Spacepage

Op 15 maart barstte zonnevlekkengebied 2297 uit met een langdurige C9 zonnevlam. Dit zonnevlekkengebied was al geruime tijd actief en had naast een X-klasse zonnevlam ook vele M-klasse zonnevlammen op haar naam staan. Ondanks de hoge activiteit was er nooit echt een coronale massa uitstoot (CME) goed naar de Aarde gericht. Hier kwam op zondag 15 maart 2015 echter verandering in met als resultaat poollicht dat te zien was in Nederland en België.

Het jaar nadert zijn einde en dan kijken we traditioneel terug naar enkele gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Zo kunnen we terugblikken op een zeer actief jaar op vlak van ruimteweer. De zonneactiviteit steeg naar een maximum met meer dan 1 900 zonnevlammen met een klasse hoger dan C1 en op de Zon verschenen veel grote zonnevlekkengebieden waaronder de grootste van de laatste 25 jaar. Dankzij dit prachtig jaaroverzicht kan u dit allemaal nog eens opnieuw bekijken!

Bijna drie maand hebben we moeten wachten op een X-klasse uitbarsting maar vandaag was het eindelijk zover met zonnevlekkengebied 2158 die toch vrij verassend erg zwaar uitbarstte met een langdurige X1.6 uitbarsting. Het gebied was al verantwoordelijk voor een erg zware uitbarsting op de farside van de Zon maar was zeer rustig toen hij zichtbaar kwam op 4 september 2014.

De zonneactiviteit steeg op dinsdag 10 juni 2014 naar erg hoge activiteit naar aanleiding van twee zeer krachtige uitbarstingen op de Zon. Om 11u42 Belgische tijd barstte aan de rand van de Zon een eerste en krachtigste zonnevlam uit met een kracht van X2.2. Deze uitbarsting was echter van korte duur. Alsof dat niet genoeg was, veroorzaakte dit nieuwe gebied één uur na de vorige uitbarsting een tweede X-klasse uitbarsting. Ditmaal met een kracht van X1.55 en deze uitbarsting duurde ook iets langer.

Maart 2014 was vrij rustig op de Zon en staat in schril contrast met de zeer actieve maand februari welke de actiefste maand was van de 24ste zonnecyclus. De zonneactiviteit daalde naarmate de maand vorderde, maar regio AR12017 zorgde voor een verrassing door drie matige M-klasse uitbarstingen te produceren en één X1 uitbarsting op 29 maart 2014.

2014 was al een actief jaar op vlak van zonneactiviteit. Zo is de 24ste zonnecyclus stilaan op haar hoogtepunt en de Zon is dan ook bezaait met actieve gebieden waar op regelmatige tijdstippen uitbarstingen uit voortvloeien. Zonnevlekkengebied 1990 produceerde in de ochtend van 25 februari 2014 de derde zwaarste uitbarsting van de cyclus en is meteen ook de 2de X-klasse uitbarsting van 2014 welke ook door dit zonnevlekkengebied werd geproduceerd bij de eerste rotatie.

Om 2014 goed in te zetten, zorgde zonnevlekkengebied 1944 al voor een spannende week voor elke zonnewaarnemer en poollichtliefhebber. Op dinsdag 7 januari 2014, kort voor 20u00 Belgische tijd, barstte zonnevlekkengebied 1944 uit met een X1.25 klasse uitbarsting.

In oktober en november van 2003, in de dalende fase van de 23ste zonnecyclus, gebeurde er op de Zon één van de meest significante gebeurtenissen, inclusief één van de meest zware uitbarstingen die tot dan toe werd geregistreerd. De geomagnetische storm die hierop volgde staat dan ook gekend als de zogeheten 'Halloweenstorm'.

Het heeft meer dan vijf maanden geduurd voor we nog eens een zeer zware uitbarsting hebben gezien op de Zon. Vandaag kwam hier uiteindelijk verandering in. Zo barstte er vrijdagochtend, vanuit een zonnevlekkengebied aan de rand van de Zon, een krachtige X1-uitbarsting uit waardoor de zonneactiviteit opnieuw een stapje hoger wordt geduwd.

In de vroege uren van 30 september 2013 kwam er plots een einde aan de slabakkende zonneactiviteit. Al dagenlang was een zeer groot filament zichtbaar op de Zon en net dat filament knapte afgelopen nacht en zorgde voor een één van de spectaculairste filamentuitbarstingen van de 24ste zonnecyclus.

Naar boven

Dit gebeurde vandaag in 1987

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaanse GOES 7 weersatelliet. Deze satelliet maakte net als zijn voorgangers deel uit van het Amerikaanse Geostationary Operational Environmental Satellite (GOES) programma dat bestond uit een netwerk van weersatellieten die zich in een geosynchrone baan om de Aarde bevinden. GOES 7 werkte tot 1999 in dienst van het Amerikaanse meteorologisch instituut NOAA waarna deze satelliet dienst deed als communicatiesatelliet voor de operator Peacesat. Uiteindelijk bleef GOES 7 nog operationeel tot 12 april 2012. Foto: NOAA

Op het Astroforum...

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen

Messier 42

Messier 42

M42 is een heldere nevel in het wintersterrenbeeld Orion dat telkens opnieuw wordt waargenomen door vele waarnemers. De nevel, beter bekend als de 'Orionnevel', is eigenlijk een verheldering van een…

Lees meer...

Steun Spacepage!

Spacepage wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door Spacepage te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Reeds 14% ingezameld

Sociale netwerken