Pluto en zijn manen
Foto: NASA

Het is nu officieel! De laatste twee ontdekte manen van de dwergplaneet Pluto heten vanaf voortaan 'Kerberos' en 'Styx'. In 2010 en 2011 ontdekte NASA een vierde en vijfde maan rondom Pluto die tijdelijk de naam P4 en P5 kregen. Na een rondvraag op het internet kregen de twee kleine hemellichamen uiteindelijk hun nieuwe naam.

De naam 'Kerberos' stelt in de Griekse mythologie de driekoppige hond voor die het hiernamaals bewaakt en 'Styx' staat in de mythologie ook voor de rivier die levenden en doden van elkaar scheidt. De meest populaire naam die voortkwam uit de rondvraag was Vulcan. Deze naam verwijst naar de geboorteplaats van Dr. Spock in Star Trek maar werd door de Internationale Astronomische Unie niet aanvaard omdat deze in het verleden al werd gebruikt als naam voor een hypothetische planeet tussen Mercurius en de Zon. Tot op heden werd deze planeet nog nooit ontdekt. De term 'vulcanoid' wordt vandaag de dag wel gebruikt voor planetoïden die zich tussen Mercurius en de Zon bevinden. Terwijl Kerberos een diameter zou hebben van 13 tot 34 kilometer heeft Styx dan weer een diameter van 10 tot 25 kilometer. De drie andere manen rondom Pluto werden in 1978 en 2005 ontdekt. De grootste maan rondom Pluto is Charon en heeft een diameter van 1 043 kilometer. De twee andere manen, Nix en Hydra, hebben een diameter van 50 tot 100 kilometer. Astronomen en andere wetenschappers kijken ondertussen uit naar 2015. In dat jaar komt de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons aan bij Pluto zodat de dwergplaneet en zijn manen uitvoerig kan onderzocht worden.

Pluto

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2006

Het gebeurde toen

Lancering vanop het Uchinoura Space Center van de Japanse ASTRO-F infrarood ruimtetelescoop die ontwikkeld werd door de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA in samenwerking met Europese en Koreaanse onderzoeksinstituten. Het belangrijkste resultaat van de missie was de nieuwe hoge resolutie overzichtskaart van de hemel in het infrarode deel van het spectrum. Daarnaast werden met ASTRO-F de eerste infrarode waarnemingen van de restanten van een supernova in de Kleine Magellaanse Wolk uitgevoerd en werd de geboorte waargenomen van drie generaties sterren in de sternevel IC4954/4955 in het sterrenbeeld Vosje. Foto: JAXA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

13%

Sociale netwerken