Een stofring rond de ster HR 4796A, gemaakt door de Gemini Planet Imager
Foto: Gemini Observatory

Ondanks het feit dat astronomen al duizend planeten rondom andere sterren hebben ontdekt, zogenaamde 'exoplaneten', hebben we nog niet vaak echte foto's van deze exotische werelden gezien. Dankzij de Gemini Planet Imager kan hier echter verandering in worden gebracht.

De Gemini Planet Imager is een camera die eind oktober 2013 werd geïnstalleerd op de 8,2 meter grote Gemini South-telescoop op de top van de Cerro Pachon berg in Chili. Deze camera, 's werelds nieuwste en meest gevoeligste, maakt gebruik van adaptieve optiek dat ontwikkeld werd door het Lawrence Livermore National Laboratory. Om het licht te blokkeren van sterren waarrond exoplaneten cirkelen, werd een speciale coronograaf ontwikkeld zodat astronomen kleine, zwakke objecten vlak bij deze moedersterren in beeld kunnen brengen. Tijdens de 223ste bijeenkomst van de American Astronomical Society in Washington werden de eerste foto's van deze nieuwe Gemini Planet Imager vrijgegeven. Volgens astronomen blijkt deze nieuwe camera boven elke verwachting te functioneren. Zo heeft men rondom de ster HR 4796A een directe opname kunnen maken van een smalle stofring. Deze stofring zou bestaan uit planetoïden of kometen die vergelijkbaar is met de Kuipergordel of de Oortwolk rondom ons zonnestelsel. Daarnaast heeft men ook een opname kunnen maken van exoplaneet Beta Pictoris b in het sterrenbeeld Schilder (Pictor). De volgende maanden en jaren hopen astronomen met de Gemini Planet Imager nog tientallen exoplaneten te ontdekken. 

Beta Pictoris bRondom de ster Beta Pictoris bevindt zich de exoplaneet Beta Pictoris b - Foto: Gemini Observatory

Discussieer meer over dit onderwerp via het Spacepage forum!

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1985

Het gebeurde toen

Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana brengt een Ariane 1 raket de Europese Giotto ruimtesonde in de ruimte. Giotto was ESA's eerste 'deep space'-missie en had als doel om de komeet Halley te bestuderen. De sonde had de vorm van een cilinder met een diameter van 1,85 meter, een totale lengte van 2,85 meter en woog 960 kg. Na drie keer rond de Aarde te hebben gecirkeld, werd Giotto's motor gestart om de ruimtesonde zo in een interplanetaire baan te brengen zodat de sonde in maart 1986 langs de komeet Halley vloog. De sonde passeerde de kern op een afstand van slechts 596 kilometer. Foto: ESA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken