dinsdag, 06 januari 2015 19:46

Magelhaense Wolken zijn groter dan gedacht

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
De twee bekende Magelhaense Wolken De twee bekende Magelhaense Wolken Foto: ESO

De twee bekende begeleiders van ons eigen Melkwegstelsel, de Magelhaense Wolken, blijken veel groter te zijn dan men altijd al dacht. Ook zouden deze twee dwergsterrenstelsels een onregelmatiger structuur hebben. Dit alles blijkt uit nieuwe waarnemingen die verricht werden met de Dark Energy Camera op de Cerro Tololo-sterrenwacht in Chili.

Deze twee bekende begeleiders van ons eigen sterrenstelsel zijn vanaf het zuidelijk halfrond zeer goed zichtbaar aan de nachtelijke sterrenhemel als wazige nevels. Terwijl de Grote Magelhaense Wolk zich op een afstand van 160 000 lichtjaar van de Aarde bevindt, staat de Kleine Magelhaense Wolk iets verder weg. Aan de sterrenhemel beslaat de Grote Magelhaense Wolk een gebied met een middellijn van ongeveer vijf graden (tienmaal zo groot als de schijnbare afmeting van een volle maan). Uit waarnemingen afkomstig met de Dark Energy Camera op de 4-meter Blanco-telescoop, op de Cerro Tololo-sterrenwacht in Chili, blijken dat de twee Magelhaense Wolken nu veel groter zijn dan astronomen dachten. Zo heeft het Survey of the MAgellanic Stellar History (SMASH) project aangetoond dat de Grote Magelhaense Wolk veel groter is aangezien tot op 20 graden afstand van het centrum er nog steeds sterren worden aangetroffen die deel uitmaken van dit sterrenstelsel. Dit weet men doordat men met het SMAS-project opname van de sterrenhemel heeft gemaakt waarin sterren werden geïdentificeerd op basis van hun kleur en helderheden. Daarnaast blijken de sterren in de dunbevolkte gebieden van het stelsel niet heel gelijkmatig te zijn verdeeld waardoor astronomen vermoeden dat de Grote Magelhaense Wolk misschien is ontstaan uit een versmelting van kleinere stelsels. Voor de Kleine Magelhaense Wolk vermoeden astronomen hetzelfde. De onderzoekers hopen nu dat het SMASH-project hen meer zal leren over de evolutie en de geschiedenis van de twee dwergsterrenstelsels. Ook gaat men met het SMASH-project ook nog onderzoek doen naar de Magelhaense Stroom dat een soort brug van gas en sterren is die de twee stelsels met elkaar verbind.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1947

Het gebeurde toen

Charles "Chuck" Yeager vliegt als eerste met zijn Bell X-1 raketvliegtuig door de geluidsmuur (max. snelheid: 1.078 km/h). De X-1 was het eerste van de zogenaamde X-vliegtuigen, een serie vliegtuigen voor het testen van nieuwe technologieën die vaak geheimgehouden werden. Tijdens elke vlucht werd de X-1 onderaan de vleugel van een aangepast B-29 vliegtuig tot op grote hoogte gebracht waarna het raketvliegtuig werd losgelaten. Foto: USAF

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 25

Messier 25
M25 is een relatief jonge open sterrenhoop in het sterrenbeeld Sagittarius met naar schatting een 600-tal leden. De schijnbare diameter van 32' komt, op een afstand van 2 300 lichtjaar,…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken