Het einde van het heelal

Geschreven door
Beoordeel dit item
(12 stemmen)

Zoals er gissingen en theorieën bestaan over wat er gebeurde in het erg vroege heelal zijn ook hier fundamentele vooruitgangen in de fysica nodig als we willen weten wat er met enige zekerheid met ons heelal zal gebeuren. In dit artikel overlopen we kort enkele van de meest gangbare mogelijkheden rond het einde van het heelal.

Dovende hitte, 1 - 100 triljoen jaar

Dit scenario wordt beschouwd als de meest aannemelijke theorie als het heelal zou blijven uitzetten zoals het al sinds het begin gebeurde. Binnen een goede triljoen jaar zullen de bestaande sterren opgebrand zijn en het merendeel van het universum wordt donker. Het heelal bereikt een vorm van maximale homogeniteit waarin alle materie een gelijke temperatuur heeft. Op een veel langere tijdschaal in de gebeurtenissen die hierop volgen beginnen sterrenstelsels in te storten in zwarte gaten die vervolgens verdampen langsheen de Hawking straling. In sommige eenmakingstheorieën zal door protonenverkleiningen het overblijvende interstellaire gas omzetten naar positronen en elektronen, die zich dan hervormen naar fotonen. In dit geval zal het heelal voor onbepaalde tijd bestaan uit een soep van uniforme straling, die langzaam door trage roodverschuiving een steeds lagere energie krijgt en het doet vervriezen.

De Big Crunch, 100 miljard jaar tot ... jaar

Als de energetische dichtheid van donkere energie negatief was of het universum gesloten is, dan zou het mogelijk zijn dat het uitdijen van het universum zich zou omkeren en zou het universum naar een hete dichte vorm gaan. Dit zou analoog lopen met een omkering in te tijdlijn van de Big Bang. Dit wordt meestal voorgesteld als deel van een oscillerend universum zoals het cyclisch model. Huidige waarnemingen tonen aan dat dit model van het universum onjuist lijkt te zijn en de uitdijing zal verdergaan.

Big rip

Dit scenario is alleen mogelijk als de energetische dichtheid van donkere energie stijgt zonder een tijdslimiet. Zulke donkere energie wordt de spookenergie of 'phantom energy' genoemd en is niet zoals de andere gekende energievormen. In dit geval zal de uitzettingsgraad verhogen zonder limiet. Zwaartekrachtgebonden systemen zoals clusters van sterrenstelsels of sterrenstelsels, het zonnestelsels en ook de Aarde zal uit elkaar getrokken worden. Uiteindelijk zal het heelal zo snel gaan dat het de elektromagnetische krachten, die de moleculen en atomen bijeenhouden, zal overtreffen. Uiteindelijk zullen zelfs atoomkernen uit elkaar getrokken worden en het universum zoals we het kennen zal eindigen in een ongewone vorm van singulariteit van de zwaartekracht. Het universum zal zodanig uitzetten dat het elektromagnetische veld die alles bijeenhoudt uit elkaar zal vallen door de expansie en alles uit elkaar trekken.

Vals vacuüm

Indien ons heelal in een erg lang levend vals vacuüm bevindt, is het mogelijk dat ons heelal in een lagere energievorm een tunneleffect zal ondergaan. Indien dit gebeurt, zal alles direct vernietigd worden zonder enige waarschuwing.

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.be
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Meer in deze categorie: « Wat is de Big Bang theorie?

Dit gebeurde vandaag in 1988

Het gebeurde toen

De Belgische astronoom Eric Walter Elst ontdekt vanop het Haute-Provence Observatory in Frankrijk de planetoïde 5471 Tunguska. Gedurende zijn carrière ontdekte Eric Walter Elst vele honderden planetoïden en tot zijn pensioen in 2001 was hij actief bij de Koninklijke Sterrenwacht van België in Ukkel.

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 70

Messier 70
M70 is een bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Sagittarius (Schutter) dat zich op een afstand bevindt van 29 300 lichtjaar. Opvallend aan dit object is dat er slechts twee variabele…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

80%

Sociale netwerken