maandag, 04 januari 2021 18:26

Recordaantal ufo-meldingen in België in 2020 Hot!

Geschreven door Frederick Delaere (coördinator Belgisch UFO-meldpunt)
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
Artistieke impressie van zwevende schotels. Artistieke impressie van zwevende schotels.

2020 zal in de archieven van het Belgisch UFO-meldpunt geboekstaafd staan als een uitzonderlijk druk jaar. Nooit eerder kwamen er sinds de oprichting van het meldpunt in 2007 zoveel meldingen binnen. In 2020 noteerden we 446 meldingen. M.a.w. een stijging van 64% in vergelijking met 2019 toen er 272 observaties gemeld werden. Voornamelijk in de maanden maart en april zagen we een uitzonderlijke toename van het aantal meldingen. De lockdown en de vele Starlink satellieten hebben hier ongetwijfeld iets met te maken. 

In de provincie Antwerpen werden de meeste “UFO’s” gespot. Het Franstalige COBEPS (Comité Belge pour l’Etude des Phénomènes Spatiaux) ontving in 2020 134 UFO-meldingen, waarvan er 23 betrekking hebben op waarnemingen van vóór 2020. De piek aan meldingen in maart en april kent drie vermoedelijke oorzaken. In maart zorgde de eerste besmettingsgolf van het COVID-19 virus voor een algemene lockdown. Hierdoor konden vele tienduizenden Belgen tijdelijk niet gaan werken of mochten ze alleen voor noodzakelijke verplaatsingen het huis uit. Een combinatie van meer vrije tijd en een bijzonder gunstige weersituatie zorgde ervoor dat meer mensen zittend in de tuin of op het terras naar het luchtruim keken. Een gelijkaardige stijging van het aantal meldingen zien we jaarlijks tijdens de zomermaanden juli en augustus.

Een derde oorzaak was het feit dat er in diezelfde periode verschillende lanceringen met Starlink satellieten van SpaceX plaatsvonden. Een groot deel van de waarnemingen kon dan ook naar deze verklaring herleid worden. Nadat in de Vlaamse pers verschillende verhelderende artikels over deze satellieten waren verschenen, en ook het meldpunt op haar website een informerende pagina hieraan had gewijd, zagen we een daling van dit soort meldingen. Ook in andere Europese landen was er tijdens de Corona-crisis sprake van een stijging van het aantal UFO-meldingen, en ook hier speelde de combinatie van helder weer en Starlink satellieten een belangrijke rol.

Het afgelopen jaar bereikte ons ook een recordaantal foto’s en video’s. Het merendeel daarvan bleek betrekking te hebben op heldere sterren en planeten. Als voorbeeld kan in dit verband de planeet Venus worden genoemd omdat dit hemellichaam tijdens de lockdown zeer opvallend zichtbaar was. Al dit foto- en videomateriaal wordt verderop in een afzonderlijk hoofdstuk onder de loep genomen. Een compilatievideo van het ontvangen videomateriaal kan u bekijken via: https://youtu.be/jJhLaZGFDo8. Dat 2020 een bijzonder interessant jaar was voor de medewerkers van het Belgisch UFO-meldpunt staat vast. Toch hopen we dit door COVID-19 geteisterde jaar snel achter ons te laten. We wensen u en uw familie dan ook een gezond 2021 toe.

Lees hier het volledige jaarverslag: https://ufomeldpunt.be/rapporten/Jaarverslag2020.pdf

Bron: Belgisch UFO meldpunt

Dit gebeurde vandaag in 1965

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida het Amerikaanse onbemande ruimtetuig Gemini 2. Dit was de tweede missie uit NASA's Gemini ruimteprogramma dat de opvolger was het Mercury programma dat Amerika's eerste bemande ruimteprogramma was. Na 18 minuten en 16 seconden was deze testvlucht afgelopen. Doel van de onbemande Gemini 2 testvlucht was het testen van het hitteschild van de nieuwe Gemini ruimtecapsule die plaats bood aan twee astronauten. Na de Gemini 2 testvlucht werd deze ruimtecapsule opnieuw opgelapt en in november 1966 een tweede keer gelanceerd in het kader van het militaire ruimteprogramma Manned Orbiting Laboratory (MOL). Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NGC 5907

NGC 5907
NGC 5907, ook gekend als de 'Splinter Galaxy' of de 'Knife Edge', is een mooi, naaldvormig, spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Draak (Draco). Dit zogeheten 'edge-on' sterrenstelsel bevindt zich in…

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken