vrijdag, 04 januari 2013 10:40

Marsmeteoriet bevat opvallend veel water

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Marsmeteoriet NWA 7034 Marsmeteoriet NWA 7034 Foto: NASA

Een internationaal team van wetenschappers is tot de vaststelling gekomen dat de onlangs ontdekte meteoriet NWA 7034 wellicht uit korstgesteente van de planeet Mars bestaat. Het 320 gram zware stuk 'ruimtesteen' werd in 2011 gevonden in Marokko en is waarschijnlijk 2,1 miljard jaar geleden na een inslag losgebroken. Wat deze meteoriet bijzonderder maakt, is dat deze aanzienlijk meer water bevat dan andere ontdekte Marsmeteorieten.

De samenstelling van de Marsmeteoriet NWA 7034 vertoont volgens de wetenschappers geen overeenkomsten met zogenaamde 'SNC-meteorieten'. Van dit type meteorieten, die afkomstig zijn van Mars, zijn op Aarde tot nog toe maar 110 exemplaren gevonden. SNC-meteorieten werden genoemd naar drie Martiaanse meteorieten (Shergotty-, Nakhla- en Chassigny-meteoriet) die uitvoerig onderzocht werden. Ondanks dat deze afkomstig zijn van de planeet Mars wijkt hun samenstelling af van die van de Marskorst waardoor ze wellicht afkomstig zijn van diepere lagen op Mars. Het gesteente NWA 7034 bestaat uit gecementeerde fragmenten basalt (gesteente dat ontstaat uit snel afgekoeld lava) en wordt gedomineerd door veldspaat en pyroxeen. Deze samenstelling komt vaak voor bij bodemmonsters van de Maan maar niet bij Marsmeteorieten. Volgens de onderzoekers suggereert de ongebruikelijke samenstelling dan ook dat deze meteoriet afkomstig is van de Marskorst. Dit is dan ook de eerste maal dat een Marsmeteoriet in verband gebracht wordt met de korst van de planeet Mars. 

Eén van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek naar deze meteoriet is ongetwijfeld dat deze bijzonder waterrijk is. Volgens de onderzoekers kan dit betekenen dat er een interactie is geweest tussen het gesteente en oppervlaktewater. Wellicht werd deze interactie mogelijk gemaakt door vulkanisch magma of door vloeistoffen afkomstig van kometen die destijds op Mars insloegen. Daarnaast bevat meteoriet NWA 7034 ook verschillende zuurstofisotopen in verhoudingen die we niet van Marsmeteorieten gewoon zijn. Dit kan erop wijzen dat er zich ooit in de Marskorst reservoirs gevuld met zuurstof bevonden.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1965

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis van de Amerikaanse ruimtecapsule Gemini 6A met aan boord de twee astronauten Walter M. Schirra en Thomas P. Stafford. Tijdens deze ruimtevlucht wordt voor het eerst een zogeheten "rendez-vous" manoeuvre uitgevoerd met een ander Gemini ruimtetuig. De twee ruimtevaartuigen ontmoetten elkaar in de ruimte op enkele meters afstand. Dit was de vijfde van tien bemande ruimtevluchten in het kader van het Amerikaanse Gemini ruimteprogramma. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 39

Messier 39
M39, ook gekend als NGC 7092, is een heldere maar schaarse open sterrenhoop in het sterrenbeeld Cygnus (Zwaan). Deze cluster telt slechts een 30-tal sterren en staat op een afstand…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken