woensdag, 03 juli 2013 18:28

Manen van Pluto heten voortaan Kerberos en Styx

Geschreven door
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
Pluto en zijn manen Pluto en zijn manen Foto: NASA

Het is nu officieel! De laatste twee ontdekte manen van de dwergplaneet Pluto heten vanaf voortaan 'Kerberos' en 'Styx'. In 2010 en 2011 ontdekte NASA een vierde en vijfde maan rondom Pluto die tijdelijk de naam P4 en P5 kregen. Na een rondvraag op het internet kregen de twee kleine hemellichamen uiteindelijk hun nieuwe naam.

De naam 'Kerberos' stelt in de Griekse mythologie de driekoppige hond voor die het hiernamaals bewaakt en 'Styx' staat in de mythologie ook voor de rivier die levenden en doden van elkaar scheidt. De meest populaire naam die voortkwam uit de rondvraag was Vulcan. Deze naam verwijst naar de geboorteplaats van Dr. Spock in Star Trek maar werd door de Internationale Astronomische Unie niet aanvaard omdat deze in het verleden al werd gebruikt als naam voor een hypothetische planeet tussen Mercurius en de Zon. Tot op heden werd deze planeet nog nooit ontdekt. De term 'vulcanoid' wordt vandaag de dag wel gebruikt voor planetoïden die zich tussen Mercurius en de Zon bevinden. Terwijl Kerberos een diameter zou hebben van 13 tot 34 kilometer heeft Styx dan weer een diameter van 10 tot 25 kilometer. De drie andere manen rondom Pluto werden in 1978 en 2005 ontdekt. De grootste maan rondom Pluto is Charon en heeft een diameter van 1 043 kilometer. De twee andere manen, Nix en Hydra, hebben een diameter van 50 tot 100 kilometer. Astronomen en andere wetenschappers kijken ondertussen uit naar 2015. In dat jaar komt de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons aan bij Pluto zodat de dwergplaneet en zijn manen uitvoerig kan onderzocht worden.

Pluto

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1935

Het gebeurde toen

De Belgische astronoom Eugène Joseph Delporte ontdekt de planetoïde 1935 SO1 die in 1981 de naam '2213 Meeus' krijgt. De naam verwijst naar de Belgische astronoom Jean Meeus die gespecialiseerd is in hemelmechanica en wiskundige astronomie.

Ontdek meer gebeurtenissen

NGC 6818

NGC 6818
De planetaire nevel NGC 6818 in het sterrenbeeld Sagittarius (Boogschutter) heeft magnitude 9.3 en is ook bekend onder de naam 'The Little Gem'. Het uiterlijk van dit deep-sky object is…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

92%

Sociale netwerken