ESO-astronoom Suzanna Randall is een stapje dichter bij haar droom om de eerste Duitse vrouw te worden die de ruimte in gaat. Ze is gekozen als nieuwe trainee van het initiatief Astronautin, dat tot doel heeft de eerste vrouwelijke Duitse astronaut te trainen en haar voor een onderzoeksmissie naar het internationale ruimtestation ISS te sturen. Dat is vandaag bekendgemaakt tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor van ESO in Garching, Duitsland.
Het initiatief Astronautin werd in 2016 opgezet om jonge vrouwen te inspireren om beroepen te kiezen in de ruimtevaart, wetenschap, wiskunde en technologie, en om de eerste vrouwelijke Duitse astronaut de ruimte in te sturen. Ook zal het de microzwaartekrachtomgeving van het internationale ruimtestation ISS gebruiken om te onderzoeken hoe het vrouwelijk lichaam op gewichtloosheid reageert [1]. Dankzij haar wetenschappelijke achtergrond en sportieve talenten is Suzanna Randall geselecteerd als een van de twee Astronautin-trainees. De 38-jarige in Keulen geboren Randall studeerde astronomie in het Verenigd Koninkrijk voordat zij aan de Universiteit van Montreal in Canada afstudeerde en promoveerde in de astrofysica. Ze werkt momenteel als astronoom bij ESO.
Randall begon haar ESO-carrière als ESO Fellow en is nu betrokken bij het ALMA-project, een internationaal samenwerkingsverband dat ’s werelds grootste radiotelescoop in de Chileense Atacama-woestijn exploiteert. ALMA bestaat uit 66 reusachtige antennes die millimeter- en submillimeterstraling opvangen en is het krachtigste astronomische instrument voor het onderzoek van het koele en verre heelal [2]. Randall bestudeert ook de evolutie van pulserende, blauwe, subdwergsterren. Ze is al jaren een fervent paraglider, is een getraind yoga-instructeur en geniet van wintersport. De kandidaat-astronauten worden in het Astronautin-trainingsprogramma vertrouwd gemaakt met de omgeving van het ISS, en leren meer over de systemen en procedures aan boord. Het programma omvat ook deelname aan allerlei activiteiten die hoge eisen stellen aan de kandidaten, zoals paraboolvluchten, survivaltraining, vliegtraining en robottraining.
Randall legt uit wat haar motiveerde om bij Astronautin te solliciteren: ‘Ik wil laten zien dat het voor gewone vrouwen mogelijk is om de nodige kennis en vaardigheden te ontwikkelen om astronaut te worden. En ik denk dat het belangrijk is dat vrouwen op alle niveaus van de samenleving vertegenwoordigd zijn. Het moet vanzelfsprekend zijn dat vrouwen in de ruimte werken.’ De komende twee jaar zal Randall het voor de enige beschikbare ruimtemissiefunctie opnemen tegen de 34-jarige meteoroloog Insa Thiele-Eich, die in april 2017, samen met Eurofighter-piloot Nicola Baumann, uit 400 kandidaten voor het programma werd geselecteerd. Nadat Baumann het project had verlaten, besloot de selectiecommissie unaniem om Suzanna Randall als plaatsvervanger aan te wijzen.
‘We zijn blij dat Suzanna Randall met haar expertise als astrofysicus direct in de training kan stappen,’ zegt Claudia Kessler, initiator van Astronautin. Randall en Thiele-Eich worden bij hun training ondersteund door luchtvaartbedrijf Airbus. Het innovatiebedrijf HYVE werkt met Astronautin aan een uitdagende crowdsourcingcampagne. Samen ontwikkelen ze ideeën en oplossingen om de ruimtemissie van de eerste vrouwelijke Duitse astronaut te financieren. Het persconferentie-evenement werd ondersteund door IWG Isolier Wendt GmbH uit Berlijn.
Noten
[1] Het internationale ruimtestation ISS is een bemande satelliet die mogelijk is gemaakt door een samenwerking tussen Europa, de Verenigde Staten, Rusland, Japan en Canada. Het 360-ton zware ruimtestation omvat meer dan 820 kubieke meter aan drukcabines die ruimte bieden aan een bemanning van zes astronauten en een breed scala aan wetenschappelijke experimenten. De bouw van het ruimtestation ging in november 1998 van start.
[2] Met een resolutie die tien keer beter is dan die van de Hubble-ruimtetelescoop van NASA en ESA, richt ALMA zich op enkele van de meest diepgaande vragen over onze kosmische oorsprong. De ALMA-sterrenwacht wordt gebruikt om de bouwstenen van sterren, planetenstelsels, sterrenstelsels en het leven zelf te onderzoeken. De enorme opstelling van reusachtige antennes, die onder de uitdagende omstandigheden van de hoge Andes opereert, maakt gebruik van geavanceerde technologie om zijn wetenschappelijke doelen te bereiken.
Bron: ESO