TAL-150P
Foto: Joeri De Ro

De TAL-150P is een Russische spiegelkijker van het type Newtonkijker. De telescoopbuis heeft een brandpuntafstand van 750mm en een apertuur van 150mm. Met andere woorden: een zeer goede beginnerstelescoop. De telescoop is makkelijk bedienbaar en beschikt over een volgmotor.

Het nadeel aan deze volgmotor is dat er geen poolzoeker aanwezig is, zodat je de lange as van de volgmotor eerst nauwkeurig moet afstellen op de hemelpool voordat deze het object in beeld houdt. De telescoop heeft geen GO-TO bediening, maar dit is ook niet vereist, omdat je met de TAL-150P gemakkelijk hemelobjecten kan opsporen. Alleen al de zoeker die 8 maal vergroot staat toe om hemelobjecten zoals M13, M3, M11, M42, M31 en nog vele andere te vinden. Het verschuifbare gewicht aan de telescoop laat toe dat je zowel met de telescoop laag als hoog aan de hemel kan waarnemen. De telescoop wordt geleverd in zware houten kisten en ingepakt, met de kisten erbij, weegt de telescoop ongeveer 39 kg. 

Prestatie

Deepsky

Wat deepsky betreft is de telescoop toch dubbel en dik zijn geld waard. De meeste bolhopen uit de Messierlijst kan men alleen al in de zoeker waarnemen als een mistig vlekje in de zoeker. Nadat je telescoopzoeker op dit vlekje staat afgeregeld, staat er met bolhopen zoals M13, M15, M3, M92, M12 en M10 plots een heuse bolhoop in beeld. Meestal is de kern van de bolhoop te dicht om afzonderlijke sterren te onderscheiden, maar langs de buitenkant worden de sterren wel al gescheiden van elkaar.

Ook planetaire nevels zijn makkelijk te zien. Mijn twee favoriete planetaire nevels, M57 (Ringnevel) in het sterrenbeeld Lier en M27 (Halternevel) in het sterrenbeeld Vosje zijn gemakkelijk te vinden, ondanks dat ze niet in de zoeker zichtbaar zijn. Nevels zoals de Orionnevel (M42), de Trifidnevel (M20) en de Andromedanevel (M31) zijn gemakkelijk te spotten en zijn in het beeldveld van de telescoop een echt schouwspel.

Maar ook open sterrenhopen zijn de moeite waard om te observeren. Ik heb twee favoriete open sterrenhopen: de Pleiaden (M45) in het sterrenbeeld Stier en de Wilde Eend (M11) in het sterrenbeeld Schild. Je beeldveld staat vol met heldere sterren als je naar deze objecten kijkt. In de zoeker van de TAL-150P is M11 een wazig vlekje.

Maan/planeten

Ondanks dat de maan voor de meeste astronomen (waaronder mijzelf) een storende lichtbron is aan de hemel, is het wel spectaculair als je de volgmotor afzet en de maankraters ziet voorbijglijden. Vooral de terminator (scheidingslijn tussen licht en donker) van de maan is spectaculair. Hier zijn de schaduwen het langgerekst en het mooiste. 

De ringen van Saturnus zijn met gemak zichtbaar maar de Cassinischeiding is niet zichtbaar. Er zijn 4 maantjes zichtbaar bij Saturnus, die kunnen verward worden met sterren. De afplatting en de wolkenbanden op Jupiter, alsook de manen van Jupiter zijn zichtbaar. Ook de schijngestalten van Venus en van Mars zijn zichtbaar.

Oculairen en lenzen

Standaard zat er bij de telescoop een PLÖSSL 25mm oculair, een KELLNER 42mm oculair en een KELLNER 15mm oculair bijgeleverd. Ook een BARLOW met een  factor van 4 zat bijgeleverd. Dit zorgt ervoor dat ik in totaal 6 vergrotingen kan gebruiken om naar de hemel te kijken.

Zoeker

De zoeker heeft een vergroting van 8X. Hiermee kan je de meeste bolhopen uit de Messierlijst opsporen, alsook vele open sterrenhopen. De zoeker moet wel perfect op de telescoop worden afgestemd.

Nadelen

  • Het draadkruis van de zoeker is niet verlicht en heeft een zwarte kleur. Met een zwarte hemelachtergrond is dit soms ergerlijk omdat je niet ziet waar het midden van het draadkruis zich precies bevindt.
  • Als je de volgmotor hebt afgesteld, mag je de montering niet verplaatsen, anders moet je de volgmotor opniew afstellen. Ook bevat de telescoop geen poolzoeker, wat de hemelpool bepalen extra bemoeilijkt.

TAL-150P

Besluit

De telescoop is zeer handig in gebruik en daarom ook de ideale beginnerstelescoop. Men kan de telescoop in drie keer heen en weer lopen volledig alleen verplaatsen, maar de grote kisten maken het toch moeilijk om de telescoop in je auto te krijgen. De ganse telescoop staat snel recht maar zoals eerder in de tekst vermeld mag je, indien je de volgmotor gebruikt, de montering niet verplaatsen.

Joeri De Ro

Joeri De Ro

Medewerker van Spacepage en Poollicht.be.Redacteur sterrenkunde, hemelverschijnselen en ruimteweer

Dit gebeurde vandaag in 2009

Het gebeurde toen

Op het Canarische eiland La Palma wordt de Gran Telescopio Canarias plechtig ingehuldigd door koning Juan Carlos I van Spanje. De spiegeltelescoop heeft diameter van 10,4 meter en bevindt zich op het 2400 meter hoge Observatorium Roque de los Muchachos waar zich ook tal van andere telescopen op bevinden. Het kostte zeven jaar en 130 miljoen euro om hem te bouwen. Het project project is een samenwerkingsverband van verschillende instituten uit Spanje, Mexico en de Universiteit van Florida.

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken