Foto van 2I/Borisov gemaakt met de Gemini North Telescope op Hawaii.
Foto: Gemini Observatory/NSF/AURA

De Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft op 24 september 2019 bekend gemaakt dat het bijzondere object dat onlangs vanuit de interstellaire ruimte ons zonnestelsel is binnengedrongen vanaf nu '2I/Borisov' heet. Dit object werd op 30 augustus 2019 ontdekt door de Russisch-Oekraïense amateur-astronoom Gennadi Borisov en zal op 7 december 2019 zijn kleinste afstand tot de zon bereiken. Op dat moment zal deze interstellaire komeet zich 300 miljoen kilometer van ons bevinden. Dit is nog maar de tweede maal dat astronomen een dergelijk object ontdekken. 

Het object 2I/Borisov werd op 30 augustus 2019 ontdekt door Gennadi Borisov met een zelfgebouwde 0,65 centimeter telescoop en kreeg toen de aanduiding 'C/2019 Q4 (Borisov). In eerste instantie leek het hier te gaan om een klassieke komeet maar toen astronomen en onderzoekers van NASA's JPL Solar System Dynamics Group de baan van deze komeet onderzochten, ontdekte men al gauw dat dit object een zogeheten 'hyperbolische baan' had. Dit is een baan waarvan het begin- en eindpunt zich ver buiten ons zonnestelsel bevinden. Vervolgwaarnemingen lieten uiteindelijk geen twijfel meer bestaan, dit object is een interstellaire komeet. Voor astronomen is deze ontdekking dan ook heel belangrijk aangezien de komeet 2I/Borisov het tweede object is waarvan men weet dat dit van buiten ons zonnestelsel komt. Het eerste soortgelijke object is 1I/2017 U1, ook gekend onder de naam 'Oumuamua, en werd in oktober 2017 ontdekt. Deze ontdekking was toen wereldnieuws aangezien men nooit eerder een rotsblok had ontdekt dat van ver buiten ons zonnestelsel afkomstig was. Hierdoor vermoedde sommigen zelfs dat 'Oumuamua een buitenaards ruimteschip was. Onderzoek met grote telescopen liet uiteindelijk zien dat 'Oumuamua niets meer was dan een interstellaire 'rotsblok'. Astronomen vermoeden zelfs dat 'Oumuamua al honderen miljoenen jaren eenzaam door de Melkweg reist en dat het afkomstig is uit de richting van het sterrenbeeld Lier.

De interstellaire komeet 2I/Borisov zal op 7 december 2019 zijn kleinste afstand tot onze ster, de zon, bereiken, 2 Astronomische Eenheden (AE). Verwacht wordt dat dit object dan ook het helderst zal zijn. Voor sterrenkundigen is dit heugelijk nieuws aangezien men nog tijd genoeg heeft om dit hemelobject uitgebreid waar te nemen. Op basis van de eerste waarnemingen van 2I/Borisov schat men dat de kern van deze komeet enkele kilometers groot is. Toen men X had ontdekt, begaf deze zich alweer van de zon weg waardoor astronomen deze niet goed genoeg hebben kunnen bestuderen. Door objecten als 2I/Borisov te bestuderen, hoopt men meer inzicht te krijgen in het vormingsproces van planeten rondom andere sterren. Kometen zijn uiteindelijk overblijfselen van de beginperiode van een zonnestelsel en kunnen door botsingen met andere grote objecten de interstellaire ruimte worden ingeslingerd. Daarnaast wil men ook onderzoeken hoe groot dit object exact is en wil men meer te weten komen over de samenstelling van 2I/Borisov. Het feit dat men nu op korte tijd twee van deze bijzondere objecten heeft ontdekt, doet vermoeden dat er zich veel meer van deze 'bezoekers' in ons zonnestelsel bevinden.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2004

Het gebeurde toen

Het Amerikaanse private experimentele ruimtetuig SpaceShipOne bereikt voor het eerst de ruimte. SpaceShipOne, bestuurd door de Amerikaanse piloot Michael Melvill, haalt een maximale hoogte van 100,1 kilometer waarna SpaceShipOne terug veilig landt in Californië. Voor het eerst in de geschiedenis bereikt een mens de ruimte met behulp van een privaat ruimtetuig. Velen omschrijven deze historische gebeurtenis als het begin van de commerciële ruimtevaart.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

76%

Sociale netwerken