maandag, 06 januari 2014 19:57

Exoplaneet ontdekt met dezelfde massa als de Aarde Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Artistieke impressie van de exoplaneet KOI-314c Artistieke impressie van de exoplaneet KOI-314c Foto: C. Pulliam / D. Aguilar (CfA)

Tijdens de 223ste bijeenkomst van de American Astronomical Society in Washington DC hebben astronomen laten weten dat ze voor het eerst een exoplaneet hebben ontdekt met ongeveer dezelfde massa als de Aarde. Tot op heden is dit de lichtste exoplaneet waarvan zowel de massa alsook de afmetingen bekend zijn.

De planeet, genaamd KOI-314c, is ongeveer 60% groter dan de Aarde maar is veel lichter. Dit betekent dat deze exoplaneet wellicht voor een groot deel uit gassen bestaat. KOI-314c cirkelt rond een zwakke rode dwergster die zich ongeveer 200 lichtjaar van onze planeet bevindt. Om de 23 dagen maakt KOI-314c één omwenteling om zijn moederster. Ondanks het feit dat de moederster relatief klein en koel is, bedraagt de temperatuur op het oppervlak van KOI-314c toch nog ongeveer 100 graden Celsius. Hierdoor is het op deze planeet te warm voor leven zoals wij dit kennen. KOI-314c heeft een gemiddelde dichtheid die slechts 30% groter is dan die van water wat er dan weer op wijst dat deze planeet gehuld is in een kilometers dikke atmosfeer van waterstof en heliumgas. Het internationale team van astronomen kon deze eigenschappen achterhalen aan de hand van gegevens afkomstig van de Amerikaanse Kepler ruimtetelescoop. Oorspronkelijk waren de astronomen in de Kepler-gegevens niet op zoek naar exoplaneten maar wel naar manen om exoplaneten en werd deze planeet per 'toeval' ontdekt. Volgens de astronomen wijzen al deze bijzondere eigenschappen er op dat KOI-314c ooit groter en zwaarder is geweest. Zo zou deze planeet wellicht ooit een gasplaneet als Neptunus zijn geweest die door de intense straling van zijn moederster een groot deel van zijn atmosferische gassen is kwijtgeraakt. Rond de moederster cirkelt ook nog een tweede exoplaneet. Deze planeet, KOI-314b, is ongeveer even groot als KOI-314c maar weegt viermaal zoveel als onze planeet. 

Bron: http://www.cfa.harvard.edu/news/2014-01

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1845

Het gebeurde toen

De Pruisische amateur-sterrenkundige Karl Ludwig Hencke ontdekt de planetoïde 5 Astraea. Deze planetoïde bevindt zich tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter en heeft een onregelmatige vorm met een diameter van gemiddeld 119 kilometer. Hoewel ze niet tot de grootste planetoïden behoort, is Astraea vanaf de Aarde gezien een van de 17 helderste. Zo heeft deze planetoïde een maximale schijnbare helderheid van magnitude +8,74 waardoor ze soms al met een goede verrekijker waarneembaar is.

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 14

Messier 14
M14 is een bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Ophiuchus (Slangendrager). In tegenstelling tot andere bolhopen wordt M14 niet helderder naar het centrum toe. In 1964 werd op foto's van de…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken