donderdag, 23 juli 2015 18:35

Kepler ontdekt 'grotere en oudere neef' van de Aarde Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(5 stemmen)
Artistieke impressie van de exoplaneet Kepler-452b Artistieke impressie van de exoplaneet Kepler-452b Foto: NASA

Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben op donderdag 23 juli 2015 bekend gemaakt dat ze een 'grotere en oudere neef' van de Aarde hebben ontdekt rondom een andere ster. Zo draait de exoplaneet Kepler 452b rondom een ster die veel gelijkenissen vertoont met de Zon en draait deze planeet éénmaal om de 385 dagen om zijn moederster. Volgens de betrokken wetenschappers zijn de eigenschappen van deze exoplaneet sterk vergelijkbaar met die van de Aarde.

De reden waarom sterrenkundigen zo enthousiast zijn over de ontdekking van Kepler 452b is omdat deze planeet zich op een afstand van ongeveer 1,05 Astronomische Eenheden (AE) van zijn moederster bevindt. Dit is iets meer dan de afstand van de Aarde tot de Zon. Hierdoor bevindt deze planeet zich in de zogeheten 'leefbare zone'. Dit wil zeggen dat de temperaturen op het oppervlak van deze rotsplaneet niet extreem laag of extreem hoog zodat er water in vloeibare vorm kan op voorkomen. Een andere belangrijke reden om Kepler 452b te zien als een 'neef' van de Aarde is dat ster Kepler 452 een ster van spectraalklasse G is waardoor deze sterk lijkt op onze ster, de Zon. Zo is de ster Kepler 542 ongeveer even groot als de Zon maar is deze wel iets ouder. NASA schat de leeftijd van deze ster op ongeveer zes miljard jaar. De energie die Kepler 452b opvangt van zijn moederster is eveneens vergelijkbaar met de energie die de Aarde opvangt van de Zon. De exoplaneet Kepler 452b doet er wel iets langer over dan de Aarde om rond zijn ster te draaien aangezien deze planeet een omlooptijd heeft van 385 dagen terwijl de Aarde in 365 dagen rond de Zon draait. De diameter van Kepler 452b is 60% groter dan de Aarde waardoor de wetenschappers deze planeet hebben omgedoopt tot een 'grotere en oudere neef' van de Aarde. Dit is dan ook de kleinste exoplaneet die tot op heden werd ontdekt in de leefbare zone rondom een andere ster. De massa van Kepler 452b wordt geschat op viermaal de massa van de Aarde en deze planeet bevindt zich ongeveer 1 400 lichtjaren van de Aarde. Naast de ontdekking van Kepler 542b heeft NASA ook een lijst met daarop meer dan 500 kandidaat exoplaneten voorgesteld die werden ontdekt met de Amerikaanse Kepler ruimtetelescoop. De Kepler ruimtetelescoop spoort exoplaneten op door kleine, regelmatige helderheidsdipjes in het licht van sterren te detecteren. Dergelijke dipjes worden veroorzaakt wanneer een planeet om deze ster cirkelt en deze, vanaf de Aarde gezien, zich eventjes voor zijn moederster begeeft. Op deze manier ontdekte de Kepler ruimtetelescoop al vele honderden planeten rondom andere sterren. Op de nieuwe lijst staan, naast Kepler 452b, ook nog eens elf andere interessante exoplaneten die minder dan twee keer zo groot zijn als de Aarde en zich binnen de zogeheten ‘leefbare zone’ om hun ster cirkelen. Deze zone is de gordel rondom een ster waarbinnen de temperaturen op het oppervlak van een exoplaneet zo gematigd kunnen zijn dat er water in vloeibare vorm kan voorkomen.

Kepler 452bHet systeem Kepler-452 vergeleken met ons zonnestelsel - Foto: NASA

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1930

Het gebeurde toen

In de Verenigde Staten wordt in Chicago Frank Donald Drake geboren. Na zijn studies astronomie aan de Cornell-universiteit en Harvard-universiteit werkt hij als radioastronoom bij het National Radio Astronomy Observatory (NRAO). In 1961 presenteert hij voor het eerst zijn vergelijking van Drake. Dit is een formule om aan de hand van waarschijnlijkheden een schatting te maken van hoeveel buitenaardse beschavingen er bestaan in het heelal. Hij schreef samen met Carl Sagan ook de Areciboboodschap. Dit is een radioboodschap die de ruimte in werd gestuurd ter gelegenheid van de heropening van het Arecibo-observatorium in 1974.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 2438

NGC 2438
De planetaire nevel NGC 2438 in het sterrenbeeld Puppis (Achtersteven) heeft een schijnbare helderheid van magnitude van 10.8. Deze mooie nevel ligt vlakbij het Messierobject M46 maar de ster die…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

47%

Sociale netwerken