Artistieke impressie van de Sentinel-6 satelliet.
Foto: ESA/ATG medialab

De stijging van de zeespiegel is een van de meest onmiddellijke gevolgen van de klimaatverandering, zoals onlangs nog is gebleken uit de dringende verzoeken van de leiders van eilandstaten op de COP26-top. Wereldwijde metingen van de stijging van de zeespiegel zijn absoluut noodzakelijk voor het onderbouwen van het mondiale beleid en voor strategieën ter bescherming van kustlijnen en laaggelegen gebieden. Het meten van minieme verschillen in de hoogte van het zeeoppervlak vanuit de ruimte is geen gemakkelijke taak - maar dat is precies wat de Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich-satelliet doet. Na een jaar uitvoerig testen levert deze nieuwe missie nu 's werelds nauwkeurigste gegevens over de stijging van het zeeniveau.

Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich, gelanceerd op 21 november 2020, maakt gebruik van de nieuwste technologie op het gebied van radarhoogtemeting, ontwikkeld door ESA, om het langetermijnrecord van metingen van de hoogte van het zeeoppervlak, dat in 1992 begon met de Frans-Amerikaanse Topex-Poseidon-satelliet en werd gevolgd door de Jason-reeks van satellietmissies, te verbeteren.

Omdat het monitoren van de stijging van de zeespiegel zo hoog op de mondiale agenda staat, zijn tal van organisaties betrokken geweest bij de inspanningen om van Copernicus Sentinel-6 de gouden standaardreferentiemissie te maken die de metingen van de hoogte van de zeespiegel naar de toekomst moet brengen, en wel met een grotere precisie dan ooit tevoren. Sentinel-6 maakt weliswaar deel uit van de Copernicus-missies van de Europese Unie, maar de uitvoering ervan is het resultaat van een uitzonderlijke samenwerking tussen de Europese Commissie ESA, Eumetsat, NASA en NOAA, met steun van het Franse ruimteagentschap CNES.

Eumetsat, de Europese Organisatie voor de exploitatie van meteorologische satellieten, is verantwoordelijk voor de exploitatie van de satelliet en voor het ter beschikking stellen van de gegevens aan de gebruikers. De eerste gegevensproducten, die producten met een lage resolutie waren, werden in juni vrijgegeven. Dit was een belangrijke stap in de overgang naar de producten met een hogere resolutie die nu worden vrijgegeven. De gegevens zijn gebruikt voor weersvoorspellingen en seizoensverwachtingsmodellen, en om de ontwikkeling en baan van orkanen te voorspellen.

De Poseidon-4-hoogtemeter van Sentinel-6 is ontworpen om nieuwe hogeresolutie Ku-band synthetische apertuurradarmetingen in de referentietijdreeksen van de hoogtemeting op te nemen. Hij levert dus tegelijkertijd lage-resolutie metingen en hoge-resolutie metingen. De metingen met lage resolutie worden gematcht met de metingen van de voorganger van de missie, Jason-3, en zijn dus van cruciaal belang voor de continuïteit, en de verbeterde gegevens met hoge resolutie kunnen dan met absolute zekerheid worden aangeboden.

Om ervoor te zorgen dat de verschillen tussen de historische tijdreeksen met lage resolutie en de nieuwe gegevens van Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich volledig worden begrepen, heeft er een 12 maanden durende tandemvlucht plaatsgevonden. Hierbij vliegt Sentinel-6 30 seconden achter zijn voorganger, Jason-3, en volgt hij dezelfde grondkoers. Na maanden van zorgvuldig testen is de stroom hoge-resolutiegegevens van Copernicus Sentinel-6 nu beschikbaar. Julia Figa Saldana, programmamanager hoogtemeting van de oceanen van Eumetsat, verklaarde: "Deskundigen van over de hele wereld hebben de gegevens nauwkeurig onderzocht en gevalideerd en bevestigd dat de Copernicus Sentinel-6-missie robuust, nauwkeurig en uiterst betrouwbaar is. Door Sentinel-6 tot op 1 mm nauwkeurig kruiselings te kalibreren met zijn voorganger Jason-3, zorgen we ervoor dat het 30-jarige record van het gemiddelde zeeniveau, zoals vastgelegd door satellietradarhoogtemeters, ononderbroken wordt voortgezet.

"De vandaag vrijgegeven gegevens zijn van cruciaal belang voor het toezicht op de gevolgen van de klimaatverandering voor de oceanen op aarde." ESA's Sentinel-6 missiewetenschapper, Craig Donlon, voegde daaraan toe: "Metingen van zeespiegelstijging geven een uniek maar geïntegreerd beeld van klimaatverandering, aangezien een opwarmende oceaan zich uitbreidt en het toegenomen smelten van ijs op het land beide leiden tot een stijging van het zeeniveau.

"Sentinel-6 Michael Freilich brengt voor het eerst veilig een nieuwe synthetische apertuur radar meettechniek in de referentie hoogtemeter tijdreeksen. Hierdoor kan Sentinel-6 verbeterde metingen van de toestand van de zee en windsnelheden leveren, verbeterde mogelijkheden voor rivier- en meerhydrologietoepassingen, terwijl de stabiliteit van de schattingen van de zeespiegelstijging behouden blijft. Deze metingen leveren het bewijs dat van cruciaal belang is voor de ontwikkeling en uitvoering van een robuust maatschappelijk beleid voor onze toekomst."

De Copernicus Sentinel-6-projectmanager van ESA, Pierrik Vuilleumier, merkte op: "De samenwerking met NASA, EUMETSAT, NOAA en CNES heeft vandaag vruchten afgeworpen met de tijdige vrijgave van missieproducten aan operationele gebruikers, die zowel continuïteit bieden met eerdere referentiemissies als nieuwe synthetische apertuurradarproducten met hoge resolutie. De digitale technologie van de Poseidon-4 hoogtemeter zorgt voor een ongekend prestatieniveau."

"Terwijl Sentinel-6 Michael Freilich in een baan om de aarde de verwachtingen overtreft, zijn we druk bezig met zijn opvolger, Sentinel-6B. De satelliet bevindt zich nu in de IABG-faciliteiten in Ottobrunn, Duitsland, waar hij een milieutestcampagne ondergaat die tot maart volgend jaar zal duren. In het midden van het jaar zal hij worden opgeslagen tot we hem klaarmaken voor lancering eind 2025".

Bron: ESA

Dit gebeurde vandaag in 1946

Het gebeurde toen

De Engelse astronoom William Lassell ontdekt de Neptunusmaan Triton. Met een diameter van 2 700 kilometer is dit de grootste maan van Neptunus. Triton heeft, als enige grote maan in ons zonnestelsel, een retrograde baan. Dit wil zeggen dat deze maan tegen de draaiing van Neptunus in draait. Daarnaast heeft de baan van Triton een opmerkelijk grote hoek (23°) ten opzichte van de evenaar van Neptunus. Hierdoor vermoeden sterrenkundigen dat Triton niet is ontstaan rond Neptunus maar een object is dat later werd ingevangen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken