Exoplaneet
Foto: ESO

Astronomen hebben met behulp van de Amerikaanse Spitzer ruimtetelescoop een exoplaneet ontdekt die mogelijk veel kleiner is dan de Aarde. Het kleine hemellichaam zou slechts tweederde zo groot zijn als onze planeet (diameter van 8 400 kilometer). De kandidaat exoplaneet kreeg de naam 'UCF-1.01' en bevindt zich op slechts 33 lichtjaar van ons vandaan. Hierdoor krijgt dit hemellichaam ook meteen te eretitel van meest nabije aard-achtige exoplaneet.

UCF-1.01 draait in een baan om de rode dwergster GJ 436 in het sterrenbeeld Leeuw en staat zo dicht tot zijn moederster dat de kleine planeet er 1,4 dagen over doet om éénmaal rond de ster te draaien (zeven maal de afstand Aarde-Maan). Anders gezegd duurt één jaar op UCF-1.01 slechts 1,4 'aardse' dagen. Eerder hadden astronomen rond de moederster ook al de Neptunus-achtige exoplaneet GJ 436b ontdekt waarvan NASA's Spitzer ruimtetelescoop ontdekte dat zich in de atmosfeer van deze exoplaneet opvallend weinig methaan bevindt. Volgens sterrenkundigen heeft de kleine exoplaneet UCF-1.01 geen atmosfeer. Door zijn extreem hoge oppervlaktetemperatuur (ongeveer 600° Celsius) zou het oppervlak van UCF-1.01 ook gekenmerkt worden door vulkanen en lava. Indien deze kleine planeet ooit een atmosfeer zou hebben gehad, was deze door zijn korte afstand tot zijn moederster helemaal verdampt. De ontdekking van UCF-1.01 kwam aan het licht toen astronomen de data doornamen van de ontdekking van GJ 436b. Sterrenkundigen vermoeden dat er rond de rode dwergster GJ 436 ook nog een derde exoplaneet draait. UCF-1.01 is echter niet de kleinste bekendste exoplaneet. NASA's Kepler planetenjager ontdekte eerder al de exoplaneet KOI-961.03 wiens diameter slechts 0,57 maal die van de Aarde is.

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Dit gebeurde vandaag in 1957

Het gebeurde toen

In de Verenigde Staten wordt voor het eerst geprobeert om een satelliet in de ruimte te brengen door middel van een Vanguard raket. Twee seconden na de lancering explodeert de raket op het lanceerplatform. Opnieuw is dit een tegenslag voor het nog jonge Amerikaanse ruimtevaartprogramma dat na de lancering van de Russische Spoetnik 1 achterop loopt in de wedloop naar de ruimte. Foto: US NAVY

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken