De pijl geeft de mogelijke inslag weer in de atmosfeer van de planeet Jupiter
Foto: John McKeon

Uit waarnemingen die gemaakt werden door amateur-astronomen blijkt dat er eerder deze maand de planeet Jupiter opnieuw is getroffen door een hemelobject. Zo maakte de Oostenrijkse amateursterrenkundige Gerrit Kernbauer in de nacht van woensdag 16 op donderdag 17 maart 2016 video-opnamen van Jupiter waarop aan de rand van de planeetschijf duidelijk een korte, heldere flits te zien is. Ook de Ierse amateur-astronoom John McKeon nam rond hetzelfde tijdstip een vergelijkbare flits waar op beelden die hij had gemaakt van de planeet Jupiter.

De video-opnamen van Jupiter door Gerrit Kernbauer werden gemaakt met een Skywatcher 20-centimeter spiegeltelescoop. Uiteindelijk bekeek Gerrit Kernbauer pas tien dagen later zijn opgenomen beelden waarna hij aan de rand van de planeetschijf een korte maar heldere lichtflits opmerkte. De inslag duurt minder dan één seconde en vond plaats om 01u18 Europese tijd. Vervolgens werd de ontdekking wereldkundig gemaakt via verschillende internationale sterrenkundige websites en sociale media. Ondanks de kleine flits moet het in werkelijkheid een gigantische explosie zijn geweest dat wellicht werd veroorzaakt door een planetoïde of komeet die de dampkring van Jupiter is ingedoken. Aangezien er geen 'littekens' in de atmosfeer van Jupiter te zien zijn, moet het object dat is ingeslagen niet zo groot zijn geweest. Toch is bij deze inslag een gigantische hoeveelheid kinetische energie vrijgekomen als gevolg van de massa en zwaartekracht van deze planeet waardoor het object een enorme snelheid heeft gekregen. Jupiter is de grootste planeet uit ons zonnestelsel en werd eerder ook al het slachtoffer van inslagen veroorzaakt door planetoïden en kometen. Deze gasplaneet wordt onder astronomen dan ook vaak omschreven als 'stofzuiger' van het zonnestelsel aangezien zijn enorme aantrekkingskracht en positie in het zonnestelsel veel objecten naar zich toe 'zuigt'. Zo werd Jupiter de afgelopen 22 jaar al vijf maal getroffen waarvan de inslag van de komeet Shoemeker-Levy 9 in de zomer van 1994 ongetwijfeld de beroemdste is. Door de steeds beter wordende telescopen zien amateur-astronomen dan ook steeds vaker fenomenen als inslagen op de planeet Jupiter. Onderaan dit artikel kan u de beelden van de inslag op Jupiter bekijken!

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1962

Het gebeurde toen

Piloot Robert M. White vliegt met het Amerikaanse X-15 raketvliegtuig tot op een hoogte van 95,9 kilometer en bereikt een maximale snelheid van 6 165 kilometer per uur. Het X-15 raketvliegtuig was een van de belangrijkste experimentele vliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht en NASA. De X-15 brak talrijke snelheids- en hoogterecords in de jaren '60 en leverde een grote hoeveelheid gegevens op die nog decennia lang gebruikt werden bij het ontwerp van nieuwere ruimtevaartuigen. Foto: USAF

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken