donderdag, 12 december 2013 19:22

Stoot Europa pluimen van waterdamp uit? Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Artistieke impressie van de uitstoot van waterdamp bij de Jupitermaan Europa Artistieke impressie van de uitstoot van waterdamp bij de Jupitermaan Europa Foto: NASA / ESA

Na het nieuws dat wetenschappers klei-achtige mineralen hebben ontdekt op de Jupitermaan Europa hebben Amerikaanse planeetwetenschappers nu sterke aanwijzingen gevonden dat deze maan soms grote pluimen van waterdamp uitstoot. Indien dit klopt, zou dit betekenen dat het water van de ondergrondse oceaan op Europa op sommige plaatsen relatief dicht tot bij het oppervlak komt. Voor planeetwetenschappers en astronomen is dit opnieuw een belangrijke ontdekking!

De onderzoekers zijn tot deze ontdekking gekomen na analyse van ultraviolet-opnamen die eind 2012 werd gemaakt door de legendarische Hubble Space Telescope. Zo ontdekten de wetenschappers dat er zich op zuidelijk halfrond van de Jupitermaan Europa twee plaatsen bevinden met een overschot aan waterstof en zuurstof. De meest voor de hand liggende theorie om dit overschot te kunnen verklaren, is dat dit het gevolg is van een tweetal pluimen van waterdamp die ongeveer 200 kilometer hoog zijn. Telkens wanneer Europa zich in het verste punt van zijn omloopbaan om Jupiter bevindt, verschijnen de pluimen. Wanneer de maan Jupiter terug nadert, verdwijnen de pluimen opnieuw. Hierdoor vermoed men dat deze pluimen van waterdamp ontstaan via scheuren in de ijskorst van Europa. Deze scheuren zouden uiteindelijk ontstaan door de getijdewerking van de gasplaneet Jupiter. Wetenschappers vermoeden dat de Jupitermaan Europa één van de meest geschikte plaatsen is in ons zonnestelsel om op zoek te gaan naar levende organismen. Zo zou zich onder de tientallen kilometers dikke dikke ijslaag wellicht een oceaan van vloeibaar water bevinden. Deze onergrondse oceaan zou vloeibaar blijven als gevolg van de warmte die vrijkomt door de getijdewerking van Jupiter.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1992

Het gebeurde toen

Vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië wordt de Amerikaans-Duitse Solar Anomalous and Magnetospheric Particle Explorer (SAMPEX) satelliet in de ruimte gebracht met behulp van een Scout G raket. Deze satelliet werd gebruikt voor onderzoek van straling in de magnetosfeer van de Aarde. Aan boord bevonden zich vier experimenten. De missie eindigde in juni 2004 en op 13 november 2012 brandde deze satelliet op in de atmosfeer van de Aarde.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 98

Messier 98
M98 is een spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Coma Berenices (Hoofdhaar) dat tot de bekende Virgocluster van sterrenstelsels behoort. Opmerkelijk aan dit sterrenstelsel is dat het zich naar ons toe…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

64%

Sociale netwerken