woensdag, 19 februari 2014 23:55

ESA gaat op zoek naar exoplaneten

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
ESA hoopt met de PLATO missie vele honderden exoplaneten te ontdekken ESA hoopt met de PLATO missie vele honderden exoplaneten te ontdekken Foto: ESA / C. Carreau

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft laten weten dat ze in 2024 een nieuwe ruimtetelescoop in de ruimte zal brengen die op zoek zal gaan naar planeten buiten ons zonnestelsel. De missie kreeg de naam Planetary Transits and Oscillations of stars (PLATO) en het project valt onder ESA's Cosmic Vision 2015–25 Programma.

PLATO moet in 2024 in de ruimte gebracht worden door middel van een Russische Sojoez draagraket die zal gelanceerd worden vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana. Na de lancering zal deze ruimtetelescoop naar het Lagrangepunt L2 gebracht worden dat zich 1,5 miljoen kilometer van de Aarde bevindt. Net als de Amerikaanse Kepler ruimtetelescoop zal ook de Europese PLATO planetenjager op zoek gaan naar exoplaneten door regelmatige helderheidsdipjes in het licht van sterren op te speuren. Deze helderheidsdipjes, ook wel 'transits' genoemd, worden veroorzaakt wanneer een planeet, gezien vanaf de Aarde, voor een ster schuift. PLATO zal worden uitgerust met maar liefst 34 kleine telescopen en camera's die ongeveer één miljoen sterren in de gaten gaan houden. Deze nieuwe ruimtetelescoop zal daarnaast ook de seismische activiteit van sterren onderzoeken zodat men meer kan leren over hun massa, leeftijd en grootte. Wetenschappers hopen met de PLATO missie vele honderden nieuwe planeten te ontdekken. De missie zal zich dan ook vooral richten op de zoektocht en de studie van planeten die ongeveer zo groot of iets groter zijn als de Aarde, de zogheten 'superaardes'. Indien dergelijke exoplaneten zich in de leefbare zone om hun moederster bevinden, zouden deze over vloeibaar water kunnen beschikken. PLATO wordt ESA's derde M-klasse missie en haalde het van de EChO (Exoplanet CHaracterisation Observatory), LOFT (Large Observatory For x-ray Timing), MarcoPolo-R en STE-Quest (Space-Time Explorer and QUantum Equivalence principle Space Test) projecten die werden voorgesteld maar geen goedkeuring kregen.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1871

Het gebeurde toen

Overlijden van de Britse wiskundige en astronoom John Herschel. Hij was de zoon van de bekende astronoom William Herschel. Vanwege zijn grote verdiensten voor de maatschappij werd hij begraven in Westminster Abbey in Londen. Tijdens zijn leven ontdekte de zoon van de astronoom William Herschel meer dan 3 300 dubbelsterren en meer dan 520 nevels. Hij schreef verschillende sterrenkundige catalogussen en gaf namen aan zeven manen van Saturnus en vier manen van Uranus.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 100

Messier 100
M100 is een prachtig spiraalvormig sterrenstelsel dat deel uitmaakt van de enorme Virgocluster van sterrenstelsels. We bekijken het object van bovenaan waardoor de spiraalstructuur zeer mooi waar te nemen is.…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

62%

Sociale netwerken