Meteoor

Recente berekeningen van Esko Lyytinen uit Finland en Peter Jenniskens van het NASA Ames Research Center hebben aangetoond dat de Aarde in mei 2014 een gebied zal doorkruisen waar zeer veel stofdeeltjes aanwezig zijn. Deze stofdeeltjes zijn afkomstig van komeet 209P/LINEAR, en kunnen resulteren in een meteorenstorm waarbij in een tijdspanne van één uur 100 tot 400, en mogelijk zelfs 1 000 meteoren te zien zijn.

Komeet  209P/LINEAR werd op 3 februari 2004 ontdekt met behulp van de 1 meter telescoop van het Lincoln Near-Earth Asteroid Research project (LINEAR). Het definitieve nummer 209P werd echter maar pas gegeven op 12 december 2008. Het gaat om een periodieke komeet die ongeveer elke 5 jaar één omloop rond de zon aflegt, en wanneer deze het verst van de zon verwijdert is, bevindt de komeet zich nabij de baan van de reuzenplaneet Jupiter. De radiant van deze meteorenzwerm bevindt zich in het noordelijke sterrenbeeld Camelopardalis (Giraffe) en de zwerm zou volgens een zekere Jeremie Vaubaillon moeten pieken op 24 mei 2014, rond 9u lokale tijd. Een gevolg hiervan is dat waarnemers in de Verenigde Staten en Zuid-Canada het best gelegen zijn om de hoofdmoot van de activiteit op te merken. Dit houdt dus in dat bij ons, in Europa, het beste moment om te kijken valt enkele uren voor zonsopkomst te 24 mei. Met een verlicht gedeelte van 24% zal de maan maar een beetje storen.

Joeri De Ro

Joeri De Ro

Medewerker van Spacepage en Poollicht.be.Redacteur sterrenkunde, hemelverschijnselen en ruimteweer

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mariner 10 vliegt op een afstand van 703 kilometer langs het oppervlak van de kleine planeet Mercurius. Tot 3 april 1974 werden foto's genomen van de planeet Mercurius door Mariner 10 en het ruimtetuig merkte een zwak magnetisch veld op bij de planeet. De instrumenten aan boord van Mariner 10 merkten ook zeer grote termepartuursverschillen in dag en nacht op bij deze planeet: tussen -183 en 187° C. In totaal nam de sonde tijdens deze eerste passage 2300 foto's.Dit onbemande ruimtetuig werd op 3 november 1973 in de ruimte gebracht en werd het eerste ruimtevaartuig dat twee planeten bezocht tijdens één ruimtemissie. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken