Artistieke impressie van een exoplaneet.
Foto: ESA/Hubble, M. Kornmesser

Wetenschappers hebben met behulp van een nieuwe 'machine learning'-algoritme het bestaan van maar liefst vijftig nieuwe exoplaneten kunnen bevestigen. De 'machine learning' techniek betekent zoveel als 'machinaal leren' en is een techniek waarmee computers op zoek gaan naar specifieke patronen in meetgegevens. Het nieuwe algoritme werd ontwikkeld door wetenschappers van de universiteit van Warwick en zal in de toekomst ook gebruikt worden om meetgegevens afkomstig van bestaande ruimtetelescopen te analyseren.

Exoplaneten zijn planeten die rondom andere sterren cirkelen en worden vandaag de dag vaak opgespoord tijdens grote hemelsurveys met telescopen op aarde of in de ruimte. Een groot deel van deze exoplaneten wordt uiteindelijk ontdekt met behulp van de 'transit-methode' waarbij men een dipje opmerkt in het licht afkomstig van een ster. Dit helderheidsdipje wordt veroorzaakt doordat een planeet, gezien vanaf de aarde, langs de ster voorbij schuift. Helaas betekenen deze helderheidsdipjes niet altijd het bestaan van een exoplaneet maar kan dit ook veroorzaakt worden doordat de moederster een zwakke begeleidende ster heeft. Ook kunnen fouten in de camera's een invloed hebben op helderheidsmetingen van sterren. Om uiteindelijk echte signalen van foutieve te kunnen onderscheiden, moeten astronomen vaak vervolgwaarnemingen uitvoeren op de betreffende sterren en dat kost nu eenmaal veel geld en tijd. Wetenschappers zijn hierdoor op zoek gegaan naar een manier om sneller sporen van echte planeten te kunnen onderscheiden van foutieve helderheidsdipjes. Wetenschappers van de universiteit van Warwick hebben nu een nieuw computeralgoritme ontwikkeld dat het onderscheid tussen echte en foutieve signalen veel sneller kan maken aangezien dit algoritme als het ware is 'getraind' met data afkomstig van eerder bevestigde exoplaneten dat afkomstig is van de succesvolle Kepler ruimtetelescoop. De ontwikkeling van algoritmes waarmee computers kunnen 'leren' of sneller patronen kunnen opsporen heet men 'machine learning' en is en een onderzoeksveld binnen de kunstmatige intelligentie. Om het nieuwe algoritme te kunnen testen, hebben de onderzoekers dit toegepast op een dataset van nog onbevestigde kandidaat exoplaneten waaruit maar liefst vijftig exoplaneten werden opgespoord waarvan het bestaan voor 99% zeker is. De bedoeling is nu dat dit nieuwe computeralgoritme ook zal gebruikt worden voor het analyseren van data afkomstig van toekomstige ruimtetelescopen zoals de Amerikaanse TESS en Europese PLATO. Al deze exoplaneten die heel verschillend aangezien sommige kleiner zijn dan aarde en andere dan weer zo groot zijn als de planeet Neptunus. Wetenschappers verwachten dat het algoritme na verloop van tijd steeds beter gaat worden in het herkennen van echte exoplaneten. 

Bron: Fifty new planets confirmed in machine learning first

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mariner 10 vliegt op een afstand van 703 kilometer langs het oppervlak van de kleine planeet Mercurius. Tot 3 april 1974 werden foto's genomen van de planeet Mercurius door Mariner 10 en het ruimtetuig merkte een zwak magnetisch veld op bij de planeet. De instrumenten aan boord van Mariner 10 merkten ook zeer grote termepartuursverschillen in dag en nacht op bij deze planeet: tussen -183 en 187° C. In totaal nam de sonde tijdens deze eerste passage 2300 foto's.Dit onbemande ruimtetuig werd op 3 november 1973 in de ruimte gebracht en werd het eerste ruimtevaartuig dat twee planeten bezocht tijdens één ruimtemissie. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken