De TAL-150P is een Russische spiegelkijker van het type Newtonkijker. De telescoopbuis heeft een brandpuntafstand van 750mm en een apertuur van 150mm. Met andere woorden: een zeer goede beginnerstelescoop. De telescoop is makkelijk bedienbaar en beschikt over een volgmotor.
Het nadeel aan deze volgmotor is dat er geen poolzoeker aanwezig is, zodat je de lange as van de volgmotor eerst nauwkeurig moet afstellen op de hemelpool voordat deze het object in beeld houdt. De telescoop heeft geen GO-TO bediening, maar dit is ook niet vereist, omdat je met de TAL-150P gemakkelijk hemelobjecten kan opsporen. Alleen al de zoeker die 8 maal vergroot staat toe om hemelobjecten zoals M13, M3, M11, M42, M31 en nog vele andere te vinden. Het verschuifbare gewicht aan de telescoop laat toe dat je zowel met de telescoop laag als hoog aan de hemel kan waarnemen. De telescoop wordt geleverd in zware houten kisten en ingepakt, met de kisten erbij, weegt de telescoop ongeveer 39 kg.
Wat deepsky betreft is de telescoop toch dubbel en dik zijn geld waard. De meeste bolhopen uit de Messierlijst kan men alleen al in de zoeker waarnemen als een mistig vlekje in de zoeker. Nadat je telescoopzoeker op dit vlekje staat afgeregeld, staat er met bolhopen zoals M13, M15, M3, M92, M12 en M10 plots een heuse bolhoop in beeld. Meestal is de kern van de bolhoop te dicht om afzonderlijke sterren te onderscheiden, maar langs de buitenkant worden de sterren wel al gescheiden van elkaar.
Ook planetaire nevels zijn makkelijk te zien. Mijn twee favoriete planetaire nevels, M57 (Ringnevel) in het sterrenbeeld Lier en M27 (Halternevel) in het sterrenbeeld Vosje zijn gemakkelijk te vinden, ondanks dat ze niet in de zoeker zichtbaar zijn. Nevels zoals de Orionnevel (M42), de Trifidnevel (M20) en de Andromedanevel (M31) zijn gemakkelijk te spotten en zijn in het beeldveld van de telescoop een echt schouwspel.
Maar ook open sterrenhopen zijn de moeite waard om te observeren. Ik heb twee favoriete open sterrenhopen: de Pleiaden (M45) in het sterrenbeeld Stier en de Wilde Eend (M11) in het sterrenbeeld Schild. Je beeldveld staat vol met heldere sterren als je naar deze objecten kijkt. In de zoeker van de TAL-150P is M11 een wazig vlekje.
Ondanks dat de maan voor de meeste astronomen (waaronder mijzelf) een storende lichtbron is aan de hemel, is het wel spectaculair als je de volgmotor afzet en de maankraters ziet voorbijglijden. Vooral de terminator (scheidingslijn tussen licht en donker) van de maan is spectaculair. Hier zijn de schaduwen het langgerekst en het mooiste.
De ringen van Saturnus zijn met gemak zichtbaar maar de Cassinischeiding is niet zichtbaar. Er zijn 4 maantjes zichtbaar bij Saturnus, die kunnen verward worden met sterren. De afplatting en de wolkenbanden op Jupiter, alsook de manen van Jupiter zijn zichtbaar. Ook de schijngestalten van Venus en van Mars zijn zichtbaar.
Standaard zat er bij de telescoop een PLÖSSL 25mm oculair, een KELLNER 42mm oculair en een KELLNER 15mm oculair bijgeleverd. Ook een BARLOW met een factor van 4 zat bijgeleverd. Dit zorgt ervoor dat ik in totaal 6 vergrotingen kan gebruiken om naar de hemel te kijken.
De zoeker heeft een vergroting van 8X. Hiermee kan je de meeste bolhopen uit de Messierlijst opsporen, alsook vele open sterrenhopen. De zoeker moet wel perfect op de telescoop worden afgestemd.
De telescoop is zeer handig in gebruik en daarom ook de ideale beginnerstelescoop. Men kan de telescoop in drie keer heen en weer lopen volledig alleen verplaatsen, maar de grote kisten maken het toch moeilijk om de telescoop in je auto te krijgen. De ganse telescoop staat snel recht maar zoals eerder in de tekst vermeld mag je, indien je de volgmotor gebruikt, de montering niet verplaatsen.
Diameter: | 150mm |
---|---|
Brandpuntafstand: | 750mm |
Optisch ontwerp: | Reflector |
Montering: | Equatoriaal |
Computergestuurd: | Nee |
Fabrikant: | TAL |
Bijgeleverde accessoires: | Zoeker: 8x50 Oculairen: KELLNER 42mm, PLÖSSL 25mm en KELLNER 15mm Lenzen: Barlowlens van factor 4 |
Medewerker van Spacepage en Poollicht.be.
Redacteur sterrenkunde, hemelverschijnselen en ruimteweer
Vanop de Indiase lanceerbasis Satish Dhawan Space Centre wordt de eerste Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) raket gelanceerd met aan boord de GSAT 1 communicatiesatelliet. De GSLV is een raket die door India speciaal werd ontwikkeld om een satelliet tot in een geostationaire baan te brengen. Deze drietraps raket heeft bij zijn lancering een gewicht van 414 ton, is 50 meter lang en kan satellieten tot 2,5 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan brengen. Door een probleem met deze eerste GSLV wordt de satelliet niet in de juiste baan om de Aarde uitgezet. Foto: ISRO
Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.