dinsdag, 08 januari 2013 10:11

Astronoom ontdekt zes exokometen

Geschreven door
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
Artistieke impressie van kometen rondom een andere ster Artistieke impressie van kometen rondom een andere ster

Tijdens de 221ste bijeenkomst van de American Astronomical Society in Californië heeft astronoom Barry Welsh bekendgemaakt dat hij bij zes sterren aanwijzingen gevonden heeft voor het bestaan van kometen. Eerder hadden sterrenkundigen bij vier andere sterren ook al zogenaamde 'exokometen' ontdekt waarbij rondom één ster, Bèta Pictoris, ook minstens één grote exoplaneet draait. 

Kometen kennen we vooral uit ons eigen zonnestelsel en zijn kleine, ijzige hemellichamen die zich vaak in langgerekte banen rondom de Zon voortbewegen. Eenmaal een komeet zich op een kleine afstand van onze ster bevindt, zal deze gedeeltelijk verdampen. De vrijgekomen gassen verraden uiteindelijk hun aanwezigheid doordat deze bepaalde golflengten van het sterlicht absorberen. Astronoom Barry Welsh vermoed dat exokometen wellicht even talrijk zijn als exoplaneten. Sterrenkundigen vermoeden dat er in ons sterrenstelsel alleen al minstens 100 miljard exoplaneten bestaan. Ook het ontdekken van deze kometen blijkt eenvoudiger te zijn dan eerst werd aangenomen aangezien de zes sterren werden waargenomen met de relatief kleine 2,1 meter telescoop van het McDonald Observatory in Texas.

De sterren waar de kometen zijn bij ontdekt, zijn relatief jonge en heldere sterren met een leeftijd van slechts enkele miljoenen jaren. Rondom deze sterren bevindt zich ook een ronddraaiende schijf van gas en stof. Onderzoekers vermoeden dat het materiaal in dergelijke protoplanetaire schijven op een bepaald moment samenklontert tot kleine objecten waarna deze zich in een later stadium samenvoegen tot planeten. De ontdekking en aanwezigheid van exokometen is voor astronomen zeer belangrijk aangezien zij meer kunnen vertellen over het ontstaan van planeten. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1998

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis van de Amerikaanse Mars Climate Orbiter ruimtesonde. Op 23 september 1999 verloor NASA alle contact met de Mars Climate Orbiter omwille van een menselijke rekenfout. Het onbemande ruimtetuig bevond zich op dat moment al in een baan om de planeet Mars. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 24

Messier 24
M24 is geen echt deep-sky object maar eerder een stellaire verdichting in de Melkweg. Dit object is terug te vinden in het sterrenbeeld Sagittarius. M24 is in werkelijkheid een deel…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken