Artistieke impressie van het 'Kecksburg incident'

Op 9 december 1965 werd door duizenden inwoners boven zes staten van Amerika een gigantische vuurbal opgemerkt en kwamen verscheidene metalen brokstukken neer boven Michigan en het noorden van de staat Ohio. Volgens de eerste geruchten zou het gegaan hebben om een meteoor maar inwoners van het kleine stadje Kecksburg, dat gelegen is op ongeveer 45 kilometer van Pennsylvania, beweerden dat een object zou neergekomen zijn in een dichtbij gelegen bos.

-
Een van de schetsen die gemaakt werden door ooggetuigen
over het object dat werd gevonden in het bos nabij Kecksburg.

Leger zet gebied af

Volgens een klein jongetje uit de stad Keckburg zou een onbekend voorwerp geland zijn in een nabij gelegen bos. Toen zijn moeder een blauwe wolk zag opstijgen uit het bos verwittigde ze onmiddellijk de lokale politie. Volgens verklaringen van de plaatselijke vrijwillige brandweerlieden werd een object gevonden in het bos dat de vorm had van een klok en ongeveer even groot was als een Volkwagen Beatle met daarop rare tekens die veel weg hadden van Egyptische hiërogliefen. Volgens andere ooggetuigen begon het Amerikaanse leger het bos af te zetten en werd een voorwerp door een vrachtwagen uit het bos gereden naar een onbekende plaats. Er bevond zich ook heel snel een journalist van de plaatselijke krant op het terrein en de krantenkop van de volgende dag luidde: 'Unidentified Flying Object Falls near Kecksburg - Army Ropes off Area'.

Schokgolven

Het incident werd meermaals besproken in verschillende wetenschappelijke magazines doorheen de geschiedenis en zo werd in de februari editie van Sky and Telescope 1966 geschreven dat de vuurbal, die duizenden mensen hadden waargenomen, eveneens door 23 piloten werd gezien vanuit hun cockpit omstreeks 4u44 plaatselijke tijd. Een seismograaf die zich op veertig kilometer van de stad Detroit bevond, rapporteerde enkele schokgolven in de aarde toen de vuurbal doorheen de lucht zoefde.

Zachte landing

In 2003 werd een wetenschappelijke studie gesponsord door het Sci Fi Channel dat vooral onderzoek verrichte naar de plaats waar het object was neergekomen en dit in samenwerking met de 'Coalition for Freedom of Information'. Hun belangrijkste ondervinding was dat verschillende bomen, die zich in het bos nabij Kecksbug bevonden, grote schade hadden opgelopen. Dit was dan ook het eerste grote fysische bewijs dat er weldegelijk een object moet zijn neergekomen in deze regio. Volgens het Amerikaanse leger, dat het terrein had onderzocht, werd er niets gevonden in het bos en had het leger helemaal niets weggehaald uit de regio. Een ander bewijs dat het wetenschappelijke onderzoek opleverde, was dat de grond in het bos geen schade vertoonde wat er op kon wijzen dat een object een zachte landing moet hebben gemaakt. Hierdoor werd er uitgesloten dat er een meteoriet zou zijn neergekomen aangezien deze grote schade zou veroorzaakt hebben. Op 1 november 2003 werd door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een document vrijgegeven van veertig pagina’s dik over het incident. Hierin stond echter niets nieuws. Er werden uiteindelijk ook nog documenten vrijgegeven door de Amerikaanse luchtmacht waarin een verslag terug te vinden was van drie militairen die het terrein hadden onderzocht maar deze hadden eveneens niets gevonden.

Russische satelliet

Bijna veertig jaar na de crash in Kecksburg, in december 2005, maakte een NASA woordvoerder bekend dat het Amerikaanse ruimtevaartagentschap weldegelijk metalen brokstukken zou hebben onderzocht die afkomstig waren uit het bos van Kecksburg. Volgens NASA zou het gaan om delen van een Russische satelliet. Volgens de woordvoerder werden alle onderdelen zorgvuldig onderzocht door NASA-experts maar gingen de documenten over dit onderzoek in de jaren '90 verloren. Deze nieuwe verklaring van NASA staat volledig in tegenstelling met de verklaring van de Amerikaanse luchtmacht die in 1965 beweerde niets te hedden gevonden op dit terrein.

-
Een model van wat de inwoners uit Keckburg hadden zien
neerkomen staat vandaag de dag nog steeds tentoongesteld
in het centrum van het stadje Kecksburg.

Cosmos 96

Nu NASA voor een nieuwe versie van het verhaal had gezorgd, gingen journalisten uitpluizen of het verhaal van de Russische satelliet klopte of niet. Volgens een verklaring van Nicholas Johnson, die hoofdonderzoeker was voor NASA naar brokstukken die afkomstig waren uit de ruimte, was het onmogelijk dat het brokstuk, dat werd waargenomen door inwoners uit Kecksburg, een onderdeel zou geweest zijn van een Russische Venus satelliet die de naam Cosmos 96 kreeg. Indien het toch zou gegaan hebben om het Russische ruimtetuig was het volgens Johnson onmogelijk dat dit voorwerp dergelijke grote vuurbal zou kunnen hebben veroorzaakt die door duizenden mensen werd gezien. Opnieuw rees de vraag over welk Russisch voorwerp het uiteindelijk wel zou gaan en welke brokstukken NASA dan wel had onderzocht. Volgens velen is het ook onmogelijk dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie deze belangrijke documenten van dit onderzoek kwijtraakte. In december 2005 werd opnieuw een proces aangespannen tegen NASA om de documenten vrij te geven of deze beter te zoeken.

Doofpotoperatie

Net als het stadje Roswell in New Mexico is Kecksburg voor vele UFO aanhangers één van de vele doofpotoperaties van de Amerikaanse overheid en is dit verhaal het ultieme bewijs dat de Aarde bezocht werd door buitenaards leven. Voor anderen is Kecksburg een bewijs dat de Koude Oorlog nog steeds zijn geheimen niet prijsgeeft en we wellicht nooit zullen weten welke testen zowel de Verenigde Staten alsook de toenmalige Sovjet-Unie ondernomen hebben in de ruimte of welke ruimtetuigen beide landen allemaal hebben gelanceerd. Een andere mogelijke verklaring zou zijn herkomst hebben in de Tweede Wereldoorlog. Zo gaan sommigen ervan uit dat het voorwerp dat neergekomen is nabij Kecksburg gelijkenissen vertoont met een geheim wapen van de nazi's dat gekend was onder de naam 'Die Glocke' (de bel). Indien het echter zou gaan om een ongevaarlijke, gekende satelliet zou er nooit een dergelijke grote geheimhouding zijn geweest rond dit incident.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1837

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Johann Franz Encke ontdekt een scheiding binnen de A-ring van de planeet Saturnus. De scheiding bevindt zich op een afstand van 133 580 kilometer vanaf het binnenste punt van Saturnus en heeft een breedte van 325 kilometer. Binnen deze scheiding bevindt zich de Saturnusmaan Pan die een diameter heeft van ongeveer 20 kilometer. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

74%

Sociale netwerken