Artistieke impressie van ons Melkwegstelsel
Foto: Nick Risinger

Uit een onderzoek, dat twaalf jaar heeft geduurd, blijkt dat ons Melkwegstelsel dan toch vier spiraalarmen heeft. Nadat men in de jaren '50 voor het eerst de structuur van ons sterrenstelsel in kaart had gebracht, concludeerde men dat dit vier spiraalarmen had. In 2008 kwam men hier op terug op basis van metingen met de infraroodruimtetelescoop Spitzer en besloot men dat het Melkwegstelsel slechts twee spiraalarmen had. 

Volgens een team van onderzoekers, onder leiding van James Urquhart van het Max-Planck-Instituut voor Radioastronomie in Bonn, heeft ons Melkwegstelsel dan toch vier spiraalarmen. De wetenschappers kwamen tot deze bevinding nadat men de verdeling van jonge en hete reuzensterren bestudeerde met behulp van radiotelescopen in Australië, de Verenigde Staten en China. Uiteindelijk werden ongeveer 1 650 jonge, hete reuzensterren bestudeert. Deze sterren hebben een kort leven en bevinden zich ongeveer op de plaats waar ze zijn ontstaan. Hoe het komt dat de Spitzer ruimtetelescoop slechts twee spiraalarmen zag, ligt waarschijnlijk aan het feit dat de ruimtetelescoop zich richtte op de verdeling van lichtere, koele sterren die vergelijkbaar zijn met de Zon. Deze sterren worden veel ouder en verspreiden zich hierdoor ook doorheen het Melkwegstelsel. 

Bron: Massive stars mark out Milky Way’s ‘missing arms’

 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2004

Het gebeurde toen

Vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië wordt met behulp van een Delta II raket de Amerikaanse Gravity Probe B zwaartekrachtmeter in de ruimte gebracht. Met deze satelliet kon men zeer nauwkeurig het zwaartekrachtveld van de Aarde meten om de relativiteitstheorie aan de werkelijkheid te toetsen. De missie stond onder leiding van NASA's Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama en het idee voor deze missie was afkomstig van de Stanford-universiteit in Californië die dan ook de ontwikkeling van het eigenlijke meetinstrument op zich nam. De satelliet bestond uit vier cryogene gyroscopen, een telescoop en een platform waarop alles werd gemonteerd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken