Pluto en zijn manen
Foto: NASA

Het is nu officieel! De laatste twee ontdekte manen van de dwergplaneet Pluto heten vanaf voortaan 'Kerberos' en 'Styx'. In 2010 en 2011 ontdekte NASA een vierde en vijfde maan rondom Pluto die tijdelijk de naam P4 en P5 kregen. Na een rondvraag op het internet kregen de twee kleine hemellichamen uiteindelijk hun nieuwe naam.

De naam 'Kerberos' stelt in de Griekse mythologie de driekoppige hond voor die het hiernamaals bewaakt en 'Styx' staat in de mythologie ook voor de rivier die levenden en doden van elkaar scheidt. De meest populaire naam die voortkwam uit de rondvraag was Vulcan. Deze naam verwijst naar de geboorteplaats van Dr. Spock in Star Trek maar werd door de Internationale Astronomische Unie niet aanvaard omdat deze in het verleden al werd gebruikt als naam voor een hypothetische planeet tussen Mercurius en de Zon. Tot op heden werd deze planeet nog nooit ontdekt. De term 'vulcanoid' wordt vandaag de dag wel gebruikt voor planetoïden die zich tussen Mercurius en de Zon bevinden. Terwijl Kerberos een diameter zou hebben van 13 tot 34 kilometer heeft Styx dan weer een diameter van 10 tot 25 kilometer. De drie andere manen rondom Pluto werden in 1978 en 2005 ontdekt. De grootste maan rondom Pluto is Charon en heeft een diameter van 1 043 kilometer. De twee andere manen, Nix en Hydra, hebben een diameter van 50 tot 100 kilometer. Astronomen en andere wetenschappers kijken ondertussen uit naar 2015. In dat jaar komt de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons aan bij Pluto zodat de dwergplaneet en zijn manen uitvoerig kan onderzocht worden.

Pluto

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

24%

Dit gebeurde vandaag in 2001

Het gebeurde toen

Vijftien jaar nadat de eerste module in de ruimte werd gebracht, brandt het Russische ruimtestation op in de atmosfeer van de Aarde. Het 130 ton zware ruimtestation dook met een snelheid van 8 km/s de dampkring binnen waarna het ruimtevaartuig in stukken brak als gevolg van de grote plotselinge afremming door de toenemende luchtdruk en de hoge temperatuur. Vanaf de Fiji-eilanden waren de verbrandende delen goed zichtbaar. Sommige brokstukken brandde niet helemaal op en stortte neer in het zuiden van de Stille Oceaan over een gebied van zo'n 5 000 kilometer lang en 200 kilometer breed.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken