Het oppervlak van de zon gefotografeerd door de Daniel K. Inouye Solar Telescope.
Foto: NSO/NSF/AURA

Deze week zijn de eerste foto's en video's vrijgegeven van de nieuwe Daniel K. Inouye Solar Telescope die zich op het Hawaïaanse eiland Maui bevindt. Op de haarscherpe foto's zijn indrukwekkende details te zien van het dynamische oppervlak van de zon. Met deze nieuwe moderne zonnetelescoop wil men onder andere magnetische velden in de corona van de zon, waar zich uitbarstingen voordoen, in kaart brengen en wil men het oppervlak van de zon zeer gedetailleerd in beeld brengen.

De Daniel K. Inouye Solar Telescope bevindt zich op de top van een drie kilometer hoge schildvulkaan op het Hawaïaanse eiland Maui. Het nieuwe observatorium is voorzien van telescoop met een 4,2 meter grote hoofdspiegel waardoor dit meteen ook de grootste zonnetelescoop ter wereld is. De zonnetelescoop maakt gebruik van geavanceerde adaptieve optiek en werd wvoorzien van een speciaal koelsysteem aangezien bij het bundelen van zonlicht veel warmte wordt gegenereerd. Het innovatieve koelsysteem bestaat uit meer dan elf kilometer aan buizen die een koelvloeistof verdelen doorheen het observatorium. Ook de buitenkant van de telescoop werd bedekt met dunne koelplaten. De bouw van dit nieuwe observatorium begon in januari 2013 waarna de hoofdspiegel van de telescoop in augustus 2017 werd geïnstalleerd. In de jaren die hierop volgden werd de zonnetelescoop voorzien van verschillende wetenschappelijke instrumenten zoals de Visible Broadband Imager (VBI), de Visible Spectro-Polarimeter (ViSP) en de Diffraction-Limited Near-InfraRed Spectro-Polarimeter (DL-NIRSP). Deze nieuwe zonnetelescoop werd genoemd naar de Amerikaanse senator Daniel Inouye en wordt geleid door het Amerikaanse National Solar Observatory in samenwerking met verschillende Amerikaanse universiteiten en wetenschappelijke instellingen.

Op de eerste spectaculaire foto's en video's die nu werden vrijgegeven van de Daniel K. Inouye Solar Telescope zijn de granulae op het zonsoppervlak te zien in ongeëvenaarde details. Deze granulae zijn bubbels van plasma in de fotosfeer van de zon die een celvormige structuur hebben. Eén zo een bel heeft de omvang van de Amerikaanse staat Texas (een doorsnede van ongeveer 1 000 kilometer) en net zoals borrelend water komen deze bubbels om de zoveel minuten naar boven op het zonsoppervlak waarna ze terug zakken naar beneden. Tot op heden zijn dit de meest gedetailleerde opnamen van granulae. Door deze eerste prachtige beelden die met de Daniel K. Inouye Solar Telescope werden gemaakt zijn de verwachtingen van dit nieuwe observatorium dan ook zeer groot. De volgende maanden zal men de instrumenten verder testen waarna men wil overgaan tot het echte wetenschappelijke onderzoek. Wetenschappers vermoeden dat de Daniel K. Inouye Solar Telescope de eerste vijf jaar meer informatie over onze ster zal vergaren dan alle verzamelde gegevens over de zon sinds Galileo in 1612 voor het eerste een telescoop op de zon richtte. Dankzij dit nieuwe observatorium hopen wetenschappers meer inzicht te krijgen in het ruimteweer dat heel wat systemen op onze planeet kan beïnvloeden. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaanse ruimtesonde Mariner 6. Op 31 juli 1969 vloog Mariner 6 op een afstand van 3 431 kilometer van het oppervlak van de planeet Mars. In totaal stuurde de 411 kilogram zware verkenner 75 foto's van de planeet Mars terug naar de Aarde. Samen met Mariner 7 maakte Mariner 6 deel uit van de eerste Amerikaanse gezamenlijke Marsmissie. Door deze twee scheervluchten wou Amerika zoveel mogelijk leren over de atmosfeer en het oppervlak van Mars. Daarnaast wouden ingenieurs met deze ruimtetuigen ook nieuwe technologie demonstreren die later zou gebruikt worden bij volgende Marsverkenners of andere planetaire sondes.Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

13%

Sociale netwerken