Artistieke impressie van de CoRoT ruimtetelescoop
Foto: CNES

Nadat we op 17 juni 2013 al afscheid namen van de Europese Herschel ruimtetelescoop is nu nu ook een eind gekomen aan de Franse CoRoT missie. De Convection, Rotation and planetary Transits (CoRoT) ruimtetelescoop werd in december 2006 in de ruimte gebracht en ontdekte in totaal 32 nieuwe exoplaneten.

De Franse Convection, Rotation and planetary Transits (CoRoT) missie had twee doelen. Enerzijds werd de 600 kilogram zware ruimtetelescoop ontwikkeld om sterbevingen en trillingen te onderzoeken en anderzijds nam de satelliet zogeheten ‘planeetovergangen’ waar. Bij een dergelijke overgang beweegt de planeet, gezien vanaf de Aarde, voor zijn moederster langs waardoor deze enige tijd zwakker is in lichtsterkte dan normaal. Het CoRoT-project werd geleid door het Franse ruimtevaartagentschap CNES in samenwerking met Franse laboratoria en internationale partners zoals België, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Brazilië. Astronomen konden aan de hand van het onderzoek naar sterbevingen en trillingen meer leren over de inwendige structuur en de rotatiesnelheden van sterren. Met zijn telescoop, die een diameter had van 30 centimeter, slaagde CoRoT er de afgelopen jaren in om 32 exoplaneten te ontdekken. Daarnaast ontdekte de Franse ruimtetelescoop ook nog eens ongeveer 100 kandidaat-exoplaneten waarvan de ware aard nog door middel van bijkomende observaties moet bevestigd worden. Oorspronkelijk zou het project slechts dertig maanden duren maar door het succes werd dit tweemaal verlengd.

Ondanks zijn succesvolle wetenschappelijke missie raakte men in november 2012 het contact kwijt met CoRoT waardoor het einde van de missie in zicht kwam. Vluchtleiders en ingenieurs van het Franse ruimtevaartagentschap CNES slaagden er niet meer in om het contact te herstellen en hebben nu laten weten dat de missie officieel ten einde is. De ruimtetelescoop wordt nu vanuit zijn 820 kilometer hoge polaire baan tot in een veel lagere baan om de Aarde gebracht waar hij na verloop van tijd zal opbranden in de atmosfeer van de Aarde.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2005

Het gebeurde toen

Lancering vanaf de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan van een Sojoez raket met aan boord de Europese ruimtesonde Venus Express die in april 2006 aankomt bij de planeet Venus. Dit 1,2 ton zware onbemande ruimtetuig werd ontwikkeld om de structuur, chemische samenstelling en dynamiek van de atmosfeer van Venus te bestuderen. Foto: ESA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken