Cosmos: A Spacetime Odyssey

Goed nieuws voor de fans van de legendarische documentaireserie Cosmos dat werd geschreven en gepresenteerd door de astronoom Carl Sagan. Op zondag 16 maart 2014 start de vervolgreeks 'Cosmos: A Spacetime Odyssey' dat zal gepresenteerd worden door de Amerikaanse astrofysicus Neil deGrasse Tyson.

'Cosmos: A Personal Voyage' was een populaire wetenschappelijke documentaireserie dat in de jaren '80 te zien was op televisie. Gedurende dertien afleveringen lang nam de Amerikaanse astronoom en kosmoloog Carl Sagan je mee op een reis doorheen de geschiedenis en de ontwikkeling van de mens en de wetenschap. De reeks was vooral bekend omwille van de persoonlijke elementen van Carl Sagan die vandaag de dag nog steeds populair zijn. Dankzij deze televisieserie verkreeg Sagan dan ook zijn bekendheid bij het grote publiek. Nadat de serie eerst in de Verenigde Staten te zien was, werd de serie ook uitgezonden in tientallen andere landen (ook in België) waardoor in totaal ongeveer honderdvijftig miljoen televisiekijkers deze hebben gezien. Vandaag de dag is de serie nog steeds verkrijgbaar op DVD en in de zomer van 2006 werd deze serie in de Verenigde Staten meer verkocht dan eerder in zijn geschiedenis.

In augustus 2011 raakte bekend dat er een vervolg zou komen op de legendarische televisiereeks dat de naam 'Cosmos: A Spacetime Odyssey' kreeg. De nieuwe serie, die de verhaallijn terug wil oppikken op het moment dat Cal Sagan's iconische 'Cosmos: A Personal Voyage' vertrekt, zal gepresenteerd worden door de Amerikaanse astrofysicus Neil deGrasse Tyson die als wetenschapscommunicator vaak te zien is in Amerikaanse media. Het langverwachte vervolg zal net als de eerste reeks bestaan uit dertien afleveringen die boordevol zullen zitten van special-effects en het laatste nieuws op vlak van wetenschappelijke ontdekkingen. Producers van de nieuwe serie zijn ondermeer Carl Sagan's weduwe Ann Druyan en Steven Soter die de eerste Cosmos-reeks samen met Sagan mee hielpen schrijven. De eerste aflevering wordt op zondag 16 maart 2014 om 22u00 Belgische tijd uitgezonden op de televisiezenders FOX, FOXlife en National Geographic Channel. Hieronder kan u al een trailer bekijken van 'Cosmos: A Spacetime Odyssey'.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1961

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt voor het eerst een mens in de ruimte gebracht. De Rus Joeri Gagarin maakt aan boord van zijn Vostok 1 ruimtecapsule voor het eerst een omwenteling om de Aarde. De vlucht bestond uit een enkele baan om onze planeet en duurde 108 minuten van lancering tot landing. Zoals gepland landde Gagarin apart van zijn capsule aan een parachute. Deze datum wordt algemeen aanzien als de start van de bemande ruimtevaart. Na zijn heroïsche ruimtevlucht ging Gagarin nooit meer de ruimte in. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken