vrijdag, 15 februari 2013 04:36

Meteoriet neergestort in Rusland Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(12 stemmen)
Meteorietinslag in Rusland Meteorietinslag in Rusland

In enkele Russische steden in de regio Chelbayinsk hebben vrijdagochtend zware explosies plaatsgevonden als gevolg van inslagen van brokstukken afkomstig van een meteoriet. Eén van de brokstukken zou zelfs een zinkfabriek hebben verwoest. De meteoriet zorgde voor heel wat paniek bij de plaatselijke bevolking en zorgde ook voor heel wat schade. Volgens het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken is er sprake van zeker 1 000 gewonden (Update 16u00).

De meteoriet, die aan de basis lag van deze ramp, brandde op vrijdagochtend 15 februari 2013 deels op in de atmosfeer van de Aarde maar fragmenten ervan wisten alsnog het aardoppervlak te bereiken. De neergekomen brokstukken vielen neer in de regio Chelyabinsk, zo'n 1500 kilometer ten oosten van Moskou. Hoeveel brokstukken er uiteindelijk er op Aarde zijn terechtkwamen is nog onduidelijk. Volgens de nieuwszender RT zijn er brokstukken en sporen van de impact van de meteoriet gevonden verspreid over meer dan 200 kilometer. Meteen na de inslag viel het internetverkeer en het mobiele telefoonnetwerk in de regio Chelyabinsk uit. Op het internet circuleren ook tal van filmpjes en foto's waarop een spectaculaire vuurbal te zien is die met hoge snelheid langs de horizon scheert. De meeste slachtoffers zouden gewond zijn door rondvliegende glasscherven en ander puin en enkele tientallen personen zouden ook zwaargewond zijn weggevoerd naar een ziekenhuis. Alles samen zouden er bijna 3000 gebouwen in Chelyabinsk schade hebben opgelopen. In de binnenstad alleen zijn is zeker aan 100 000 vierkante meter aan ramen gesneuveld. Onder de beschadigde infrastructuur zouden 361 scholen zijn en ook 34 medische faciliteiten. De Russische president Vladimir Poetin heeft enkele deskundigen van het Ministerie voor Noodsituaties naar het getroffen gebied gestuurd en vliegtuigen proberen de impactkraters en getroffen gebieden in kaart te brengen. 

Volgens de eerste schattingen zou de meteoriet ongeveer 10 ton hebben gewogen. De ruimterots zou de atmosfeer van de Aarde zijn binnengedrongen met een snelheid van zeker 54 000 kilometer per uur waarna de meteoriet op een hoogte van 30 tot 50 kilometer boven de grond uit elkaar gespat is. Aan de oevers van het Chebarkul-meer is een inslagkrater gevonden met een diameter van ongeveer zes meter. In de buurt van deze krater zijn inmiddels al verschillende fragmenten gevonden van de meteoriet met een diameter die varieert van 0,5 tot 1 centimeter.

Astronomen zeggen ook dat er helemaal geen verband is tussen de meteoriet die neergekomen is in Rusland en de asteroïde 2012 DA14 die vanavond langs de Aarde scheert. Dat beide incidenten op minder dan één dag tijd hebben plaatsgevonden, is puur toeval! Zo kwam de Russische meteoriet uit het oosten terwijl asteroïde 2012 DA14 een zuid-noord richting volgt.

Volgens de eerste berichten zou het grote nucleaire complex in Mayak geen schade hebben opgelopen. Dit complex behoort tot één van de grootste nucleaire sites ter wereld en heeft verschillende reactoren, plutoniumverwerkingsunits en een MOX-opwerkingsfabriek. Het complex bevindt zich op slechts 72 kilometer van Chelyabinsk.

Wil je meer weten over meteorieten en inslagkraters? Lees dan zeker deze artikelen: http://www.spacepage.be/artikelen/het-zonnestelsel/de-planeten/de-aarde/meteorieten-en-inslagkraters

Media

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 2007

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt NASA's Phoenix Marslander in de ruimte gebracht. Op 25 mei 2008 maakt Phoenix een zachte landing op het Marsoppervlak nabij de bij de noordpoolkap van de planeet. Met behulp van verschillende wetenschappelijke instrumenten aan boord van Phoenix kan men achterhalen dat er op Mars inderdaad water voorkomt in de vorm van ijs onder een dunne laag zand en stof. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 2

Messier 2
M2, ook gekend als NGC 7089, is een bolvormige sterrenhoop, ver weg van de Melkweg, in een regio met weinig heldere sterren. M2, gelegen in het sterrenbeeld Aquarius (Waterman) bevat…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

79%

Sociale netwerken