De mysterieuze wolk boven het zuidpoolgebied van Titan gefotografeerd door de Cassini ruimtesonde
Foto: NASA / JPL

Planeetonderzoekers, onder leiding van de Nederlandse wetenschapper Remco de Kok van de Universiteit van Leiden, hebben ontdekt dat een geheimzinnige wolk hoog boven de zuidpool van de Saturnusmaan Titan bestaat uit blauwzuurijs. Deze wolk in 2012 voor het eerst waargenomen op beelden die gemaakt werden door de Cassini ruimtesonde en kon tot nu niet worden verklaard.

De wolk, die in 2012 voor het eerst werd waargenomen, heeft de omvang van Egypte en zorgde voor een nieuw raadsel in het onderzoek naar de fascinerende Saturnusmaan Titan. Na meer dan twee jaar bestuderen van data afkomstig van de Cassini ruimtesonde hebben wetenschappers uiteindelijk kunnen achterhalen dat de wolk bestaat uit het uiterst giftige blauwzuurijs. Blauwzuurijs kennen we ook als bevroren waterstofcyanide en vormt normaal pas bij extreem lage temperaturen wolken. Doordat de wolk in de atmosfeer van Titan zich op een hoogte bevindt van 300 kilometer was deze ontdekking voor de onderzoekers dan ook een grote verrassing aangezien de temperatuur op deze hoogte relatief hoger ligt. Doordat een dergelijke wolk kan ontstaan in de atmosfeer van Titan wijst dit erop dat de temperatuur in deze regio in zeer korte tijd minstens vijftig graden moet zijn afgekoeld. Hierdoor vermoeden wetenschappers dat de atmosfeer van Titan boven het zuidpoolgebied veel kouder kan worden dan bestaande atmosferische modellen voorspellen. De snelle afkoeling boven het zuidpoolgebied zou kunnen veroorzaakt worden door verhoogde concentraties blauwzuurgas die op hun beurt afkomstig zijn van de huidige luchtstroming op Titan. Een andere theorie is dat een gas als ethyn aan de basis kan liggen voor het ontstaan van deze mysterieuze wolk. Doordat dergelijke gassen veel infrarode straling produceren en de zuidpool op Titan in de poolwinter zelf weinig warmte van de Zon ontvangt, kan de atmosfeer boven dit gebied veel sneller afkoelen dan dat deze opwarmt. Titan is de enige maan in ons zonnestelsel waar wolken voorkomen. Net als de atmosfeer van de Aarde bestaat de atmosfeer van Titan voor het grootste deel uit stikstof en op de tweede plaats methaan.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken