Een internationaal team van wetenschappers onder leiding van een astrofysicus van de Rutgers University-New Brunswick heeft een potentieel stervormende wolk ontdekt die een van de grootste structuren aan de hemel is en een van de dichtstbijzijnde die ooit bij de zon en de aarde zijn ontdekt. De enorme bol waterstof, die lange tijd onzichtbaar was voor wetenschappers, werd onthuld door te zoeken naar zijn hoofdbestanddeel, moleculaire waterstof.
Een internationaal team van astronomen heeft met behulp van de NASA/ESA Hubble-ruimtetelescoop nieuwe metingen gedaan van de rotatiesnelheid van Uranus in het binnenste van de planeet. Deze metingen zijn met een nieuwe techniek 1000 keer nauwkeuriger dan eerdere schattingen. Door meer dan tien jaar Hubble-waarnemingen van de poollichten van Uranus te analyseren, hebben de onderzoekers de rotatieperiode van de planeet verfijnd en een cruciaal nieuw referentiepunt voor toekomstig planeetonderzoek vastgesteld.
Een internationaal team van astronomen dat samenwerkt met de Canada France Hawaii Telescope heeft maar liefst 128 extra manen ontdekt die rond Saturnus draaien. Het Minor Planet Center heeft de ontdekkingen op 11 maart 2025 officieel bevestigd. Het team observeerde Saturnus herhaaldelijk tussen 2019 en 2021 en combineerde meerdere beelden, waardoor ruis werd verminderd en het signaal van de manen werd versterkt. In eerste instantie vonden ze 64 nieuwe manen en nog veel meer objecten die op dat moment nog niet konden worden bevestigd.
Een team onderzoekers heeft met behulp van gegevens van het W. M. Keck Observatory op Maunakea, Hawaï, en NASA's Hubble ruimtetelescoop een waarschijnlijk stabiel trio van ijzige ruimterotsen ontdekt in de Kuipergordel van het zonnestelsel. Als het wordt bevestigd als het tweede dergelijke drielichamensysteem dat in de regio is gevonden, suggereert het 148780 Altjira-systeem dat er soortgelijke drielichamen op ontdekking wachten, wat een bepaalde theorie over de geschiedenis van ons zonnestelsel en de vorming van Kuipergordelobjecten (KBO's) zou ondersteunen. Het onderzoek, geleid door de Brigham Young University, is vandaag gepubliceerd in het tijdschrift The Planetary Science Journal.
Onze maan blijft ons verrassen met verbazingwekkende kenmerken. Wetenschappers hebben onlangs nieuwe informatie gedeeld over twee ravijnen die zijn ontstaan door een grote maaninslag. De locatie is het Schrödinger-bekken in de buurt van de zuidpool van de maan. Het werd gevormd toen een asteroïde of mogelijk zelfs een overgebleven planetesimaal op het oppervlak insloeg. Het kostte maar een paar minuten om die enorme krater uit te graven en het landschap te splijten tot twee enorme breuken die zich uitstrekken vanaf de plek.
Het Planetary Defence Office van de European Space Agency (ESA) houdt de recent ontdekte asteroïde 2024 YR4, die een zeer kleine kans heeft om in 2032 op aarde in te slaan, nauwlettend in de gaten.
Bij het zoeken naar buitenaards leven is het niet ongebruikelijk om de aarde te gebruiken als proefbank voor theorieën en zelfs als oefengebied. Misschien is een van de meest prikkelende plekken in het zonnestelsel om naar leven te zoeken wel Saturnus' maan Enceladus. Deze maan heeft een binnenste van vloeibaar water en het is mogelijk dat hier leven mogelijk is. Een team onderzoekers wil de technieken voor het zoeken naar leven op Enceladus testen door de oceanen van de aarde te onderzoeken.
In 2024 bracht ruimteverkenning de wereld in vervoering. NASA's Europa Clipper begon aan zijn reis om Jupiters maan Europa te bestuderen. SpaceX's Starship bereikte zijn eerste succesvolle landing, een kritieke mijlpaal voor toekomstige diepe ruimtemissies. In 2024 bracht ruimteverkenning de wereld in vervoering. NASA's Europa Clipper begon aan zijn reis om Jupiters maan Europa te bestuderen. SpaceX's Starship bereikte zijn eerste succesvolle landing, een kritieke mijlpaal voor toekomstige diepe ruimtemissies. China haalde het nieuws met de Chang'e 6-missie, die met succes monsters terugbracht van de andere kant van de maan. Ondertussen bleef het internationale ruimtestation ISS onderdak bieden aan internationale bemanningen, waaronder privémissies zoals Axiom Mission 3. Hier is een blik op de spannendste onbemande missies die in 2025 gepland staan en die de horizon van de mensheid nog verder zullen verbreden, van de maan en Mars tot asteroïden en verder!
In 2017 ontdekte en bevestigde NASA het eerste interstellaire object dat ons zonnestelsel binnenkwam. Het waren geen buitenaardse wezens. Maar artist impressions van het object (genaamd 'Oumuamua, het Hawaïaanse woord voor “verkenner”) lijken wel op een buitenaards ruimteschip uit een sciencefiction roman. Dit vreemde beeld komt doordat astronomen niet goed weten hoe ze de interstellaire bezoeker moeten classificeren. Zijn snelheid en pad rond de zon komen niet overeen met een typische asteroïde, maar hij heeft ook geen heldere staart of kern (ijzige kern) die we normaal associëren met kometen. Oumuamua heeft echter grillige bewegingen die overeenkomen met het ontsnappen van gas uit zijn oppervlak. Deze 'donkere komeet' heeft astronomen sindsdien op het verkeerde been gezet.
NASA's recordbrekende Parker Solar Probe zal op kerstavond, 24 december 2024, zijn eigen persoonlijke records voor de nabijheid van de zon en de hoogste snelheid van een door mensen gemaakt object verpulveren wanneer het langs onze ster suist. Het is onwaarschijnlijk dat hij nog veel dichter bij de zon zal komen voor het einde van zijn missie.
Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis van de Italiaans-Nederlandse satelliet BeppoSax voor röntgensterrenkunde. Dit was de eerste satelliet die sterrenkundige objecten over een breed spectrum van 0,1 tot 300 keV kon waarnemen. Zo werden de eerste optisch bruikbare posities van gamma-ray bursts met boogminuutprecisie verkregen met de BeppoSax satelliet. Deze ruimtetelescoop had een gewicht van 1,3 ton en was uitgerust met vijf instrumenten waaronder de Low Energy Concentrator Spectrometer (LECS), de High Pressure Gas Scinitillation Proportional Counter (HGSPC) en de Medium Energy Concentrator (MECS). Foto: ASI
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.