Messier 63

Geschiedenis

Messier 63 werd in het jaar 1781 ontdekt door de Franse astronoom Pierre Méchain. Het was de eerste originele ontdekking van Charles Messiers vriend en assistent Méchain die in het totaal zo'n 25 objecten ontdekte uit de (latere) Messier cataloog. De twee Herschel's observeerden eveneens Messier 63 en herkenden de spiraalvorm die Charles Messier met zijn kleine telescoop niet kon waarnemen. 

Waarnemen

Men kan Messier 63 eenvoudig terugvinden 6° ten zuiden van dat andere bekende deep-sky object Messier 51. Het sterrenstelsel Messier 63 is reeds zichtbaar met een (grote) binoculair, niet zo ver van Messier 94. Een telescoop toont een heldere sterachtige kern, omgeven door een zwakkere halo. In grotere telescopen kunnen onder een goede donkere hemel de spiraalarmen opgemerkt worden.

Gegevens Messier 81

Sterrenbeeld: Jachthonden (Canes Venatici)
Andere benaming: Zonnebloemstelsel
NGC: NGC 5055
Rechte klimming: 13u15,8m
Declinatie: +42° 02'
Helderheid: 6,9
Afstand: 30 miljoen lichtjaar
Schijnbare afmeting: 10 x 6 boogminuten
Roodverschuiving: -0,001678

Canes Venatici
Foto: Sky & Telescope


Messier 63 - Foto: NASA/ESA

Dit gebeurde vandaag in 1979

Het gebeurde toen

Het Amerikaanse 170 ton zware ruimtestation Skylab keert terug naar de Aarde en brandt grotendeels op in de atmosfeer van de Aarde. Toch kwamen er grote brokstukken in de Indische Oceaan en op West-Australië terecht. Oorspronkelijk had dit ruimtestation nog enkele jaren langer in een baan om de Aarde moeten verblijven maar Skylab was een onbestuurbaar object geworden dat langzaam naar een steeds lagere baan om de Aarde zakte. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken