Artistieke impressie van het maantje rondom de dwergplaneet Makemake
Foto: NASA

Ons zonnestelsel blijft sterrenkundigen verrassen. Zo hebben astronomen met behulp van de legendarische Hubble Space Telescope een maantje ontdekt dat cirkelt rondom de dwergplaneet Makemake. Het maantje rondom de in 2005 ontdekte dwergplaneet werd in april 2015 voor het eerst opgemerkt op foto's afkomstig van het Wide Field Camera 3 instrument aan boord van de Hubble ruimtetelescoop. Dankzij deze nieuwe ontdekking wordt het nog maar eens duidelijk dat we ons zonnestelsel nog niet volledig kennen! 

Makemake is, na Pluto, het tweede helderste object uit de Kuipergordel. Deze dwergplaneet heeft een diameter van 1 400 kilometer en draait rond de Zon op een gemiddelde afstand van ongeveer 45,7 AE (Astronomische Eenheden). Dit wil zeggen dat Makemake éénmaal om de 310 jaar om de Zon cirkelt. Op dergelijke verre afstand in ons zonnestelsel bevinden we ons in de zogeheten 'Kuipergordel'. Dit is een gebied in de buitenste regionen van ons zonnestelsel voorbij de baan van de gasplaneet Neptunus waarin zich tal van planetoïden en dwergplaneten bevinden. Dankzij observaties met de Hubble Space Telescope hebben astronomen nu voor het eerst ontdekt dat Makemake ook een eigen maan heeft. Volgens de eerste berekeningen zou dit maantje, dat voorlopig luistert naar de naam 'MK 2', een diameter hebben van ongeveer 160 kilometer en zou het 1 300 maal zwakker zijn dan de dwergplaneet. De ontdekking van het maantje rondom Makemake is voor astronomen van groot belang aangezien dit ons meer kan leren over het ontstaan en de evolutie van planeten in de buitenste regionen van ons zonnestelsel. Extra observaties met de Hubble Space Telescope moeten de astronomen ook meer vertellen over de baan van het maantje rondom Makemake. Zo zou een cirkelvormige baan erop wijzen dat het maantje lang geleden is ontstaan door een inslag terwijl een elliptische baan een bewijs is dat maantje ooit werd opgevangen door de aantrekkingskracht van Makemake. Anderzijds moeten de bijkomende observaties ook meer vertellen over de massa van het maantje. Dankzij de Hubble-observaties weten de onderzoekers wel al dat het maantje een zeer donkere kleur heeft die vergelijkbaar is met de kleur van houtskool. Een mogelijke verklaring voor deze donkere kleur zou de zwakke zwaartekracht kunnen zijn van het maantje waardoor ijs sublimeert. Net als Pluto en Ceres is Makemake één van de vijf objecten in ons zonnestelsel die door de International Astronomical Union officieel de titel 'dwergplaneet' draagt. Onderaan dit artikel kan u een filmpje bekijken over deze nieuwe ontdekking!

MakemakeFoto gemaakt met de Hubble Space Telescope waarop het maantje van Makemake te zien is - Foto: NASA/ESA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1786

Het gebeurde toen

Overlijden van de Britse amateur-astronoom John Goodricke. Hij is vooral bekend geworden om zijn waarnemingen van de veranderlijke ster Algol. Zo suggereerde Goodricke dat Algol is wat we nu kennen als een dubbelster. Van verschillende sterren was al bekend dat ze varieerden in magnitude maar Goodricke was de eerste die aan een mechanisme dacht om dit te verklaren.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken