarde deze historische gebeurtenis via radio of televisie. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken