Een naakte raket kan goed gelanceerd worden, echter zal deze in de lucht beginnen tuimelen met als gevolg dat de raket belemmert wordt om nog hoger te kunnen gaan. Als een raket recht de lucht ingaat zonder dat deze tuimelt zal de raket veel stabieler en hoger gaan. Het gebruik van vinnen en het voorzien van een kleine massa aan de neus van de raket kan meer aërodynamische stabiele raketten maken die recht de lucht ingaan zonder te tuimelen en in een goede richting vliegen.

Vinnen

alt
Enkele uitgesneden vinnen uit plastic

Vinnen kunnen in alle vormen en maten voorkomen. Het belangrijkste is dat ze de zijwaartse kracht tegengaan, door de vinnen klein en dun te maken. Hoe verder de onderste vinnen geplaatst worden, hoe meer slaagkansen ze zullen hebben dat ze de zijwaartse kracht tegengaan.

De vinnen kunnen uit allerhande materialen bestaan, zowel delen van PET flessen, karton of een ander plastic kan hiervoor dienen. De vinnen kan je dan uitsnijden met een mes, schaar of breekmes.

De vorm van de vinnen speelt niet zoveel rol, je kan dus zowel ronde als driehoekige vormen hebben, je kiest natuurlijk zelf welke de beste resultaten opleveren. De grootte van de vinnen kan je ook zelf bepalen, of je nu grote neemt of lange, na wat testen zie je welke de beste prestaties opleveren. Zolang de vin de zijwaartse kracht tegengaat blijft alles ok.

Om de vinnen te bevestigen kan je lijm gebruiken (polyurethaanlijm wordt aangeraden), enkel als je herbruikbare vinnen wil gebruiken kunnen we stevige plakband aanbevelen bij plastic vinnen. Na lanceren kan je de vinnen eenvoudig afnemen door de plakband te verwijderen, je kan ze dan meteen op een andere raket monteren.

alt

Naast de traditionele materiaal en vorm kan je bijvoorbeeld ook CD's gebruiken, je snijdt de CD in stukken en kleeft ze aan de raket. Alles dat je er op kan kleven wat op vinnen lijkt kan je op de raket bevestigen.
Verder kan je in plaats van driehoekvormige vinnen ook een cilindrisch, holle, buisjes gebruiken. Je plaatst zo'n 3 à 4 buisjes op de raket die dan dienst doet als vinnen. Het voordeel hiervan is dat de kracht terug tegengehouden wordt maar ook dat de wind zich door de buis kan bewegen en de prestaties wat kan bevorderen.

De top van de raket

Het belangrijkste aan het lijf van de raket is een gestroomlijnde vorm zodat de wind er langs glijd. We kunnen dit eenvoudig oplossen door een top van een andere fles af te snijden en op de top van de raket te kleven, deze brengen we dan met tape of polyurethaanlijm vast. De raket heeft een betere vorm en zal dus ook hoger geraken.

alt
Het vastlijmen van de top

Toppen zijn er in verschillende vormen, door de top van een normale fles af te snijden heb je al een verbeterde vorm maar alles kan natuurlijk beter. Loop maar even de supermarkt binnen en kijk maar eens naar de flessen die je tegenkomt, er zijn genoeg flessen die een specialere vorm hebben die van uw raket wel een enorm aërodynamische raket maakt.

We raden wel aan om bij speciale neuzen, zeker bij deze die je niet veel tegenkomt, een parachutesysteem te gebruiken zodat de neus beschermt wordt en bij de landing niet ingedeukt of uit elkaar spat. Alhoewel we niet kunnen garanderen dat de neus 100% schadevrij zal zijn is dit de beste oplossing.

De top van de raket verzwaren

Om de prestaties van de raket nog te verbeteren kunnen we aan de top wat massa voorzien, verrassend genoeg gaat de raket met extra gewicht veel hoger dan zonder een gewicht aan de top. De oorzaak hiervan ligt aan de vertraging nadat de drijfkracht stopgezet is. Je kan dit eenvoudig vergelijken met een mousse bal en een tennisbal die je weggooit, hoe zwaarder de bal hoe verder het zal gaan. Je moet nu ook geen kilo's op de raket gaan steken, een licht gewicht is meer dan genoeg.

Een eenvoudige methode om de top te verzwaren en ook als extra schokdemper te gebruiken is een tennisbal. Deze is net groot genoeg om op de fles te doen passen en is niet overdreven zwaar. In volgende stappen kan je dit ook zelf op uw raket toepassen:

Stap 1:

We nemen een goede tennisbal en met een breekmes maken we twee sneden in de bal zoals op onderstaande afbeelding te zien is. Je snijd voldoende diep tot je in de holte van de bal zit en je de bal vlot in elkaar kunt duwen. Let wel op dat je de snedes niet te groot maakt!

Tennisbal opensnijden

Stap 2:

Eens de tennisbal klaar is nemen we onze afgewerkte fles en duwen de top van de fles in de tennisbal. Het is even duwen om het erover te krijgen, als het niet meteen lukt kan je de snedes nog iets groter maken. Als de tennisbal bevestigd is zal het er ongeveer zo uitzien:

De afgewerkte raket met verzwaarde top

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de 5,7 ton zware Luna 22 ruimtesonde gelanceerd. Op 2 juni 1974 kwam Luna 22 aan in een baan om de Maan waarna het ruimtetuig ondermeer onderzoek verrichtte naar het magnetische veld van de Maan, naar micrometeorieten, naar kosmische straling en naar de samenstelling van Maanrotsen. Luna 22 bleef uiteindelijk vijftien maanden lang foto's naar de Aarde sturen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

74%

Sociale netwerken