maandag, 18 augustus 2014 00:00

15 jaar Edgar Wilson prijs voor amateur kometenjagers

Geschreven door
Beoordeel dit item
(8 stemmen)
Eén van de laureaten voor de Edgar Wilson award 2014: de ontdekker van de komeet C/2012 S1 Eén van de laureaten voor de Edgar Wilson award 2014: de ontdekker van de komeet C/2012 S1 Foto: Adam Block

Sinds 1999 reikt het Smithsonian Astrophysical Observatory (SAO in Cambridge, Massachusetts - VSA) de internationale Edgar Wilson award uit aan amateur-astronomen die gepassioneerd op zoek gaan naar kometen. De prijs ontstond uit het nalatenschap van de Amerikaanse zakenman Edgar Wilson uit Lexington, Kentucky die een grote belangstelling had voor astronomie en de promotie ervan in het bijzonder.

De jaarlijkse Edgar Wilson prijs wordt uitgereikt aan de amateur-astronoom die met zijn/haar apparatuur een komeet ontdekt of een uiterst belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de studie van kometen. Het prijzengeld schommelt tussen de 20 000 en 40 000 US Dollars, waarmee de amateur-astronoom zijn/haar waarnemingsapparatuur kan uitbreiden. Eén van de bekendste laureaten is de Kroatische astronoom Korado Korlevic, die medio de jaren 1990 vanuit het dorpje Visnjan in Istrië - Kroatië, waarnemingen begon te verrichten met een 40 cm f/4.3 Newtonian reflector met Ross corrector. Hij won de Edgar Wilson prijs in 1999 (komeet P/1999 DN3) en in 2000 (komeet P/1999 WJ7).

Het reglement van de Internationale Astronomische Unie (IAU) inzake naamgeving van kometen stipuleert dat kometen worden genoemd naar de familienaam van hun ontdekker (tot maximaal drie namen voor afzonderlijke ontdekkingen van dezelfde komeet gemeld aan CBAT - Central Bureau for Astronomical Telegrams) of naar de naam van het observatorium (Pan-STARRS, ISON, Tenagra,...). Wanneer een heldere komeet door veel waarnemers wordt ontdekt, krijgt deze een algemene naam zoals bijvoorbeeld 'Eclips komeet' of 'Grote komeet van 2014'. BIj de laureaten 2014 vinden we Claudinne Rinner, de eerste Française die een komeet ontdekt in het nieuwe millennium alsook Vitali Nevski en Artyom Novichonok voor hun ontdekking van komeet C/2012 S1 ISON.

In april 2013 bezocht de auteur de amateur-astronoom Steven Lee in Coonabarabran, New South Wales
- Australië. In 1999 was Steven Lee de eerste laureaat van de Edgar Wilson award en hij besteedde
het prijzengeld aan de bouw van zijn privé sterrenwacht met een 50 cm reflector - Foto: Philip Corneille

Edgar Wilson Award laureaten 2014

  • Michael Schwartz uit Rio Rico, VSA - diverse kometen genaamd Tenagra
  • Paulo Holvorcem uit Porto Seguro, Brazilië - komeet C/2013 D1
  • Masayuki Iwamoto uit Awa, Japan - komeet C/2013 E2
  • Vitali Nevski uit Vitebsk, Wit-Rusland - komeet C/2012 S1 ISON
  • Artyom Novichonok uit Kondopoga, Rusland - komeet C/2012 S1 ISON
  • Claudinne Rinner uit Ottmarsheim, Frankrijk - drie kometen genaamd MOSS vanuit Marokko
Philip Corneille

Sterrenkunde redacteur.
Fellow van de British Interplanetary Society (BIS).
Fellow of the Royal Astronomical Society (RAS).

Dit gebeurde vandaag in 1930

Het gebeurde toen

In de Verenigde Staten wordt in Chicago Frank Donald Drake geboren. Na zijn studies astronomie aan de Cornell-universiteit en Harvard-universiteit werkt hij als radioastronoom bij het National Radio Astronomy Observatory (NRAO). In 1961 presenteert hij voor het eerst zijn vergelijking van Drake. Dit is een formule om aan de hand van waarschijnlijkheden een schatting te maken van hoeveel buitenaardse beschavingen er bestaan in het heelal. Hij schreef samen met Carl Sagan ook de Areciboboodschap. Dit is een radioboodschap die de ruimte in werd gestuurd ter gelegenheid van de heropening van het Arecibo-observatorium in 1974.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 39

Messier 39
M39, ook gekend als NGC 7092, is een heldere maar schaarse open sterrenhoop in het sterrenbeeld Cygnus (Zwaan). Deze cluster telt slechts een 30-tal sterren en staat op een afstand…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

48%

Sociale netwerken