Eerste radarbeelden van planetoïde 1998 QE2
Foto: NASA

Op vrijdag 31 mei 2013 zal er opnieuw een planetoïde langs de Aarde vliegen. De planetoïde, genaamd 1998 QE2, zal tijdens zijn dichtste passage omstreeks 22u59 Belgische tijd op ongeveer 5,8 miljoen kilometer langs de Aarde vliegen. Dat is vijftien keer de afstand Aarde-Maan. Uit de eerste radarbeelden van deze planetoïde blijkt nu ook dat het hemellichaam bestaat uit twee delen. 

Uit de eerste radarbeelden die op 29 mei 2013 gemaakt werden met NASA's 70-meter grote Deep Space Network antenne in Californië blijkt dat het grootste deel van het duo ongeveer 2,7 kilometer groot is. Dit brokstuk draait in minder dan vier uur om zijn as. Zijn begeleider, die astronomen ook wel aanzien als een maantje, is ongeveer 600 meter groot. Het is niet uitzonderlijk dat planetoïden uit meer dan één brokstuk bestaan. Zo zou 1 op de 6 planetoïden die minstens 200 meter groot zijn, bestaan uit twee of meerdere delen. 

Planetoïde 1998 QE2 werd in 1998 ontdekt met behulp van het LIncoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR) onderzoeksproject dat een onderdeel is van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vormt de planetoïde geen bedreiging voor de Aarde. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1973

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Russische ruimtesonde Mars 5 in de ruimte gebracht. Na een koerscorrectie op 3 augustus 1973 bereikte het ruimtetuig de planeet Mars op 12 februari 1974. Door technische problemen stopte het ruimtetuig met functioneren na slechts 22 omwentelingen om Mars te hebben gemaakt. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken