woensdag, 23 januari 2013 09:01

Betelgeuze op ramkoers met kosmische 'muur'

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
De ster Betelgeuze met links de 'boeggolf' De ster Betelgeuze met links de 'boeggolf' Foto: ESA

Astronomen zijn met behulp van infraroodwaarnemingen met de Europese Herschel ruimtetelescoop tot de vaststelling gekomen dat de reuzenster Betelgeuze over enkele duizenden jaren in botsing zal komen met een interstellaire wolk van stof en gas. Betelgeuze is, na de Zon, de ster met de grootste schijnbare diameter en is een veranderlijke rode superreus met een periode van enkele honderden dagen. 

Betelgeuze kunnen we in de winter goed zien als een heldere, oranjerode ster in de linkerbovenhoek van het sterrenbeeld Orion. Deze ster bevindt zich op een afstand van ongeveer 450 lichtjaar en is maar liefst 1000 keer zo groot als de Zon. Hierdoor is Betelgeuze ook 100 000 keer zo lichtsterk als onze eigen ster. Sterrenkundigen gaan ervan uit dat deze ster in de toekomst zal exploderen als een supernova. Op nieuwe opnamen die gemaakt werden met de Europese Herschel infrarood-satelliet zijn boogvormige structuren te zien in de buurt van de ster. Sterrenkundigen vermoeden dat deze structuren het product zijn van een kosmische 'boeggolf' dat veroorzaakt wordt doordat de sterrenwind van Betelgeuze in botsing komt met de omringende interstellaire materie. De nieuwe opnamen laten nu ook een een vrij rechte, langgerekte structuur zien in de buurt van de boeggolf die niet werd uitgestoten door Betelgeuze. Vermoedelijk is dit een 'kosmische muur' van minder ijl gas of is deze structuur verbonden aan het magnetisch veld van de Melkweg. Volgens de sterrenkundigen zal de buitenste boog van Betelgeuzen, die zich met een snelheid van 30 kilometer per seconde voortbeweegt, over ongeveer 5 000 jaar in botsing komen met deze 'kosmische muur'. Aangezien de buitenlagen van Betelgeuze ook aan het uitdijen zijn, zullen deze over 12 500 jaar later eveneens botsen met de langwerpige structuur. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Messier 55

Messier 55
M55 is een bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Sagittarius (Schutter). Deze bolhoop heeft, in vergelijking met andere, opvallend weinig variabele sterren. Zo zijn er slechts een zestal (van het type…
Lees meer...

Dit gebeurde vandaag in 1959

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de Amerikaanse satelliet Vanguard 3 in de ruimte gebracht. Vanguard 3 was uitgerust met een magnetometer, röntgendetectors en detectors voor het opsporen van micrometeorieten, het bestuderen van het magnetisch veld van de Aarde en het meten van effect van röntgenstraling van de zon op de dampkring. Na 83 dagen te hebben gefunctioneerd, ontving men van Vanguard 3 geen signalen meer. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken