Gegevens van India's recente Chandrayaan-3 missie ondersteunen het idee dat een oceaan van gesmolten gesteente ooit de maan bedekte. Wetenschappers van de Indiase onbemande ruimtemissie hebben hun nieuwe bevindingen gepubliceerd in het tijdschrift Nature. Op 23 augustus 2023 landde de lander Vikram met succes op het maanoppervlak. Vluchtleiders gebruikten vervolgens de Pragyan-rover, die samen met de Vikram naar het maanoppervlak werd gebracht, om de landingsplaats uitgebreid te verkennen.
Dankzij waarnemingen gedaan door het SOIR-instrument (Solar Occultation in the Infrared) aan boord van de ruimtesonde Venus Express van het Europese ruimtevaartagentschap ESA hebben onderzoekers een onverwachte toename in de hoeveelheden van twee varianten van watermoleculen (H2O en HDO) samen met hun verhouding HDO/H2O, in de mesosfeer van Venus aangetoond. Dit onverwachte fenomeen stelt onze huidige kennis van de geschiedenis van water op Venus in vraag, evenals de factoren die de bewoonbaarheid van de planeet in het verleden al dan niet bevorderden. Deze doorbraak is gebaseerd op de identificatie van een mogelijk mechanisme die de waarnemingen zou uitleggen.
ESA's sterrenkundige Gaia-missieheeft opnieuw bewezen een formidabele asteroïdeverkenner te zijn en potentiële manen rond meer dan 350 asteroïden te zien waarvan niet bekend is dat deze een metgezel hebben. Eerder had Gaia asteroïden verkend waarvan bekend is dat deze manen hebben, zogenaamde “binaire asteroïden”, en bevestigde dat de veelbetekenende tekenen van deze kleine manen verschijnen in de ultranauwkeurige astrometrische gegevens van de telescoop. Maar deze nieuwe bevinding bewijst dat Gaia “blinde” zoekopdrachten kan uitvoeren om ook volledig nieuwe asteroïden te ontdekken.
De lanceerdatum van NASA's Europa Clipper missie om de Jupitermaan Europa te bestuderen, die naast het Cassini ruimtevaartuig naar Saturnus NASA's duurste en meest ambitieuze planetaire wetenschappelijke missie is, wordt sinds kort in twijfel getrokken. Het 4,25 miljard dollar kostende ruimtevaartuig moet in oktober 2024 gelanceerd worden met een Falcon Heavy raket vanaf Kennedy Space Center in Florida. NASA heeft echter laten weten dat de transistors aan boord van het ruimtesonde mogelijk niet zo stralingsbestendig zijn als eerst werd aangenomen en dat is een bijzonder groot probleem.
Een inslag van een grote asteroïde op aarde is in de nabije toekomst hoogst onwaarschijnlijk. Maar omdat de schade van zo'n gebeurtenis groot zou kunnen zijn, organiseert NASA elke twee jaar hypothetische "tabletop" oefeningen met experts en besluitvormers van federale en internationale agentschappen om de vele onzekerheden van een inslagscenario aan te pakken. De meest recente oefening vond afgelopen april plaats en op 20 juni werd een voorlopig rapport uitgebracht.
Het eerste ESA-instrument dat op de maan is geland, heeft de aanwezigheid van negatieve ionen op het maanoppervlak gedetecteerd die worden geproduceerd door interacties met de zonnewind. Het Europese team dat werkt met het Negative Ions at the Lunar Surface (NILS) instrument bevestigde het succes van deze wetenschappelijke missie die naar de andere kant (achterkant) van de maan vloog aan boord van het Chang'e-6 ruimtevaartuig. De ontdekking van een nieuwe component van plasma aan het oppervlak van de maan opent een nieuw venster voor ruimtefysica en voor menselijke en robotmissies in een tijdperk van hernieuwde maanverkenning.
Asteroid Institute, een programma van B612 Foundation, en Google Cloud hebben vandaag de belangrijkste resultaten van hun samenwerking tot nu toe bekendgemaakt: het identificeren van 27.500 nieuwe planetoïde-kandidaten met een hoge betrouwbaarheid. Het werk, dat gedurende meerdere weken plaatsvond, heeft het potentieel om het zonnestelsel in kaart te brengen en de aarde te beschermen tegen botsingen, waardoor de ontdekking van kleine planeten wordt bevorderd.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zijn Dragonfly rotorvliegtuig naar de Saturnusmaan Titan, rijk aan organische stoffen, bevestigd. Dankzij deze beslissing kan de missie doorgaan met het voltooien van het definitieve ontwerp, gevolgd door de bouw en het testen van het volledige ruimtevaartuig en zijn wetenschappelijke instrumenten. Het onbemande rotorvliegtuig moet in 2034 aankomen bij Titan.
Een klein internationaal team van planeetwetenschappers heeft bewijs gevonden dat de theorie ondersteunt dat de Near-Earth Asteroid (planetoïde) Kamo'oalewa een brokstuk van de maan kan zijn. In hun artikel, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Astronomy, beschrijft de groep hun datagestuurde modellen en wat ze onthulden. De planetoïde Kamo'oalewa werd in 2016 ontdekt als onderdeel van een internationale zoektocht naar asteroïden die mogelijk een impact op de aarde kunnen hebben. Er werd vastgesteld dat de asteroïde rond de zon cirkelt in een baan die synchroon loopt met de aarde, waardoor het lijkt alsof hij rond de planeet cirkelt.
Wetenschappers van NASA's Juno-missie naar Jupiter hebben gegevens die zijn verzameld tijdens twee recente vluchten naar Io omgezet in animaties die twee van de meest dramatische kenmerken van de Joviaanse maan laten zien: een berg en een bijna glasglad meer van afkoelende lava. Andere recente wetenschappelijke resultaten van het door zonne-energie aangedreven ruimteschip zijn updates over Jupiters poolcyclonen en de overvloed aan water. De nieuwe bevindingen werden woensdag 16 april 2024 bekendgemaakt door Scott Bolton, hoofdonderzoeker van Juno, tijdens een persconferentie op de Algemene Vergadering van de European Geophysical Union in Wenen.
Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de Amerikaanse Maanlander Surveyor 5 gelanceerd. Op 11 september 1967 maakt Surveyor 5 een zachte landing op het Maanoppervlak waarna het onbemande ruimtetuig tal van metingen verricht en beelden terugstuurt naar de Aarde tot 18 oktober 1967. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.