De Electron raket op zijn lanceerplatform in Nieuw-Zeeland.
Foto: Rocket Lab

De Electron raket is een kleine raket die werd ontwikkeld door het commerciële ruimtevaartbedrijf Rocket Lab met als doel kleine satellieten in de ruimte te brengen tegen een lage kostprijs. Een groot deel van de onderdelen van de Rutherford raketmotoren worden gebouwd met behulp van 3D-printertechnologie en om gewicht te sparen worden grote delen van deze raket ook vervaardigd uit koolstofvezel. De Electron raket werd in 2017 voor het eerst gelanceerd waarna er al lanceringen werden uitgevoerd in opdracht van NASA, Planet Labs, US Air Force en NRO. Leer alles over deze kleine raket in deze handige infofiche! 

Technische gegevens Electron raket

Fabrikant: Rocket Lab
Lengte: 17 m
Diameter: 1,2 m
Gewicht: 12 500 kg
Aantal trappen: 2 of 3 (optioneel)
Raketmotoren onderste rakettrap: 9 x Rutherford
Raketmotoren tweede rakettrap: 1 x Curie
Stuwkracht onderste rakettrap: 225 kN
Laadvermogen (LEO): 225 - 300 kg
Laadvermogen (SSO): 150 kg
Eerste lancering: 25 mei 2017
Kostprijs: 5,7 miljoen dollar
Lanceerbasis:

Mahia Launch Complex (Nieuw-Zeeland)
Mid-Atlantic Regional Spaceport (USA)

Bestemd voor bemande missies:

Neen


Foto: Rocket Lab


De 9 Rutherford raketmotoren van de Electron raket - Foto: Rocket Lab


De neuskegel van de Electron raket met daarin het vrachtgedeelte (fairing) - Foto: Rocket Lab

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1996

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis van de Italiaans-Nederlandse satelliet BeppoSax voor röntgensterrenkunde. Dit was de eerste satelliet die sterrenkundige objecten over een breed spectrum van 0,1 tot 300 keV kon waarnemen. Zo werden de eerste optisch bruikbare posities van gamma-ray bursts met boogminuutprecisie verkregen met de BeppoSax satelliet. Deze ruimtetelescoop had een gewicht van 1,3 ton en was uitgerust met vijf instrumenten waaronder de Low Energy Concentrator Spectrometer (LECS), de High Pressure Gas Scinitillation Proportional Counter (HGSPC) en de Medium Energy Concentrator (MECS). Foto: ASI

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken