zondag, 12 april 2015 20:00

Onze ster is een nakomertje

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Artistieke impressie van de nachthemel ngezien vanaf een hypothetische planeet in het jonge Melkwegstelsel van 10 miljard jaar geleden. De sterrenhemel wemelt van de stervormingsgebieden. Artistieke impressie van de nachthemel ngezien vanaf een hypothetische planeet in het jonge Melkwegstelsel van 10 miljard jaar geleden. De sterrenhemel wemelt van de stervormingsgebieden. Foto: NASA / ESA

Uit een nieuw en uitgebreid onderzoek is gebleken dat onze ster, de Zon, een nakomertje is. Zo is het duidelijk geworden dat de Zon later is ontstaan dan de meeste sterren in de Melkweg die ongeveer tien miljard jaar geleden zijn ontstaan tijdens een periode waarin sterren aan hoog tempo werd geproduceerd in voorlopers van spiraalstelsels.

Om te kunnen achterhalen dat de Zon een nakomertje is, ging een grootschalig sterrenkundig onderzoek aan vooraf waarbij allerlei bekende telescopen, waaronder de Hubble Space Telescope, Spitzer en Herschel ruimtetelescopen en de Magellan-telescoop in Chili, werden ingezet. Door deze telescopen licht te laten verzamelen dat lang geleden werd uitgezonden, kunnen sterrenkundigen eigenlijk terugkijken in de tijd waardoor men op die manier meer leert over de beginjaren van ons eigen sterrenstelsel. Zo werden bij dit onderzoek meer dan 24 000 voorlopers van spiraalstelsels onderzocht waaruit bleek dat deze stelsels tijdens de eerste vijf miljard jaar van hun bestaan de meeste sterren produceerden. Hierna nam het tempo van stervorming snel af wat wil zeggen dat ongeveer tien miljard jaar geleden een heuse stellaire geboortegolf in onze Melkweg heeft plaatsgevonden. Opmerkelijk is wel dat onze ster, de Zon, pas vijf miljard later is ontstaan. Indien de Zon in dezelfde periode van de stellaire geboortegolf was ontstaan, hadden wij er wellicht nooit geweest aangezien de nevel waaruit de Zon is ontstaan al superrijk was aan zware elementen. Deze elementen, die zwaarder zijn dan waterstof en helium, worden enkel maar geproduceerd in zware sterren en aangezien de Zon veel later is ontstaan, waren deze zware elementen al genoeg voorhanden. Uiteindelijk mag de mens dus heel blij zijn dat onze ster veel later werd geboren.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Nadat de Russische Loena 24 Maanlander op 14 augustus 1976 een zachte landing maakte op het Maanoppervlak wordt er op 19 augustus 1976 een kleine capsule gelanceerd richting de Aarde met aan boord 170 gram aan bodemstalen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

StarNights 2019
30 augustus 2019 tot 01 september 2019
Meer Evenementen

Messier 110

Messier 110
M110 is het laatste object in de catalogus van de Franse kometenjager Charles Messier. Het is tevens een satellietstelsel van het bekende Andromedasterrenstelsel (M31), samen met M32, NGC 185 en…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken