vrijdag, 17 april 2020 11:02

Nieuwe aarde-achtige exoplaneet ontdekt in oude Kepler gegevens Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
Artistieke impressie van de exoplaneet Kepler-1649c. Artistieke impressie van de exoplaneet Kepler-1649c. Foto: NASA/Ames Research Center/Daniel Rutter

Bij een analyse van oude gegevens afkomstig van de Amerikaanse Kepler ruimtetelescoop hebben astronomen een aarde-achtige exoplaneet ontdekt. Deze planeet, met de naam 'Kepler-1649c', is slechts iets groter dan de aarde en bevindt in de zogeheten 'leefbare zone' rondom zijn moederster. Voor wetenschappers is deze exoplaneet bijzonder interessant aangezien dit de eerste maal is dat men een exoplaneet ontdekt die qua grootte en temperatuur lijkt op de aarde en zich ook nog eens in de perfecte regio rondom zijn moederster bevindt. 

De Amerikaanse Kepler ruimtetelescoop spoorde tot oktober 2018 exoplaneten op door kleine periodieke dipjes in de helderheid van sterren te bestuderen. Deze dipjes worden vaak veroorzaakt door planeten die er vanaf de aarde gezien voor schuiven. Omdat niet alle helderheidsdipjes veroorzaakt worden door planeten hebben wetenschappers een een computeralgoritme losgelaten op de gigantische hoeveelheid data van Kepler ruimtetelescoop. Uit deze data hebben astronomen nu een opmerkelijke ontdekking gedaan. Zo hebben ze een planeet rondom een andere ster ontdekt die voor wetenschappers bijzonder interessant is. Zo draait de exoplaneet Kepler-1649c rondom een rode dwergster die kleiner is dan onze eigen ster, de zon, en bevindt dit stelsel zich op een afstand van ongeveer 300 lichtjaar van ons. De planeet zelf is slechts 1,06 maal groter dan de aarde en ontvangt 75% zoveel licht van zijn moederster als de aarde licht ontvangt van de zon. Om de 19,5 dagen draait Kepler-1649c om zijn moederster. Kepler-1649c bevindt zich in de zogeheten 'leefbare zone' van zijn moederster wat betekent dat indien het om een rotsachtige planeet zou gaan er in theorie vloeibaar water op het oppervlak kan bevinden. Doordat Kepler-1649c minder licht ontvangt van zijn moederster als de aarde van de zon en de moederster een rode dwergster is, vermoeden astronomen dat de temperatuur op het oppervlak van deze exoplaneet veel koeler is dan bij op aarde. Hoe warm er het exact is hangt vooral af of deze planeet een atmosfeer heeft of niet. Ook over de samenstelling van een mogelijke atmosfeer is nog niets bekend. Of er eventueel leven voorkomt op deze exoplaneet is zeer moeilijk in te schatten aangezien rode dwergsterren door hun hoge activiteit niet bepaald geschikt zijn als goede moederster. De reden waarom Kepler-1649c nu pas is ontdekt in oude data is omdat het algoritme niet foutloos is waardoor de onderzoekers bepaalde gegevens dubbel controleren. 

Eerder ontdekte men rond deze moederster een andere exoplaneet met vergelijkbare afmetingen. Doordat de exoplaneet Kepler-1649b zich echter half zo ver van zijn ster bevindt als Kepler-1649c is dit eerder een Venus-achtige planeet. Wat wel opvalt aan beide exoplaneten is dat deze in resonantie zijn. In de tijd dat de exoplaneet Kepler-1649b negen maal om zijn moederster draait, cirkelt de andere exoplaneet Kepler-1649c er vrijwel precies viermaal omheen. Deze 9:4 verhouding is vrij zeldzaam aangezien baanresonanties zich vaak verhouden als 2:1 of 3:2. Volgens astronomen kan deze zeldzame verhouding er op wijzen dat er nog een derde exoplaneet om deze ster cirkelt. 

Bron: NASA

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1892

Het gebeurde toen

Overlijden van de Britse astronoom en wiskundige John Couch Adams. Hij is vooral bekend geworden omdat hij het bestaan en de positie van de planeet Neptunus wist te voorspellen aan de hand van wiskundige berekeningen. Hij deed zijn berekeningen aan de hand van afwijkingen in de baan van Uranus, gecombineerd met de wetten van Kepler en Newton. Dezelfde berekeningen werden ongeveer op hetzelfde moment gedaan door Urbain Le Verrier maar de twee waren niet op de hoogte van elkaars werk. De buitenste ring van de planet Neptunus, een krater op de Maan en een planetoïde warden naar John Couch Adams genoemd.

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 79

Messier 79
M79 is een bolvormige sterrenhoop in het verwaarloosde en minder bekende sterrenbeeld Lepus (Haas). Doordat de meeste waarnemers de nabijgelegen bekende Orionnevel verkennen, hebben slechts weinigen deze bolhoop ooit gezien.…
Lees meer...

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken